Latvijos dvarai – dar vienas vertas dėmesio turistinis maršrutas

birini pilisSima KAZARIAN

Ieškodami netolimų kelionių maršrutų vėl dairomės kaimynystėje. Šįkart žvilgsnis krypsta į Latviją. Ir ne jos pajūrį, bet dvarus, įsikūrusius patraukliame Vidžemės regione.

Nuotr. Ieva Bernotaitė teigia: Birni rūmai tinka asmeninėms šventėms dėl savo išskirtinės estetiškos aplinkos.

Lankstinukai – dar ne viskas

Latvija turi rūmų, dvarų, pilių iš skirtingų laikotarpių, skirtingų architektūrų, taip pat ir pritaikytų skirtingiems turistų poreikiams – nuo noro dalyvauti įvairiose edukacijose iki tobulos asmeninės šventės planavimo.

Pasiskaitę kelionių lankstinukus tikrai ne visada galime būti tikri, kad nuvykę į vietą rasime žadėtus malonumus – gerą maitinimą, realiai funkcionuojančias paslaugas ir gerai praleistą laiką. Norėdama susipažinti su realia turizmo Latvijos dvaruose situacija Šešupės euroregiono turizmo informacijos  centro direktorė Ieva Bernotaitė vyko į infoturą, kurį organizavo Turizmo rinkodaros asociacija su Latvijos dvarų ir rūmų asociacija. „Labai aiškiai matėme, kiek priima, kaip priima turistus, galime garantuoti už kokybę, todėl visus besidominčius kviečiame į mūsų centrą – padėsime suplanuoti kelionę po Latviją“, – sakė I. Bernotaitė.

Šeši išskirtiniai dvarai

Liepos dvaras patrauklus tuo, jog orientuojasi į sveiką gyvenseną propaguojančius turistus, jogus, ramybės ieškančius stovyklautojus. „Čia nėra galimybės prisijungti prie interneto, nėra televizorių. Yra gražus parkas su ežerais, edukacinės programos – piešimas ant lėkščių, galima pačiam pasigaminti plytą. Maistą galima gamintis vietoje, dvare auginamos daržoves. Tai visiškai naujas turistinis objektas, labai malonus dvaro savininkas“, – pasakojo I. Bernotaitė.

Cesio pilis – vieta, kur verta apsilankyti su vaikais ir draugais. Šioje teritorijoje yra naujoji ir viduramžių pilys. Muziejų gidai sutinka apsirengė tautiniais rūbais, čia nuolat vyksta edukacijos be išankstinių užsakymų: senovinių šokių, kalvystės pamokos ir kt. Vykstantys turėtų nepamiršti pasidomėti kainomis, nes pramogos yra apmokestintos. „Įeini į pilį ir žaidi. Beje, būtent Cesyje radome pačius patraukliausius, originalius ir neatsibodusius suvenyrus. Visiems suvenyrus rekomenduoju vežti tik iš ten“, – rodydama nuotraukas pasakojo I. Bernotaitė.

Ungumuižos dvaras yra vieta, ieškantiems ramesnio poilsio. Barono Kopenhauzo laikus menantis pastatas gražus savo grakščia medine architektūra, ten yra kavinė, kurioje galima sustoti papietauti, dailės ekspozicija, jaukiai įrengti kambariai.

Turaidos pilis, anot I. Bernotaitės, panaši į mūsų Trakų pilį. „Tai yra visas istorinis centras, apimantis tūkstantį metų, pradedant XI a. Čia yra geras muziejus su puikiai paruošta ekspozicija, didelis parkas, kuriame apie tris valandas galima leisti laiką“, – pasakojo I. Bernotaitė.

Krimuldos rūmuose galima dalyvauti degustacijoje. Už 6 eurus asmeniui paragaujama keturių vynų, viskio ir likerio. „Degustacija verta dėmesio. Taip pat apžiūrėjome naktines orchidėjas, griuvėsius“, – prisiminė I. Bernotaitė.

Birni rūmai Turizmo informacijos centro direktorę labiausiai sužavėjo dėl savo estetiškos aplinkos. „Jie neatsigynė besifotografuojančių vestuvininkų, todėl dabar pradėjo rinkti mokestį už fotosesijas. Čia galima išsinuomoti tiek kambarius nakvynei, pobūvių salę šventei, tiek terasą su sauna. „Ši vieta asmeninėms šventėms – išskirtinė, šalia gražus ežeras“, – pasakojo I. Bernotaitė.

Džiugu, kad keliaujant po Latviją daug kur informacijos galima rasti lietuvių kalba. Latviai laukia lietuvių turistų, yra linkę ir patys atkeliauti į Lietuvą.

Latvija domisi ir kiti gidai

Visi šie dvarai turi savo internetines svetaines, kuriose galima detaliau pasidomėti siūlomomis paslaugomis, kainomis. Visi aptarti objektai priklauso ne valstybiniam, o privačiam sektoriui.

Pasak I. Bernotaitės, mūsų rajono dvarai Latvijos kontekste atrodo neblogai: „Jie eina teisingu keliu.“

Kartu su I. Bernotaite infoture dalyvavo žmonės, ieškantys naujienų: dėstytojai, gidai ekspertai, kiti turizmo informacijos centrų vadovai. „Su šiais žmonėmis sutarėme bendradarbiauti, jie pažadėjo ekskursijas vežti ir pro Šakius – pavyko juos sudominti mūsų kraštu“, – mano I. Bernotaitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.