Išrinko žydinčiausias kriūkiečių sodybas

zydinciausios sodybosLina POŠKEVIČIŪTĖ

Kriūkuose jau tapo tradicija kasmet paskatinti ir padėkoti gražiai savo sodybas tvarkantiems žmonėms. Šiais metais buvo renkamos žydinčiausios sodybos.

Nuotr. Už nuolatinį sodybų puoselėjimą Kriūkų miestelio šventės metu buvo padėkota jų šeimininkams.

Visą praeitą savaitę, prieš pat Kriūkų miestelio šventę, trys Kriūkų seniūnijos moterys – Kriūkų laisvalaikio salės organizatorė Ingrida Vaitkevičienė, bibliotekininkė Reda Damijonaitienė ir seniūnijos sekretorė Anelė Mockaitienė aplankė beveik visą seniūniją, kur gėrėjosi tvarkingomis sodybomis, gražiai sutvarkyta namų aplinka bei šeimininkų išmone ir skoniu.

„Jau vertinom sodybas su etnografiniais elementais, apdovanojom geriausiai besitvarkančias seniūnijos teritorijoje esančias įstaigas. Šiais metais nusprendėme pažvelgti į žydinčių gėlių plotus, jų įvairovę, pasidžiaugti darbščiais šeimininkais, pasigrožėti jų rankomis sukurtu grožiu“, – sakė šios idėjos iniciatorė A. Mockaitienė. Pasak jos, vietų niekas neskirstė, visiems bus padėkota, nes žmonės puošia aplinką ne dėl konkurso, o todėl, kad patiems malonu gyventi matant grožį.

Akvilijos ir Irmanto Jokubauskų sodyba Kriūkų miestelio pakrašty, prie pat kelio, todėl teritorija nedidelė. Užtat išnaudotas kiekvienas kampelis ir statinys. Prie modernaus namo stovi medinis ūkinis pastatas, čia skoningai vazonuose išdėliotos ir žydi begonijos, flioksai, pelargonijos, kurias paįvairina miglė ir šlamutis bei ledukai. Kieme stovintį akmeninį rūsį slepia daugiamečiai vijokliai ir pūkenis.

„Investuoju nedaug, daigus užsiauginu pati, o kitus perku ir štai kokios gėlės išauga. Tikriausiai potraukį gėlėms paveldėjau iš mamos, o darbuotis sodyboje padeda vyras, dukra“, – sako Akvilija, jau dešimt metų gražinanti savo sodybą.

Pajotulių kaime gyvenantys Ilona ir Gintautas Patašiai sukūrę zanavykišką sodybą. Čia subtiliai suderinta pastatų architektūra ir aplinka: šiuolaikinis namas, pirtis, tvora iš malkų, o geldose, pintinėse iš karklų, žydi gvazdikėliai, salvijos, surfinijos. „Mano stichija – gėlės, o vyras etnografinių elementų ieškotojas“, – sako Ilona.

Danguolė ir Rimvydas Petkūnai iš Žemosios Panemunės jau trylika metų puoselėja savo sodybą. Danguolė sako, kad specialiai žalumynų nekomponuoja – pavyksta savaime. Ji daržą atskyrė zinijų ploteliu, kuris visas dabar žydi, dar įspūdingiau atrodo prie namo kampo pražydusios raganės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.