Vilniaus universiteto bibliotekos diena Šakiuose

biblioteka vu
Nuotr. Po pristatymo Vilniaus universiteto bibliotekos direktorei Irenai Krivienei (dešinėje) Šakių viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė (kairėje) įteikė kelis „Novužės krašto vaikų“ leidinio tomus.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Trečiadienį Šakių viešojoje bibliotekoje galima pakrikštyti Vilniaus universiteto bibliotekos (VUB) diena Šakiuose. Čia buvo pristatytas projektas „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje“.

VUB generalinė direktorė Irena Krivienė, prieš pradėdama bibliotekos pristatymą , padėkojo visiems susirinkusiems už priėmimą, o svarbiausia – taisyklingą kalbą. Mat sveikinimo žodį tarusio rajono savivaldybės mero pavaduotojo Edgaro Pilypaičiu taisyklingai sukirčiuotas žodis „biblioteka“ ją tiesiog „nupirko“.

Idėja pristatyti Vilniaus universiteto bibliotekoje sukauptą kultūros paveldo lobyną Lietuvos miestuose ir miesteliuose bibliotekos darbuotojoms kilo prieš porą metų, kai VUB minėjo 445 m. sukaktį (ši biblioteka įsteigta 1570 m.).

„Nutarėme, kad 445 metų sukaktį paminėsime šiek tiek kitaip. Nerengsime parodos įprastose istorinėse bibliotekos salėse, tačiau parodysime Lietuvai, kas apie Lietuvą, apie miestus ir miestelius, apie žmonės yra sukaupta mūsų bibliotekoje. Taip ir gimė projektas „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje“, – kalbėjo direktorė.

VUB – devyneriais metais senesnė už Vilniaus universitetą. Ši biblioteka – viena iš nedaugelio Europos bibliotekų, veikianti tame pačiame pastate, kuriame ir įsikūrė. Istorinė bibliotekos vieta – Filologijos skaitykla. 1753 m. VU buvo įkurta viena seniausių Europoje ir pirmoji Lietuvoje astronomijos observatorija: šiuo metu jos patalpose veikia Vilniaus universiteto biblioteka (VUB Baltoji salė).

VUB buvo sukauptas didžiulis kultūrinis paveldas – čia saugoma apie 5,3 mln. dokumentų, iš kurių apie 1 mln. yra laikomi kultūros paveldo dalimi. Bendras lentynų ilgis – 166 km (palyginimui – tai būtų atstumas nuo Vilniaus iki Rokiškio). Šiuo metu biblioteka turi apie 44 tūkst. registruotų vartotojų. Biblioteką kasmet aplanko apie 10 tūkst. turistų iš visos Lietuvos ir kitų pasaulio šalių, tarp jų ir iš Pietų Afrikos Respublikos, Taivano, Argentinos ir kt.

Bibliotekoje lankėsi įvairių pasaulio valstybių valdžios bei dvasiniai vadovai – prezidentai, karaliai, princai, tarp kurių – Belgijos karališkoji šeima, Velso princas Čarlzas, JAV prezidento žmona Laura Bush, popiežius Jonas Paulius II, Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama, Nyderlandų karalienė ir daugelis kitų.

VUB sudaryta iš centrinės bibliotekos, įsikūrusios šalia Prezidentūros, Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro Saulėtekyje ir fakultetų bei centrų bibliotekų, išsidėsčiusių visame mieste.

Vienas iš bibliotekos principų – atvirumas Tai nėra ta biblioteka, į kurią gali ateiti tik VU bendruomenės nariai, joje gali lankytis miesto gyventojai bei kitų Vilniaus universitetų studentai. Be to, biblioteka dirba tiek dieną, tiek naktį. Kitas principas – funkcionalumas, t. y. biblioteka yra pritaikyta įvairioms reikmėms. Joje ne tik teikiama informacija, ji yra tam tikras kultūros centras, taip pat ji atlieka socialinę funkciją. Ne ką mažiau svarbu – estetika. Aplinka, kurioje būname, kaip sakė direktorė, yra svarbi mums visiems.

Pats seniausiais VUB saugomas dokumentas – 1209 m. rankraštis – žemės dovanojimo dokumentas. Taip pat bibliotekoje saugomas vienas iš dviejų išlikusių Martyno Mažvydo „Katekizmo“, pirmosios lietuviškos knygos, išleistos 1547 m., egzempliorių.

Po bibliotekos pristatymo kraštotyrininkas, žurnalistas bei rašytojas Vincas Kriščiūnas pasidalijo istorijos dalimi apie Sūduvą–Suvalkiją bei pristatė savo išleistą albumą „Kiduliai laiko kryžkelėse“.

VUB Rankraščių skyriaus bibliotekininkė Veronika Girininkaitė susirinkusiems pristatė parodą „Šakių krašto istorija Vilniaus universiteto bibliotekos dokumentuose“. Pristatytą parodą būtų galima suskirstyti į keturias temas – senieji laikai (XVIII a.), rašto žmonės (Vincas Kudirka, Pranas Vaičaitis), knygnešiai, švietėjai (Antanas Tatarė, Pranas Sederevičius), kalbotyra (Jonas Jablonskis, XX a. knygos).

Parodoje buvo eksponuotas 1753 m. žemėlapis, kuriame pažymėti ir Šakiai, Gelgaudiškis, Griškabūdis, Pavingrupiai, Rygiškiai. Gyventojai galėjo susipažinti ir su daugeliu kitų, senuosius laikus primenančių fotografijų ar rankraščių. Tiesa, kad ir kaip būtų gaila, paroda bibliotekoje veikė tik iki tos pačios dienos 16 val.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.