Kidulių dvare pristatoma Andriaus Ufarto fotografijų paroda

ufartasKai mūsų krašto laukuose ir daržuose siautė pats darbymetis, Vilniuje jau 16 metų gyvenantis Andrius Ufartas, atostogaudamas gimtuosiuose Kiduliuose, pusiau paslapčiomis kaupė gėrybes šaltajam metų sezonui. Pirmosios pavasario šventės – Moters dienos proga – kovo 6 dieną Kidulių dvare buvo pristatyta šio ilgo ir kruopštaus darbo vaisiai. Jo fotografijų parodoje „Ryškiausi vasaros žiedai“ – Kidulių seniūnijos merginų ir moterų portretai.

Nuotr. Andrius Ufartas prasitarė, jog ateityje tokiu pačiu principu fotografijose norėtų įamžinti ir Kidulių krašto vyrus.

Tai ne pirmoji A. Ufarto paroda Kiduliuose, tačiau visiškai kitokia. Šįkart buvo atsiduota kūrybinei laisvei.

Moters dienai skirtoje parodoje fotografas A.Ufartas pasakoja siekęs ne tik fiksuoti natūralų kiduliečių grožį, bet leisti joms atsiskleisti. „Norisi, kad moterys tiesiog būtų savimi, atsipalaiduotų, o tai pasiekti ne taip lengva“, – aiškina fotografas kartu su projekte dalyvavusiomis moterimis režisavęs jų charakterį ar pomėgius atspindinčias scenas. Pasak jo, kiekviena iš fotografuotų merginų buvo kitokia, kažkuo išskirtinė ir teko padirbėti, kad tą galiausiai užfiksuotų ir fotoaparatas.
 
„Grožis – laikinas dalykas“, – tiesiai šviesiai sako A. Ufartas. Jis džiaugiasi, kad kidulietės noriai pasidavė jo eksperimentams, pačios nestokojo įdomių idėjų. O kas užfiksuota nuotraukose, jau niekur nedings.

Šios parodos su nekantrumu laukė ne tik projekte dalyvauti sutikusios merginos, bet ir visi tie, kurie spėjo bent akies krašteliu pamatyti kūrybinį procesą. Ieškodamas geriausio kampo fotografas ir kopėčiomis laipiojo, ir ant automobilio stogo keberiojosi, net Nemune braidė ir „šienavo“ mažu virtuviniu peiliu. Foto modeliais trumpam tapusios studentės, namų šeimininkės, mažylių mamos ir šiaip ambicingos moterys stengėsi nė kiek ne mažiau: pačios darėsi makiažą, šukuosenas, rinkosi drabužius. A. Ufarto idėjas įgyvendinti padėjo vienas tėtis, vienas senelis, viena kaimynė ir viena sesuo. Žinoma, svarbus vaidmuo teko ir gamtos magijai – ieškota ypatingų vietų, sugaudyti tokie neapčiuopiami niuansai kaip vakaro žaros, vandens atspindžiai, padykę vasariško vėjo gūsiai. Taigi, parodoje laukia pats stipriausias fotografo kūrybiškumo, bendruomenės pastangų ir Kidulių grožio koncentratas.

Kiek daug nuotraukų buvo padaryta ieškant pačių geriausių kadrų, fotografas nebežino, tačiau užpildytos atminties kortelės dar tilptų vyriškame delne. O štai juostelėmis gal jau ir dėžė būtų užpildyta. Būtent tos nuo seno puoselėtos ir ryškalais kvepiančios meilės fotografijai vedamas Andrius Ufartas nori pristatyti savo projekto nuotraukų parodą kiduliečiams. Internetas jau pripratino prie nenuilstančių informacijos srautų, todėl gražūs paveikslėliai nuolat keičia vienas kitą ir praranda vertę. Paroda kviečia sustoti ir pasigėrėti užfiksuota akimirka, kuri jau niekada negrįš. Išgirsti smagų merginų juoką, Nemuno bangelių šnarėjimą, švelnius vėjo pažadus ir po kojom girgždantį žvyruotą kelią. Iš naujo pamatyti tai, kas kone kiekvieną dieną pralekia pro akis. Pasidžiaugti, kaip gali pražysti moterys, lyg su pirma pavasario šilumos banga tuoj iš naujo sužydėsiančios gėlės.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.