R. Treideris – Šakių garbės pilietis

treiderisIšradėjui inžinieriui, tyrinėtojui Romui Treideriui per Šakių miesto šventę bus įteiktas Šakių garbės piliečio apdovanojimas bei regalijos.

Nuotr. Romas Treideris visą gyvenimą puoselėjo savo krašto istorinį atminimą.

1931 metais netoli Kudirkos Naumiesčio gimęs R. Treideris  gimtinę paliko būdamas vos dvidešimt vienerių metų, tačiau savo krašto nepamiršo. Vadina save „naumiestiečiu iki šaknų“.
 
R. Treideris sostinėje padarė karjerą – jis dirbo Vyriausioje profesionio techninio mokymo valdyboje Mokymo-gamybos skyriaus viršininku, vėliau – Vilniaus šlifavimo staklių gamykloje vyr. energetiku. Čia bedirbant 16 R. Treiderio darbų buvo pripažinti išradimais.

Sovietmečiu R. Treideris niekieno neraginamas rizikavo laisve, asmenine gerove ir savo darbus skyrė kultūriniams-istoriniams savo krašto tyrinėjimams. Nors jo specialybė ne humanitarinė, R. Treideris apie tai sako: „Esu išradėjas, turiu patyrimo ieškoti, tyrinėti spręsti.“

Šakių garbės piliečio apdovanojimas R. Treideriui skiriamas už jo nuopelnus tyrinėjant ir puoselėjant Kudirkos Naumiesčio istoriją, Vinco Kudirkos atminimą bei „Tautiškos giesmės“ kelią.

R. Treiderio darbų kraitėje – Vinco Kudirkos labdaros fondo steigimas, Prano Mašioto atminimo įamžinimas, V. Kudirkos kapo, bolševikų suniokoto Vytauto Didžiojo paminklo tvarkymas, V. Kudirkos tilto bareljefų atkūrimas. Jis yra penkių knygų autorius ir bendraautorius. Tarp jų ir  monografija „Kudirkos Naumiestis: praeitis ir dabartis“, išleista kartu su profesore Giedre Čepaitiene. Ši monografija bus pristatyta restauruotame V. Kudirkos muziejuje.

Šakiai turi jau devynis garbės piliečius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.