Mėlynių festivalis – Lekėčių vizitinė kortelė

melyniu festivalisSima KAZARIAN

Kokia vasara ir kokia žiema zanavykui be mėlynių? Ši uoga mums ir vaistas, ir maistas, o Lekėčiai, kurių apylinkėse esantys miškai teikia jų derlių visam rajonui, jau antrą kartą surengė Mėlynių festivalį. Jis nušurmuliavo praeitą šeštadienį, liepos 16 dieną.

Nuotr. Mėlynių festivalyje dalyvavo ne tik rajono, bet ir kitų Lietuvos vietų gyventojai.

melyniu festivalis3I. Gliožaitienė pasakojo, kad festivalio programą dėlioti pradeda jau žiemą: „Šiemet daug dėmesio skyrėme kultūriniam festivalio turiniui: atidaryta dailės darbų paroda, pakviestos koncertuoti išskirtinės grupės. Šiemet festivaliui skirta apie 9 tūkst. eurų.“

Mėlynių festivalyje veiklos galėjo rasti visi: šventė prasidėjo šv. Mišiomis Lekėčių bažnyčioje, vyko sportinės varžybos, koncertinėje programoje dalyvavo Šakių cirko studija „Šypsena“, Mamų ir dukrų kvartetas, grupė „Abudu“, „Baltasis kiras“ ir kt. Šurmuliavo edukacinės programos – buvo mokoma daryti skiedras, puošti maišelius augalų antspaudais, tapyti mėlynėmis.

I. Gliožaitienė džiaugiasi festivalio akcentu – mėlynių uogienės konkursu. „Tokie kulinariniai konkursai tikrai vyks kasmet“, – sako ji.

melyniu festivalis6Patentavo pavadinimą

Inga Gliožaitienė, viena iš festivalio organizatorių, teigia, kad Mėlynių festivalis gimė iš noro surengti Lekėčių miestelio gimtadienius įdomiau: „Norėjome kažko, kas būtų savita mūsų kraštui. Taip gimė Mėlynių festivalio idėja. Juk mėlynės yra ir uždarbis, ir maistas, tai uoga, apie kurią sukasi lekėtiškių gyvenimas. Nusilenkiame mėlynei, klaupiamės prieš ją miške kiekvieną vasarą.“

Nuotr. Perkantys Paliekio dvaro mėlynių vyną parėmė festivalį.

I. Gliožaitienė pasakojo, jog Mėlynių festivalio pavadinimas jau patentuotas patentų biure: „Jį planuojame naudoti kaip prekinį ženklą uogienių, padažų gamyboje, jei pavyks įsteigti savo bendruomenės cechelį.“

melyniu festivalis2Rinko gardžiausią uogienę

Gardžiausios mėlynių uogienės konkurse dalyvavo 22 uogienės, kurias išragavo trys komisijos narės – „Šeimininkės“ korespondentė Eglė Leonovienė, „Verdu kepu“ vyr. redaktorė Elzbieta Monkevič, Šakių r. savivaldybės tarybos narė Violeta Simonavičienė.

Nuotr. Vertinimo komisija (iš kairės): „Šeimininkės“ korespondentė Eglė Leonovienė, „Verdu kepu“ vyr. redaktorė Elzbieta Monkevič, Šakių r. savivaldybės tarybos narė Violeta Simonavičienė, įvertino 22 pateiktas uogienes.

melyniu festivalis5Uogienių buvo pateikta įvairių – pagardintų egzotiškais prieskoniais, levandų lapeliais, avietėmis, stevija bei chia sėklomis ir kt. Komisijos narės, rinkdamos gardžiausią uogienę, kėlė reikalavimą, jog kiti ingredientai ne užgožtų, o pabrėžtų ir galbūt netikėtu rakursu atskleistų festivalio karalienės – mėlynės skonį. Etnografiškiausia uogiene išrinkta ta, kuri buvo išvirta iš dviejų ingredientų – mėlynių ir cukraus. Tokias uogienes valgė mūsų prosenelės, močiutės ir mamos.

Nuotr. Gardžiausios uogienės konkursą laimėjo Kotryna Brazaitytė (dešinėje), antrąją vietą užėmė Daiva Endziulienė.

Gardžiausios uogienės virėjos titulą pelnė net ir patyrusias šeimininkes aplenkusi 21-erių metų lekėtiškė Kotryna Brazaitytė, kuri suporavo mėlynes su levandomis – ši uogienė sužavėjo visas komisijos nares.

Antrąją vietą pelnė Daivos Endziulienės išvirta uogienė su riešutais ir aitriąja paprika. Komisijos narės gyrė ją už išskirtinį skonį ir platų pritaikymą. „Ši uogienė tinka ne tik ant batono tepti, bet ir kaip pagardas sūriui, mėsai, ji pasižymi netikėtu, tačiau puikiu skoniu“, – sakė komisijos narė E. Monkevič.

melyniu festivalis4Mėlynėmis dažė skareles

Lekėčių moterų klubo narės pardavinėjo duoną, ledus, guminukus su mėlynėmis, džiovintas mėlynes. Eglė Brazaitytė ir Rasa Kaukienė siūlė šilkines skareles, dažytas augaliniais dažais, daugiausiai mėlynėmis – jų lapais, uogomis. Eksperimentuoti su augaliniais dažais moterys pradėjo prieš trejus metus. Joms smagu, nes čia daug atradimo džiaugsmo: net su tomis pačiomis proporcijomis rezultatas išeina skirtingas. Mėgstamu hobiu moterys užsiima savo namuose – kartais pavieniui, o kartais paeksperimentuoti susibėga draugėn.

Nuotr. Eglė Brazaitytė ir Rasa Kaukienė (iš kairės) pardavinėjo mėlynėmis dažytas šilko skareles.

melyniu festivalis7Mėlynių uogienė su levandomis
1 l mėlynių,
8 šakelės levandų,
500 g cukraus,
1 citrinos žievelės
ir sultys,
1 a.š. vanilinio cukraus.
Virti 30–40 minučių.



Mėlynių uogienė su riešutais ir aitriąja paprika
1 l mėlynių,
200 g cukraus,
150 g smulkintų graikinių riešutų,
2 a. š. prieskonių mišinio „Vešlio užkandėlė“.
Virti 20 minučių.

srtfondasProjekto „Esam zanavykai“ rubriką „Kulinarinis paveldas“ tema „Mėlynių festivalis – Lekėčių vizitinė kortelė“ remia Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.