Paminėjo 75-ąsias metines

rusai pagerbimasBirželio 22 d. rajone viešėjo Rusijos Federacijos ambasados darbuotojai ir Antrojo pasaulinio karo dalyviai, kovoję antihitlerinės koalicijos pusėje. Buvo paminėtos 75-osios metinės, kai nacistinė Vokietija užpuolė Sovietų Sąjungą. Aplankytos Griškabūdžio, Lukšių, Šakių karių kapinės, padėta gėlių, uždegtos žvakės.

Nuotr. Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas (centre) ir kiti delegacijos dalyviai atiduoda pagarbą prie paminklo Antrajame pasauliniame kare žuvusiems kariams.

Apie pietus gausi delegacija iš Vilniaus, kurią sudarė Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, ambasados darbuotojai, Lietuvos karo istorijos asociacijos „Užmiršti kareiviai“ nariai, Vilniaus krašto karo veteranai, lydimi šakiečio Antano Matijošaičio, aplankė Griškabūdžio karių kapines, Lukšiuose juos pasitiko seniūnas Vidas Cikana.
 
Sužinojęs, kad prisiminti šios datos atvyksta svečiai, šakietis Jonas Bosas, vienintelis iš veteranų, svečių laukė Šakiuose prie paminklo Antrajame pasauliniame kare žuvusiems kareiviams. Jis gerai prisimena 1941 m. birželio 22 d. ankstų rytą, kai 4 val. iš mamos išgirdo, jog prasideda karas. Tada jis gyveno Sudarge, jam buvo 15 metų. J. Boso žiniomis, rajone likę 12 veteranų ir tie, pasak jo, yra pasiligoję, todėl negali atvykti į renginius, retai susitinka. J. Bosas informavo, kad rajone yra 11 karių kapinių, kurių vienos labiau prižiūrimos, kitas jau reikia rekonstruoti. Prisijungęs prie laukiančių Šakių seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius mano, kad Šakiuose kapams reikalinga nuolatinė priežiūra, jau reikia atnaujinti ant akmens iškaltas išblukusias žuvusių karių pavardes.

Popietę delegacija pagaliau sustoja ir Šakių karių kapinėse. Nešini raudonų gvazdikų žiedais vilniečiai sveikinasi, čia pirmą kartą apsilankę domisi krašto istorija, gėrisi gražia mūsų krašto gamta. Karo veteranai dalinasi liūdnais prisiminimais apie birželio 22 dieną prieš 75-erius metus, kuri, pasak jų, buvo tokia pat šilta...

Rusijos ambasadorius A. Udalcovas kviečia rimties minutei, deda gėlių vainiką prie paminklo, atiduoda pagarbą ir kiti delegacijos dalyviai, stačiatikių šventikas tėvas Igoris pašventina paminklą, giedamos giesmės.

Lietuvos karo istorijos asociacijos „Užmiršti kareiviai“ tarybos pirmininkas Jonas Janušauskas pasakojo, kad jau tapo tradicija, jog kasmet lankomi tie rajonai ir karių kapai, kurie yra arčiau Rusijos Federacijos sienos.

„Mes nenorime politikuoti, mes atvykome pagerbti žuvusių kareivių ir civilių žmonių“, – sakė J. Janušauskas.

Ambasadorius A. Udalcovas prašė J. Boso perduoti visiems Šakių krašto veteranams linkėjimus, palinkėjo sveikatos ir išlikti stipriems. Taip pat dėkojo rajono žmonėms, seniūnams, prižiūrintiems karių kapus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.