Kiduliečiai kantriai augina savo Juozuko mugę

juozuko mugeJau antrus metus iš eilės tradicinė Juozuko mugė šurmuliavo Kidulių dvare. Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Gražina Bartkuvienė džiaugėsi, kad šventė išaugo mokyklos salę, o bendradarbiavimas su dvaru suartina su bendruomene. Ji išreiškė viltį, kad ši graži šventė ilgainiui taps viso miestelio švente.

Nuotr. Mugėje buvo galima įsigyti moksleivių rankų darbo gaminių, įvairios produkcijos.

Pabūgus žiemos šalčiu grasinančio pavasario mugė šiemet vyko dvaro patalpose. Per abu aukštus išsidėstę prekiavo ne tik Kidulių pagrindinės mokyklos moksleiviai, bet ir tradiciniai mugės svečiai – Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus bei Smalininkų technologijų ir verslo mokyklos atstovai. Dalyvavo ir keletas kiduliečių, išdrįsusių pristatyti savo rankų darbo kūrinius. Dvaro laiptinėje eksponuojamos nuotraukos – Juozuko mugės istorija, užfiksuota Donato Žilaičio. Jos sulaukė didelio moksleivių susidomėjimo, mat akivaizdu, kad paaugo ne tik šventė, bet ir jie patys.
 
Šurmulio pilname dvare lankėsi moksleivių tėvai, atvežta Kukarskės globos namų gyventojų delegacija, sulaukta svečių net iš sostinės. Renginį atidarė ir lyriškaisiais pavasario šaukliais tapo Kidulių pagrindinės mokyklos moksleiviai. Kidulių seniūnijos seniūnas Mindaugas Mykolaitis pasveikino ištikimiausius tradicinio renginio garbės svečius – Juozą Vilkenį ir Juozą Remeiką. Abu Juozai dažnai lankosi dvaro renginiuose, o žymusis Kidulių krašto vyndarys J. Vilkenis ir pats vis prisideda prie kultūros puoselėjimo. Šventę tęsė ir užbaigė nuotaikingas Raudonės kaimo kapelos (vadovas Jonas Apolius Grygartas) koncertas.

Kidulių dvaro bibliotekoje taip pat buvo karšta. Vadovaujant buvusiai dailės mokytojai, tautodailininkei Julijai Macijauskienei Kidulių pagrindinės mokyklos moksleiviai ir svečiai iš bendruomenės suneštų senų sagų lipdė mokyklos herbą. Akcija siekta atkreipti dėmesį į antrinį žaliavų panaudojimą bei paskatinti moksleivių kūrybiškumą. Kai visų bendro darbo rezultatas bus deramai apipavidalintas, juo bus galima pasigrožėti Kidulių dvaro muziejaus ekspozicijoje.

Kaip Gelgaudiškis turi savo Stasiuko mugę, taip Kiduliai  – Juozuko – pačių kiduliečių susikurtą tradiciją. Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja pasakojo, jog idėja gimė visai natūraliai. Džiugu, kad šv. Juozapo, vargšų ir darbininkų globėjo, vardinės Kiduliuose tampa galimybe vietiniams ne tik pažymėti pavasario pradžią, bet ir susiburti draugėn, pasižmonėti, įsigyti mokinių ir vietos auksarankių sukurtų rankdarbių, konditerijos gaminių ir kitokių prekių.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.