Piligrimai užsuko į mūsų kraštą

piligrimaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Birželio 20–22 d. rajone buvo sutikti 30 piligrimų, keliavusių per Lekėčių, Lukšių, Griškabūdžio parapijas pėsčiomis į Krokuvą (Lenkiją). Prie piligrimų grupės buvo prisijungę apie 50 rajono gyventojų.

Nuotr. Apie 5 km kryžių nešęs Lukšių parapijos klebonas Vytautas Insoda (priekyje) kartu su visais maldomis, giesmėmis dėkojo Dievui už visas iš jo gautas jo malones.

Birželio 20 d. popietę Lekėčių parapijos žmonės su klebonu Audriumi Kurapka piligrimus pasitiko Pavilkijo kaime ir kartu atkeliavo į Lekėčius, kur visi dalyvavo šv. Mišiose, piligrimai bendravo su parapijiečiais, čia ir nakvojo. Kitą dieną patraukė Lukšių link. Liepalotų kaime prisijungė grupelė tikinčiųjų, Lukšių parapijos klebonas Vytautas Insoda, o Zyplių dvare keliauninkų laukė lukšiečiai, tarp jų nemažas būrys vaikų. Lukšių seniūnas Vidas Cikana piligrimus pakvietė apžiūrėti tautodailės parodą, Lukšių „Caritas“ moterys paruošė pietus.

Nors piligrimai neskuba, bet ir nedelsia, žino laiko vertę, juolab kad laukia nelengva 11 km kelionė žvyrkeliu iki Griškabūdžio. Šioje atkarpoje sustoja prie kiekvieno pakelės kryžiaus, kapinaičių, pasimeldžia ir vėl pirmyn. Griškabūdyje juos pasitinka parapijos klebonas Vytautas Mazirskas ir parapijiečiai. Piligrimai suklumpa maldai Griškabūdžio Atsinaujinimo bažnyčioje. Išaušus rytui prasideda birželio 22 d. kelias. Griškabūdiečių lydimi piligrimai ateina iki Barzdų, sustoja atokvėpio valandėlei. Piligrimai vėl dedasi ant pečių kryžių, ima Marijos statulėles, vėliavas, Dievo Gailestingumo paveikslą ir sparčiu žingsniu tolsta Pilviškių link...

Kadangi šiemet švenčiami jubiliejiniai Gailestingumo metai, piligrimai nutarė keliauti pėsčiomis su kryžiumi bei Jėzaus Gailestingumo paveikslu per Lietuvos, Lenkijos Šventovių Atvertus Gailestingumo vartus iš Klaipėdos per Vilnių į Krokuvą, melsdamiesi Dievo gailestingumo, taikos bei ramybės Lietuvai, šv. Katalikų bažnyčiai, krikščioniškoms šeimoms, jaunimui ir visam pasauliui. Jie pėsčiomis iškeliavę birželio 5 d. turėtų įveikti apie 1620 km ir liepos 28 d. pasiekti tikslą – Krokuvą.

Daug metų šis kryžius keliauninkas buvo pėsčiomis nešamas išilgai ir skersai per visą Lietuvą, aplankė Lenkiją bei daugelį kitų Europos šalių ir pasiekė Vatikaną bei Jeruzalę (Golgotą), o 2015 metais keliavo iš Kryžių kalno šv. Jokūbo keliu į Santjago de Kompostelą.

„Kryžius sunkus, apie 60 kg, – sako vienas piligrimų, – tačiau kokia malonė patiriama, kai jį neši.“

Kas gi šie žmonės, savo gyvenimą paskyrę piligrimystei? Šį piligriminį žygį organizuoja Laisvalaikio ir užimtumo asociacija „Piligrimas“, kurio vadovas yra Gintaras Naudžiūnas. Jis per devyniolika piligrimavimo metų nukeliavo apie 32 tūkst. km. Pirma kelionė buvo 1998 metais, kai nunešė kryžių iš Klaipėdos ir pastatė Kryžių kalne.

Dauguma keliaujančių piligrimų – pagyvenę žmonės, vyriausia žygeivė – aštuoniasdešimt vienerių metų. Ji eina pirma sparčiu žingsniu ir kartais reikia ją stabdyti, kad nepaliktų iš paskos einančiųjų.

Kaunietė Genovaitė metė darbą, 13 metų eina su grupe ir sako, kad yra laiminga, nes kryžius ją gydo. Prisėdus šalia, kiekvienas mielai dalijasi keliavimo išgyvenimais, jie nuolatos šypsosi ir spinduliuoja vidine ramybe, šiluma, šviesa ir visada primena, kad keliauja su malda, auka, meile Kryžiui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.