Gelgaudiškio dvare – tradicinė XII Dvaro diena

dvaro dienaPraėjusį šeštadienį visi, neabejingi Gelgaudiškio dvaro sodybos grožiui, išskirtinumui, dalyvavo Dvaro dienoje. Tai jau 12-oji Gelgaudiškio dvaro dienos šventė, šiemet jos akcentu tapo kelionės ir jų atradimai.
 
Nuotr. Į Dvaro dieną kaimyninių dvarų delegacijų atstovai bei rajono valdžios atstovai buvo iškilmingai atvežami senoviniais „vabalais“.
 
Kultūros galime mokytis ne tik iš knygų, kitų šaltinių. Atgimstantys dvarai tampa kultūros židiniais, čia galima paklausyti koncerto, aplankyti parodą ar tiesiog pasigėrėti aplinka.

Išlaikant šiųmetinę temą į dvaro kiemą susirinkę svečiai nuo pietų stebėjo senovinių VW „Vabalų“ pasirodymą. Jau vien šie automobiliai stebino kiekiu ir savo grožiu, o jų paradas ir parodyti triukai – boulingo žaidimas, tikėtina, nustebino net ir visko mačiusius.

Kiek vėliau su tais pačiais automobiliais  sidabrinių klevų alėja prie dvaro rūmų buvo iškilmingai atvežti kaimyninių dvarų delegacijų atstovai, rajono valdžios atstovai. Pirmuoju ekipažu buvo atvežtas rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis, kuris susirinkusiems linkėjo širdyje būti dvasios aristokratais ir kultūros žmonėmis, „nes kultūra yra tai, kaip mes vienas su kitu bendraujame, vieni kitus priimame, kaip mes norime, kad pas mus atvyktų; parsivežkime iš šios šventės dar daugiau naujų sumanymų, idėjų, puoselėkime tai, kas kažkada buvo mūsų tėvų, senelių, prosenelių sumanyta, statyta ir puošta“.

Kitais automobiliais buvo atvežti rajono meras Juozas Bertašius, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė. Atvyko ir Kidulių dvaro atstovai, kurie taip pat pristatė ir savo dvaro šokius. Į šventė „Vabalu“ atvyko Marijampolės Kvietiškio dvaro atstovai bei istorinio šokio grupė „Reverence“, kurie susirinkusiuosius džiugino šokiais. 12-oje dvaro dienoje pasirodė ir Šventupio dvaro atstovai, kurie svečiams dainavo romansus.

Po iškilmingo svečių pristatymo vyko konferencija „Kelionių atradimai“, kurioje pranešimą skaitė dr. Ina Stuogė. Ji kalbėjo apie Baisiogalos dvarą, Komarų giminės palikimą bei šios giminės indėlį dvarų kultūrai. Renginio svečiams taip pat buvo rodomas Arvydo Baryso filmas „Lietuvos dvarų atgimimas. Lietuvos dvarai – kultūros židiniai“. Filmo pristatyme ir peržiūroje dalyvavo ir filmo autorius.

Atvykę į dvarą taip pat  galėjo apžiūrėti keramikės Aelitos Bielinytės darbų bei senųjų žemėlapių parodas. Be to, buvo galima pasižvalgyti po dvaro aplinkoje įsikūrusių amatininkų dirbtuves, mugę, įsigyti įvairių suvenyrų ar saldėsių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.