Šventėje „Bulvynė 2015“ – nuo bulvės iki linksmybių

bulvyneRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Gelstant medžių lapams bei skaičiuojant šių metų bulvių derlių Kudirkos Naumiestyje surengta šventė „Bulvynė 2015“. Gerą pusdienį trukusiame renginyje viskas sukosi apie bulvę – kas virė, kas kepė gardžius bulvių patiekalus, o kas rinko skaniausią bulvių veislę. Visi skanumynais buvo vaišinami nemokamai, o pasisotinę galėjo ir muzikos pasiklausyti, ir pasišokti.
 
Nuotr. Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus virėjai bulvių šventei išvirė iš 6 kg bulvių ir 2 kg mėsos cepeliną, kuris laimėjo didžkukulių konkursą.
 
„Bulvynės“ šventėje geriausiai pasisekė tiems, kurie čia atėjo tuščiais pilvais – renginyje netrūko nemokamų vaišių. Kas norėjo, paragavo bulvinių blynų, o kam skani žirnienė skrandį malonino... Daugelis žiūrovų laukė, kol bus patiekti cepelinai, o kai kuriems apetitą masino ant iešmo sukamas šernas. Šventėje iš tiesų netrūko nei maistą gaminančių, nei valgančių. Savo kulinarinius gebėjimus čia demonstravo Panovių, Tarpučių bendruomenių, Kudirkos Naumiesčio Centro seniūnaitijos, Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus virėjai. Ant nukrautų vaišėmis stalų puikavosi įvairių veislių bulvės bei grandioziniai cepelinai, kuriuos virė Vinco Kudirkos gimnazijos, Kudirkos Naumiesčio seniūnijos, MPRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus, UAB „Valjona“ ir socialdemokratų bendros virėjos. Gražiausiu ir didžiausiu išrinktas MPRC Kudirkos Naumiesčio filialo virėjų pagamintas cepelinas. Didžkukuliui pagaminti šeimininkės sunaudojo 2 kg mėsos ir 6 kg bulvių.

Įvairių vaišių pasisotinusių renginio svečių laukė linksmos atrakcijos. Kas kilnojo, kas nešė pilnus bulvių maišus, o kai kurie varžėsi bulvių skutimo rungtyje. Alkanųjų laukė dar viena maloni užduotis – kas greičiau ir kuo daugiau suvalgys cepelinų. Su šia užduotimi geriausiai susidorojo Seimo narys Mindaugas Bastys.

Be įvairių atrakcijų, žiūrovai  galėjo pasiklausyti Šakių meno mokyklos Kudirkos Naumiesčio filialo moksleivių bei Kudirkos Naumiesčio moterų šokių kolektyvo koncerto.

 Šventę naumiestiečiams ir svečiams dovanojo Kudirkos Naumiesčio socialdemokratai ir jų partneriai: Vinco Kudirkos gimnazija, MPRC Kudirkos Naumiesčio skyrius, Kudirkos Naumiesčio seniūnija, Šakių meno mokyklos Kudirkos Naumiesčio filialas, Centro seniūnaitija. Šventės rėmėjai – UAB „Šaka“, UAB „Valjona“, ūkininkai Mindaugas Valaitis, Linas Pukelis, Seimo narys Mindaugas Bastys bei kavinė „Pas Mindaugą“.

Kokia bulvių šventė be pačių bulvių augintojų? Šįmet bulvių augintojai jau atsigauna po pernai metų krizės. UAB „Šaka“ šventėje pristatė savo naujausių sėklinių ir maistinių bulvių veisles. Kaip sakė bendrovės vadovas Linas Pukelis, šįmet įmonė jau lengviau realizuoja savo produkciją nei pernai. Tiesa, vadovas sako, kad auginamų bulvių plotus teko šiek tiek sumažinti – vietoj 150 ha dabar augina 135 ha sėklinių, maistinių bei perdirbimui skirtų bulvių. Tačiau bulvių realizacija šiais metais jau geresnė. Telieka apgailestauti, kad šiais metais permainingi bei sausi orai pakenkė bulvių derliui ir jis buvo net 30 proc. mažesnis nei pernai. UAB „Šaka“ auginamos tokių veislių bulvės kaip „Vineta“, „Laura“, „Tresta“, kurios yra mėgstamos ne tik pas mus, bet ir kitose šalyse. Be šių trijų ūkyje auginamos dar šešios sėklinių bulvių veislės - „Catania“, „Red Sonia“, „Anuschka“, „Marbel“, „Bellarosa“, „Concordia“, „Jelly“. Žiūrovai šventės metu išrinko skaniausias bulvių veisles. Geriausiomis buvo išrinktos veislės „Jelly“, „Vineta“ ir „Laura“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.