Japonijos ambasadorius susipažino ir su Šakių kraštu

japonijos ambasadorius
Nuotr. Pakalbėję apie bendradarbiavimo bei turizmo galimybes, apsikeitę simbolinėmis dovanomis, susitikimo dalyviai įsiamžino bendroje fotografijoje.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį lydimas mūsų kraštiečio Ričardo Žilaičio Šakių rajone lankėsi Japonijos ambasadorius Lietuvoje Toyoei Shigeeda ir antroji sekretorė Tomoe Kotani. Ambasadorius nori susipažinti ne tik su didžiaisiais, bet ir mažesniais Lietuvos miestais ir aiškinasi bendradarbiavimo, turizmo galimybes juose. Tad ar kitais metais Šakiai galėtų sulaukti turistų iš Japonijos?

Pasak ambasadoriaus T. Shigeeda, Lietuva ir Japonija turi daug bendro ypač kultūrine prasme, todėl jis mato ateityje abi šalis einančias greta. Taip pat jis kalbėjo, jog Lietuvoje apie Japoniją žinoma nemažai, tačiau Japonijoje informacijos apie mūsų šalį yra nedaug. Būtent todėl ambasadorius mano, kad būtų galima labiau bendradarbiauti, į mūsų šalį atvežti turistų iš Japonijos, vieniems iš kitų mokytis, keistis žiniomis. Svečio nuomone, mūsų šalis labai pažengusi žemės ūkio srityje –  iš lietuvaičių turėtų ko pasimokyti japonai, o pastarieji taip pat galėtų pasidalinti savo patirtimi.

Kalbėdamas apie turizmą T. Shigeeda teigė, kad jo šalies turistams labai patinka nedideli miesteliai, ypač bendravimas su vietiniais žmonėmis, kultūrinių žinių įgijimas. Artimoje ateityje jis mąsto suorganizuoti tiesioginį skrydį iš Japonijos į Kauną su maždaug 200–300 turistų, tad ir svarsto, kurias šalies vietoves jo kraštiečiams būtų verčiausia aplankyti, parodyti.

„Svarbu ne tik pamatyti, paragauti jūsų maisto, bet ir pabendrauti su žmonėmis“, – sakė svečias.

Japonijos ambasadorius yra aplankęs visas tris Baltijos šalis, tačiau jam mieliausia Lietuva, o jos žmonės atrodo kur kas draugiškesni bei šiltesni nei kaimyninių šalių. Į Lietuvą T. Shigeeda atvyko prieš metus ir jau spėjo aplankyti 40 miestų, su jais susipažinti. Vieną geriausių įspūdžių jam paliko Biržai ir biržietiškas alus, taip pat Rokiškis ir jame gaminami sūriai. Įsiminė ambasadoriui ir Birštonas, Alytus, Anykščiai, Zarasai.

Kalbėdamas apie kultūrinio bendradarbiavimo galimybes, ambasadorius pažadėjo ateityje supažindinti su japonų arbatos gėrimo ceremonija, šokio, kovos menų tradicijomis, skatinti abiejų šalių jaunimo bendradarbiavimą mokyklose, universitetuose. Pats ambasadorius yra labai žingeidus, aktyvus ir linksmas žmogus, pasitaikius progai bėga maratonus, didelę reikšmę teikia kultūrai.

Apie tai, kuo japonams galėtų būtų patrauklūs Šakiai bei Šakių rajonas, kalbėjo Regioninės plėtros ir turizmo skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, Turizmo ir informacijos centro direktorė Ieva Bernotaitė, Šakių verslo informacijos centro vadovė Daiva Palukaitienė, verslininkas bei Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės vadovas Arūnas Tarnauskas. Svečius priėmė meras Juozas Bertašius, susitikime dalyvavo ir administracijos direktoriaus pareigas einanti Inga Cibulskienė.

Kaip patraukliausios vietos rajone paminėti Sudargo piliakalniai, Novaraistis, Zyplių bei Gelgaudiškio dvarai, edukacinės Ragaučiaus, Šakočio programos, kur galima ne tik paskanauti tradicinių patiekalų, bet ir patiems išbandyti jų gamybą. A. Tarnauskas paminėjo tai, kad Zypliuose planuoja jau šių metų pabaigoje atidaryti restoraną, o viešbutis dvare galėtų pradėti veikti jau kitais metais. Prie kavos svečiai vaišinosi A. Tarnausko vadovaujamo tinklo kokybiškais konditerijos gaminiais.
„Vilnius yra sostinė, Birštonas – kurortas, o Šakiai – tikroji Lietuva. Juk gražu tai, kas tikra, o pas mus tikri ne tik dvarai, bet nuostabi gamta, išskrendančios gervės, piliakalniai, edukacijos. Mes galime visa tai suorganizuoti ir pristatyti svečiams“, – savo kraštą reklamavo I. Bernotaitė.

Kad nebūtų tik tuščios kalbos, delegacija po vizito savivaldybėje, kur su rajono administracija apsikeitė simbolinėmis dovanomis, lankėsi Sudargo piliakalniuose, Suvalkiečio sodyboje, Gelgaudiškio dvare, Zypliuose. Pasak Japonijos ambasadoriaus vizitą Šakiuose iniciavusio kraštiečio, aktyvaus visuomenininko R. Žilaičio, svečiui patiko Šakiai, tad dabar, ar atvyks japonų turistai, ar ne, priklausys nuo atsakingų asmenų namų darbų kokybės.

„Dar bent septyni regionai nori pritraukti Japonijos turistus į savo kraštą, tad tik nuo mūsų namų darbų priklausys, atvyks čia turistai, ar ne. Kodėl suorganizavau pakvietimą? Norisi, kad kuo daugiau žmonių sužinotų ir susipažintų su mūsų kraštu. Tad kiek leidžia galimybės bei pažintys, stengiuosi tai daryti“, – sakė R. Žilaitis, kurio tėvai kilę nuo Pervazninkų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.