Žmogišku paprastumu ir ganytojišku uolumu išsiskyrę vyskupai zanavykai

preiksas
Nuotr. Zanavykų muziejuje atidaryta religinė ekspozicija, kurioje 12 eksponatų, jų dovanotojas vyskupas Juozas Preikšas ir muziejaus direktorė Rima Vasaitienė perkerpa simbolinę juostelę.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praeitą šeštadienį rajone prisiminti vyskupai, kilę iš Zanavykų krašto. Zanavykų muziejuje atidaryta atnaujinta religinė ekspozicija, skirta vyskupo Juozo Preikšo 90-ies metų jubiliejui. Prisiminti vyskupai Justinas Staugaitis ir Juozas Žemaitis.

Šeštadienio diena prasidėjo ryto malda Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje, kur šv. Mišias aukojo parapijos klebonas Vytautas Mazirskas. Po mišių į Zanavykų muziejų atvyko vyskupas emeritas J. Preikšas ir jo artimieji, taip pat mūsų krašto dvasininkai, zanavykai iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio bendrijų ir Šakių krašto bendruomenė.

Zanavykų kraštas – kunigų aruodas

Religinėje ekspozicijoje rašoma, kad pirmoji bažnyčia pastatyta Gelgaudiškyje 1578 m. Vėliau, 1636 m., pastatyta Kaimelio ir Sudargo koplyčios, o apie 1641 m. – Sintautų bažnyčia. Septynioliktas amžius mūsų krašto istorijoje svarbus dviem datomis: Naumiestyje apsigyveno vienuoliai karmelitai, parapiją valdę pusantro šimto metų, ir Šakių krašte įsikūrė žydai (1843 m. prie Siesarties upelio pastatyta sinagoga). Aštuoniolikto amžiaus viduryje įsikuria vokiečiai evangelikai liuteronai. Mūrinė evangelikų liuteronų bažnyčia pastatyta 1842 m. Šakių dvaro sodyboje. Tais pačiais metais evangelikų liuteronų parapija įkurta ir Sudarge, čia pastatyta bažnyčia.

Mūsų krašte dabar išlikusios dvi konfesijos: Romos katalikų bei evangelikų liuteronų. Šakių dekanate yra 21 bažnyčia ir septynios koplyčios.

Ekspozicijoje pristatomi iš Zanavykų krašto kilę dvasininkai, pasirodo, vien Griškabūdžio parapijoje gimė daugiau kaip 100 kunigų. Panašus skaičius priskaičiuojamas ir Sintautų parapijoje. Mūsų žemėje užaugo penki vyskupai: Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Justinas Staugaitis (1866–1943),  Rytų apeigų vyskupas Pranciškus Bučys (1872–1951), Juozas Žemaitis (g. 1926), Juozas Preikšas (g. 1926), Arūnas Poniškaitis (g. 1966).

Vyskupo dovana

Muziejaus religinė ekspozicija pasipildė naujais eksponatais, kuriuos dovanojo vyskupas J. Preikšas, šeštadienį kartu su muziejaus direktore Rima Vasaitiene perkirpęs simbolinę ekspozicijos atidarymo juostelę.

Eksponuojami vyskupo drabužiai ir atributika: pektoralas – ant krūtinės nešiojamas kryžius, mitra – puošnus galvos apdangalas, pastoralas – ganytojiškoji lazda, taip pat knygos apie vyskupą, stovas su laikrodžiu rašikliams ir kiti asmeniniai daiktai.

Trys vyskupai jubiliatai

Šeštadienį prisiminti ganytojai jubiliatai, šiais metais švenčiantys garbingas gimimo sukaktis. Tai Telšių pirmojo vyskupo Justino Staugaičio 150-ies, Vilkaviškio vyskupo emerito Juozo Žemaičio ir Panevėžio vyskupo emerito Juozo Preikšos 90-ies metų. Pranešimą skaitęs Šakių dekanas kanauninkas Donatas Jasulaitis pabrėžė, kad visi minėti vyskupai gimė Zanavykų krašto trikampyje: Kudirkos Naumiestis–Žvirgždaičiai–Griškabūdis, dekanas dar tiksliau įvardija – Tupikų, Sparvinių ir Griškabūdžio kaimuose.

„Šiandieninių jubiliatų bendras bruožas – visi jie kilę iš gausių zanavykų šeimų. Žmogus tokioje šeimoje auga kūnu ir dvasia: vaikai sugeba ne tik vienas kitą apginti ir apsaugoti, bet ir broliškai pasirūpinti vienas kitu. Taip jie kartu pasiruošia gyvenimui, išmokdami aukotis ir mylėti“, – kalbėjo dekanas D. Jasulaitis.

Išskirtinai dekanas kalba apie vyskupų asmenines savybes, jis teigia, kad vyskupas J. Staugaitis išsiskyrė tuo, kad vienu metu sugebėjo pasiekti karjeros aukštumų bažnyčioje ir buvo vienas didžiausių politinio gyvenimo autoritetų, bet, pasak dekano, jis niekada neįpuolė į puikybę. Kalbėdamas apie vyskupus J. Žemaitį ir J. Preikšą dekanas taip pat pabrėžė jų kuklumą ir mokėjimą šiltai bendrauti su tikinčiasiais. Visi trys labai anksti apsisprendė dėl kunigo pašaukimo, o tapę kunigais pirmiausia gyveno pašaukimu.

„Per kunigiško gyvenimo ir veiklos metus jie yra dirbę eiliniais kunigais parapijose, nuoširdžiai darbavosi tarp paprastų kaimo žmonių, ypač jaunimo. Mylėjo Dievo jiems skirtus žmones ir rūpinosi ne tik jų dvasiniais reikalais, bet ir žemiškuoju gyvenimu“, – teigė dekanas D. Jasulaitis. Jis pasakojo, kad visi trys vyskupai rado galimybę ir meniniam – kultūriniam savęs auginimui.

„Vyskupas J. Staugaitis skyrė daug dėmesio rašymui, jis paskelbė septynias knygas ir pusketvirto šimto straipsnių. Vyskupas J. Preikšas nuostabiomis giesmėmis ir dainomis šlovino Kūrėją, o vyskupas J. Žemaitis galėjo ilgiausias valandas skaityti poetų kūrybą ir kalbėti eilėmis“, – sakė dekanas apie Dievo dovanas, kurios šiuos ganytojus ir išskiria iš kitų tarpo.

Į Zanavykų muziejų atvykusį vyskupą J. Preikšą sveikino gausus būrys jį mylinčių ir gerbiančių žmonių.

Susirinkusieji linkėjo jo ekscelencijai sveikatos, pasidžiaugė jo nuveiktais darbais Panevėžio parapijoje. Muziejaus erdvėse nuskambėjo bendra daina, kurią sudainavo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė Rita Preikšaitė, jo ekscelencijos artimieji, primindami vyskupui J. Preikšai dainas, kurias jis mėgo visą gyvenimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.