Kad vis dar esame. Ir esame ten, kur pasirinkome būti

sausio 13
Nuotr. Zanavykų teatro kolektyvo lūpomis renginyje prabilo už mūsų laisvę žuvusių žmonių artimieji.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Penktadienį 26-ąjį kartą prisiminėme, dar kartą išgyvenome, išjautėme tai, kas nutiko 1991-ųjų sausio 13 d. Ir, atrodo, prisiminimai ir žmonės, kurie Lietuvą gynė ne tik žodžiais, bet ir savo gyvybėmis, išliks mūsų širdyse amžinai.

Į rytojų

Tradiciškai Laisvės gynėjų pagerbimui žmonės į renginius rinkosi visuose rajono kampeliuose. Tiesa, jei praėjusiais metais Šakių kultūros centras buvo pilnut pilnutėlis, tai šiemet tuščių vietų buvo galima rasti. Ir nemažai...

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis dalyvavo ne tik Šakiuose surengtame Sausio 13-osios minėjime, bet taip pat vyko ir į iškilmingą LR Seimo Laisvės gynėjų dienos minėjimą bei Laisvės premijų teikimo ceremoniją. Laisvės premijos įteiktos dviem iškiliems politikams – Valdui Adamkui ir Vytautui Landsbergiui. Ši premija skiriama už pasiekimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą, kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Sveikindamas kraštiečius E. Pilypaitis pasidalijo keliomis mintimis, kurias savo kalboje išsakė V. Landsbergis – vienas iš premijos laureatų.

„Mums šiomis dienomis svarbu susivokti ir į savo tautos laisvės siuvinį pažiūrėti ir iš kitos pusės. Kokios gi siūlės tame mūsų laisvės rūbe? Ar visos jos lygios ir gražios? Ar ir pamušalas lygiai taip pat susiūtas, kaip ir išorės siūlės? V. Landsbergis ragino nepasiduoti užliūliavimams, būti budriems ir atskirti, kur sviestas, o kur ne. Anot profesoriaus, mūsų didžioji Laisvės premija – kad vis dar esame ir esame ten, kur pasirinkome būti. Su viltimi maldoje ir prie laužų – į rytojų“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

Laisvės kaina

Į renginį atvykęs Seimo vicepirmininkas Mindaugas Bastys kalbėjo, kad mes esame kartu su Anapilin išėjusiais už Lietuvos laisvę žmonėmis. Anot M. Basčio, šiandien yra nepaprastai svarbu saugoti laisvę – vieną didžiausių mūsų gyvenimo tikslų.

„Be abejo, yra sudėtinga sukurti tokią aplinką, kad kiekvieną dieną galėtume būti visi laimingi. Bet turime to siekti. Aš neabejoju, kad Lietuva tokia bus, kai galėsime šypsotis, džiaugtis ir kalbėti apie tai, kad laisvė yra įtvirtinta ir mes esame laimingi“, – kalbėjo M. Bastys.

Seimo narys Kęstutis Smirnovas kalbėjo, kad prieš 26-erius metus iškovota pergalė mums dabar leidžia laisvai reikšti savo mintis, kurti ir būti kartu.

„Saugokime savo laisvę, mylėkime ir tikėkime ja. Nepasiduokime aplinkinių žmonių, interesų turinčių grupių įtakai, siekime vieningos Lietuvos“, – kalbėjo K. Smirnovas.

Zanavykų teatro aktorių lūpomis renginyje prabilo tąnakt už visų mūsų galimybę laisvai kvėpuoti ir gyventi žuvusių keturiolikos gynėjų tėvai, žmonos, artimieji. Prabilo apie begalinį skausmą laidojant savo vyrą ar vienintelį sūnų.

 Muzikinius kūrinius susirinkusiems dovanojo Šakių rajono meno mokyklos auklėtiniai, Šakių kultūros centro vyrų ansamblis „Akordas“, Šakių trečiojo amžiaus universiteto moterų ansamblis. Po minėjimo visi išskubėjo į Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vykusias šv. Mišias, vėliau – ežero salą, kur buvo uždegtas laisvės laužas.

Sintautuose – bėgimas

Jau keturioliktą kartą Sintautų bendruomenė Laisvės gynėjų dieną paminėjo surengdama 6 km bėgimą, kuriame šiemet dalyvavo 44 įvairaus amžiaus entuziastai. Mergaičių grupėje iki 14 m. greičiausiai atbėgo ir pirmąją vietą laimėjo Gabija Varankovaitė, antrąją – Giedrė Murauskaitė, o trečiąją vietą iškovojo Viltė Merkevičiūtė. Berniukų grupėje iki 14 m. nepralenkiamas buvo Mantvydas Karušis, antroji vieta atiteko Tomui Grybui, trečioji – Gabrieliui Apanavičiui. Merginų ir moterų (nuo 15 m.) grupėje pirmąją vietą iškovoti pasisekė Ievai Ėringytei, antroji vieta atiteko Dianai Kamaitienei, trečioji – Paulei Domeikaitei. Vaikinų grupėje nuo 15 m. greičiausias buvo Laurynas Gudaitis, antroji vieta atiteko Karoliui Apanavičiui, o trečiąją vietą iškovojo Leonas Kardauskas.

Vyriausias bėgimo dalyvis – 65-erių Antanas Barancovas, o jauniausias – aštuonerių metų Lukas Tiškevičius. Tiesa, praėjusiais metais šiame bėgime dalyvavo kur kas daugiau žmonių – 70.

Po bėgimo tradiciškai visi vaišinosi Sintautų kultūros centro moterų išvirta gardžia sriuba bei prisiminė prie Laisvės gynėjų dienos proga sukrauto laužo sausio 13 d. įvykius.

Sausio 13 d. rytas daugelyje rajono švietimo įstaigų, įmonių ir organizacijų prasidėjo dešimčiai minučių užgesinus šviesas ir uždegus atminimo žvakeles – taip buvo prisijungta prie dešimtą kartą Lietuvoje vykstančios pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“.

Zanavykų muziejuje iki sausio 31 d. eksponuojama muziejaus fondų paroda „Laisvės gynėjai“. Joje eksponuojamos fotografijos, kuriose užfiksuoti sausio 13 d. įvykiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.