Ir Šakiuose yra ką pamatyti...

ekskursija sakiaiPaminint pasaulinę turizmo dieną Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras tris dienas iš eilės šakiečius ir miesto svečius kvietė į valandos trukmės ekskursiją po Zanavykijos sostinę – Šakius. Ekskursijos dalyviams pristatyti penki pagrindiniai miesto objektai.
 
Nuotr. Toje vietoje, kur Šakiuose gyveno Vincas Kudirka, dabar stovi skulptoriaus Stasio Žirgulio paminklas tautininkui.
 
Ekskursijos pradžia – aikštėje
 
Eglės Plančiūnienės vadovaujamas Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras ne pirmus metus organizuoja temines ekskursijas pasaulinei turizmo dienai paminėti. Šįkart dėmesys nukreiptas į Šakius. Trečiadienio vidurdienį centrinėje miesto aikštėje, prie kariliono, būriavosi moksleiviai, pavieniai garbaus amžiaus šakiečiai. „Džiaugiuosi matydama tokį būrį šakiečių, atvykusių iš arčiau pažinti Šakius“, – susirinkusiuosius pasveikino ekskursijos vadovė E. Plančiūnienė. Istorinėje miesto aikštėje ekskursijos dalyvius vadovė supažindino su zanavykiškos kalbos unikalumu, miesto vardo kilme, čia gyvenusiais šakiečiais. „Šiandien ant namų iškeltos vėliavos, perjuostos juodu kaspinu, liudija, kad minima Lietuvos žydų genocido diena. Iki Antrojo pasaulinio karo žydai sudarė iki 80 proc. Šakių miesto gyventojų (mieste gyveno apie penkis tūkst. gyventojų). Žydai buvo verslininkai, kepėjai, siuvėjai... “ – pasakojo gidė.
 
Aplankyti ir kiti objektai

Apsilankius prie tautininko dr. Vinco Kudirkos memorialinio paminklo kalbos netrūko apie jo nuopelnus Tėvynei. Neliko nepastebėtas ir greta paminklo tyvuliuojantis miesto tvenkinys. „Tvenkinys iškastas po Antrojo pasaulinio karo, kai sugriauti Šakiai buvo iš naujo atstatomi. Įsivaizduokite, iki karo čia buvo planuota supilti pylimą ir nutiesti geležinkelį. Karas sujaukė visus planus...“ – pasakojo ekskursijos vadovė.

Lankytinas objektas – Šakių šv. Jono krikštytojo bažnyčia. „Šakių katalikai ilgai meldėsi mažoje medinėje bažnyčioje. Šakiuose bažnyčia buvo pastatyta 1940 m. Architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis suprojektavo sumoderninto romaniškojo stiliaus bažnyčią su aukštu bokštu.1944 m. besitraukdama Vokietijos kariuomenė susprogdino bažnyčios bokštą, buvo apgadintas pastatas. Pokaryje bažnyčia atstatyta, bet jau su tris kartus žemesniu bokštu“, – įdomius akcentus dėstė E. Plančiūnienė.

Stabtelėjus prie rūmų E. Plančiūnienė visų dėmesį nukreipė į pastatą puošiantį miesto herbą, kurį 1998 m. patvirtino LR Prezidentas Valdas Adamkus. „Istorinio herbo Šakiai neturėjo. Žalia, balta ir raudona spalvos – Mažosios Lietuvos spalvinė gama, rodanti, kad šakiečiai kilę iš Rytų Prūsijos, du sukryžiuoti linų pėdai rodo krašto linininkystės tradicijas, o šešios iš šonų išlindusios iltys – galimą miesto pavadinimo kilmę („šakos, šakės“)“, – pasakojo ekskursijos vadovė.  

Istoriniais pasakojimais apipinta ekskursija baigiasi garsiojo choreografo Juozo Lingio vardu pavadintame parke. „Kadaise šiame parke stovėjo gimnazijos pastatas. Jis turėjo gražiausius sodus mieste. Parkas buvo grožio oazė su išpuoselėtais gėlynais“, – kalbėjo gidė.
 
Galimos ilgesnės ekskursijos

Pirmoji ekskursija po Šakius praskriejo akimirksniu. Pasak E. Plančiūnienės, ekskursijos mieste gali trukti dvi ir daugiau valandų. Daug papasakoti ir parodyti būtų galima  žydų ar evangelikų istoriniu rakursu.

Šakiuose apsilankantys užsieniečiai turistai pageidauja pamatyti senamiestį. „Dažnai klausia, kur yra senamiestis. Deja, per Antrąjį pasaulinį karą Šakiai buvo visiškai sugriauti. Tai mes senamiesčio neturime...“ – sakė E. Plančiūnienė.

Neatmetama galimybė, jog pažintinės ekskursijos Šakiuose vyks ir kitais metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.