Gedulas ir viltis tremtinių nepalieka

tremtisLina POŠKEVIČIŪTĖ  

Prieš 75-erius metus, 1941-ųjų birželio 14-ąją, 3 val. ryto pradėti masiniai Lietuvos gyventojų trėmimai į atokiausius Sibiro regionus. Šią mūsų tautai tragišką sukaktį prisiminė ir paminėjo  rajono gyventojai.

Nuotr. Tremtinys, poetas Arvydas Pyragas apie skausmo ir kančios metus svetur kalbėjo savo kūrybos eilėmis.

Antradienį Gedulo ir vilties, Okupacijos ir genocido dienų renginiai prasidėjo šv. Mišiomis daugelyje miestelių bažnyčių. Lukšių seniūnijoje Staliorių koplyčioje šv. Mišias aukojęs kunigas Vytautas Insoda meldėsi už tremtyje mirusius, sugrįžusius iš tremties ir jų artimuosius. Susirinkusiesiems kunigas linkėjo daugiau vilties negu gedulo. Čia kasmet susirinkę liepalotiškiai prisimena tuos, iš kurių buvo atimta tai, kas brangiausia, – Laisvė ir Tėvynė.

„Bet kančioje jie visada ieškojo vilties!“ – šiais žodžiais į susirinkusius kreipėsi rajono poetės Rita Mockeliūnienė, Danutė Batisienė, Lina Eringienė, o Violetos Simonavičienės gitaros garsai tarsi priminė, kad daina tremtiniams padėjo išgyventi.

Lukšiečiai šią dieną ąžuolų vainikų girliandomis papuošė „Atminties koplyčią“, žvakių kelias nusidriekė ant „Tremtinių atminties kalnelio“, o popietę rinkosi į Zyplių dvarą, klausėsi Lukšių kultūros centro ansamblio „Daina“. Griškabūdiečiai vakare susirinkę prie paminklo tremtiniams kartu su Šakių kultūros centro folkloriniu ansambliu „Šakija“ taip pat pagerbė tremtinius.

Tremties sukakčiai pažymėti skirtame renginyje šakiečiai vakarop rinkosi prie tremtinių paminklo Šakių senosiose kapinėse.

Žvakelių šviesa užrašytas žodis „Lietuva“, tremtiniai pagerbiami tylos minute. Sugiedoję Lietuvos himną, šakiečiai tremtinių atminimą pagerbė padėdami gėlių.

Poetų eiles, kuriose liejosi skausmas, apmąstymai, artimųjų netektis, skaitė Zanavykų teatro aktoriai. Rajono neįgaliųjų ansamblio „Siesartis“ atliekamas dainas nedrąsiai dainavo ir visi susirinkusieji.

Politinių kalinių ir tremtinių atstovas Arvydas Pyragas dar kartą vardija ištremtųjų skaičių, tremties vietas, prisimena anų dienų tikrovę, kai prieš 75-erius metus Rytų link pajudėjo pirmieji ešelonai su mokytojais, gydytojais, tarnautojais.

„Visi, kuriems dar brangi Tėvynė, prisiekime lig paskutinio kraujo lašo: kol dar mūsų krūtinėse plaka širdys, – saugokime ją. Būkime kartu!“ – kvietė A. Pyragas.

Užkalbintas Juozas Ulinskas aštuoniolika tremtyje praleistų metų prisimena su skausmu ir ašaromis akyse, nes tremtyje neteko tėvų, brolių ir seserų. Gyvendamas tremtyje vedė, susilaukė trijų vaikų, bet visada turėjo viltį sugrįžti namo. Šiandien į minėjimą jį atlydėjo sūnus. Įsikalbėjus jis noriai pasakojo, kaip 1990 metais lankėsi tremties vietose, bet nerado artimųjų kapų, parvažiavo su dar skaudesniais prisiminimais.

Į pokalbį įsijungusi šakietė Rasa Vaitkevičiūtė-Butkuvienė dalinosi prisiminimais, džiaugėsi, kad jų visa šeima sugrįžo į Lietuvą. Tiesa, laikotarpis tremtyje jai su skausmu ir kančia įsirėžęs į širdį. Bet tremtinė ir šiandien nestokoja optimizmo, prisiminimus pasakoja jaunajai kartai. Ji įsitikinusi, kad  skaudi tremties istorija nebus pamiršta. Ji labai vertina Lietuvoje vykdomą projektą „Misija Sibiras“, kuriame dalyvauja tiek jaunų žmonių.

Tremtiniai, kurie sugrįžo į Lietuvą, dalyvavo minėjime, kalbėjo, kad kasmet jų susirenka vis mažiau ir mažiau, o tiems, kurie negrįžo ir jų likimas nežinomas, – linkėjo ramybės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.