Bibliotekos optimizavimo gniaužtų kol kas išvengs

bibliotekaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Mokyklos, laisvalaikio salės... Šios įstaigos jau pajuto skaudžius optimizavimo kirčius. Neseniai buvo prasitarta ir apie bibliotekas. Gal ir jos galėtų susiveržti diržus?

Nuotr. Lyginant su kitų savivaldybių bibliotekomis, Šakių viešoji biblioteka turi bene mažiausią etatų skaičių.

Peržiūrėti etatus

Svarstant 2016 m. rajono savivaldybės biudžetą, jis buvo išnagrinėtas „nuo–iki“, aiškintasi, kur galima dar daugiau pataupyti. Ūkio komiteto posėdyje buvo nuspręsta rajono savivaldybės administracijai siūlyti peržiūrėti švietimo, kultūros ir socialinių įstaigų etatų sąrašus. Tarp kultūros įstaigų po padidinamuoju stiklu atsirado ir Šakių viešoji biblioteka bei jos filialai.

Apie bibliotekų tinklo optimizavimą svarsto ne tik mūsų rajono valdžios atstovai. Praėjusį mėnesį rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis lankėsi Kultūros ministro Šarūno Biručio inicijuotame susitikime su politikais. Ten ministras kalbėjo, esą labai turtingai gyvename, turime atskiras sistemas – mokyklos turi Mokyklų bibliotekų informacinę sistemą, viešosios bibliotekos – Lietuvos integralią bibliotekų informacijos sistemą, tačiau jos tarpusavyje „nesišneka“.

„Buvo svarstoma, ar nebūtų patogiau visus turimus fondus, ypač mažesnėse vietovėse, sukelti į vieną pastatą, kad jie būtų labiau prieinami vietos bendruomenei. Biblioteka būtų ne tik knygų sankaupa, bet ir susitikimų vieta, informacijos centras ir kt. Kitaip tariant, ministras siūlo, kad tiek mokyklų, tiek viešųjų bibliotekų darbuotojai „būti sukelti po vienu stogu“, – pasakojo vicemeras.

Ne mažinti, o gerinti sąlygas

Pasak vicemero, tokia mintis gal ir nebloga. Tik visų pirma reikėtų apmąstyti, kuriose mūsų rajono vietovėse būtų galima taip padaryti, tačiau ne norint kažką sumažinti, o siekiant pagerinti darbo sąlygas. Kita vertus, o ar pati miestelio ar kaimo bendruomenė yra suinteresuota, kad biblioteka nebūtų uždaryta?

„Pateiksiu labai konkretų pavyzdį. Gerdžiūnai ir ten esanti biblioteka. Tikrai buvo svarstyta mintis, galbūt ten bibliotekos nereikia, tačiau kaimo bendruomenė sukilo, kad reikia, todėl ji buvo palikta. Rudenį lankiausi toje bibliotekoje. Įgyvendinant bendruomenės projektą, sutvarkytos kelios patalpos, jos gana erdvios, gražios. Į vieną iš patalpų tiesiog sudėtos kėdės, kitaip sakant, iš labai gražiai suremontuotos patalpos padarytas sandėlys. O norint patekti į tame pačiame pastate įsikūrusią biblioteką reikia praeiti labirintu. Biblioteka nugrūsta į mažą patalpėlę, kur keli žmonės sunkiai tarp lentynų prasilenktų“, – pasakojo vicemeras.

Apsilankius kilo klausimas, ar reikia bendruomenei bibliotekos, jei ji buvo nugrūsta į prasčiausias patalpose? Kaip sakė E. Pilypaitis, garsiai apie tai pakalbėjus, vos spėjus iš Gerdžiūnų išvykti, bendruomenė sukruto ir biblioteką perkėlė į suremontuotas patalpas. Mero pavaduotojo manymu, gražu ir pagirtina, kad bendruomenė į pastabas sureagavo ir parodė, kad biblioteka jiems reikalinga.

Tačiau yra ir ne tokių gražių pavyzdžių. Štai Liepalotai. Kaip teigia mero pavaduotojas, ten yra gražiai sutvarkytas bendruomenės pastatas, bet bendruomenė tiesiai šviesiai pasakė: „bibliotekai čia vietos nėra“. Ir to kaimo bibliotekininkė atostogauti išeina ne tada, kai nori, bet tada, kai prasideda didžiausi šalčiai, nes patalpoje pasidaro nežmoniškai šalta.

Ne siurbėlė ant sprando

Per kultūros darbuotojų pasitarimą E. Pilypaitis gan aštriai pasisakė ir apie situaciją Gelgaudiškyje: „Miestelyje yra trys bibliotekos, tačiau grįžus iš darbo pusę šešių vakaro jau nė viena nebedirba ir knygų pasiimti neįmanoma.“

Kaip jau minėta, kai kurie tarybos nariai išreiškė mintį, jog Šakių viešojoje bibliotekoje yra per daug etatų (18 – red. past.) Tuomet Viešosios bibliotekos darbuotojai atliko skaičiavimus. Paaiškėjo, jog, lyginant su kitų savivaldybių, kuriose gyvena panašus gyventojų skaičius, bibliotekomis, Šakių viešoji biblioteka turi bene mažiausiai etatų. Beje, metinis bibliotekos finansavimas iš savivaldybės biudžeto su visais filialais yra apie 337 tūkst. eurų. E. Pilypaitis siūlė pasvarstyti, ar tikrai rajonas daug sutaupytų, atsisakydamas kelių bibliotekos etatų. Nuo kultūros programos buvo nurėžta daugiau nei 9 tūkst. eurų. E. Pilypaičio teigimu, tokie pinigai biudžeto skylių neužkamšė, o kažkas tokį pinigų „atėmimą“ tikrai pajus gan skaudžiai. Be to, ir bibliotekos „nėra kažkokia siurbėlė ant mūsų sprando“.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus teigė, jog po pokalbio su Šakių viešosios bibliotekos direktore Regina Ūsiene priėmė sprendimą, kad bent kol kas bibliotekos darbuotojų etatų skaičius nebus mažinamas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.