Karių kapinėse – savavališkai padarytas įrašas?

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Praėjusią savaitę seniūnų pasitarime rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė kultūros paveldui Inga Navlickienė seniūnams rekomendavo dažniau tikrinti seniūnijose esančias karių kapines: Griškabūdžio karių kapinėse padarytas grubus pažeidimas.

Pastebėjo naują įrašą

Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus specialistai, vykdantys kultūros paveldo objektų stebėseną, rugsėjo mėnesį apsilankė Griškabūdyje esančiose karių kapinėse ir išvydo tai, ko nesitikėjo išvysti.

Specialistai, atvykę į kapines, pastebėjo, kad vienoje iš paminklinių lentų atsiradęs naujas įrašas. Kaip pasakojo Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus vedėjas Martynas Vasiliauskas, apie netikėtą radinį buvo pranešta Vilniaus departamento vadovybei. Vėliau visa turima informacija buvo perduota Šakių rajono savivaldybės administracijai, kad būtų išsiaiškintos tokio poelgio aplinkybės. Apie naujai kapinėse atsiradusį įrašą pranešta ir policijai, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Sovietų karių kapinėse yra daug paminklinių lentų, kuriose surašyti palaidotų asmenų vardai ir pavardės bei žuvusiojo karinis laipsnis. Griškabūdyje esančiose kapinėse paminklinėse lentose iškalti kelių šimtų karių vardai ir pavardės. Čia palaidota 482 karių, iš jų 151 nežinomas. Paskutiniai kapinių restauracijos darbai Rusijos Federacijos lėšomis buvo atlikti 2006 m.

„Jeigu paminklinėje lentoje atsiranda naujas vardas, tai tarsi ir turėtų reikšti, jog buvo naujas palaidojimas, o jeigu jo nėra, vadinasi, galima svarstyti, jog įrašas atliktas nepagrįstai“, – komentavo vedėjas.

Motyvai neaiškūs

Tiesa, M. Vasiliausko pasiteiravus, kokiais motyvais remiantis būtų galima taip pasielgti, pašnekovas svarstė, jog galbūt kažkas nori sudaryti įspūdį, jog „vienoje ar kitoje vietovėje yra daug karių“.

„Kuo daugiau atsiranda tokių nepagrįstų įrašų, tuo labiau po to galima kelti klausimą, kad šiame krašte daugiau žuvusių rusų kareivių. Žinant mūsų geopolitinę situaciją, tokie žingsniai nėra tinkami“, – akcentavo M. Vasiliauskas.

Norint paminklinėje lentoje iškaldinti raides, ko gero, reikia padirbėti ne valandą ir ne dvi. Kaip juokaudamas kalbėjo vedėjas, to tikrai neatliksi tamsiuoju paros metu. Tad kažką mačiusių ar žinančių tikrai atsiras, o daugiau informacijos paaiškės pasibaigus ikiteisminiam tyrimui.

„Gal čia visai nėra jokio kriminalo ir yra tai įrodantys istoriniai duomenys. Tačiau turi būti išsiaiškinta, kokiomis aplinkybėmis atsirado šis įrašas“, – informavo Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus vedėjas.

Įprastai žuvusiųjų karių artimieji, kai norima įamžinti karo metu žuvusio asmens atminimą, dėl suderinimo turi kreiptis į Kultūros paveldo departamentą. Tačiau šiuo atveju taip pasielgta nebuvo.

Kadangi savivaldybė yra karių kapinių valdytoja, kaip jau minėta, jai pavesta išsiaiškinti susiklosčiusią situaciją. Nustačius aplinkybes, kodėl taip pasielgta, bus imtasi atitinkamų veiksmų. Tiesa, kaip kalbėjo N. Vasiliauskas, kiek jis dirba, tokio atvejo nėra buvę, bet yra girdėjęs, kad Lietuvos mastu tokių atvejų, kai be susitarimo iškaldinami vardai, pasitaiko.

Iš viso Šakių rajone yra devynerios karių kapinės, trejos karo belaisvių kapinės bei dvi jų atminimo vietos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.