Zanavykų kraštą siūlė atrasti iš naujo

bernotaite adventur
M. Bublaitytės nuotr. Šešupės euroregiono turizmo informacijos centro vadovė Ieva Bernotaitė tarptautinei parodai ruošėsi kone pusmetį, telkė ne tik kultūros, bet ir verslo bei turizmo atstovus ir darbo vaisiai buvo akivaizdūs.

Nuo pat penktadienio ryto Vilniuje, „Litexpo“ parodų centre, šurmuliavo penktoji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur 2017“. Kraštiečių pasirodymo su pernykščiu net negalima lyginti – akivaizdu, kad drąsiai pažengta į priekį. Šešupės euroregiono turizmo informacijos centro (TIC) komanda iš Šakių lankytojus kvietė keliauti Nemuno keliu ir susipažinti su Zanavykų kraštu arba atrasti jį iš naujo. Nemažai kalbintų parodos lankytojų prisipažino, jog kelią palei Nemuną seniai žino, tačiau didžioji dalis siūlomų objektų dar nebuvo atrasti.

Prisistatė kartu su Jurbarku

Parodoje buvo pristatyta ateinančio sezono naujiena – „Nemuno kelias“, todėl berželiais dekoruotame stende tilpo abu susidraugavę miestai. Jurbarko TIC vadovė Gaiva Mačiulaitienė labai palankiai atsiliepė apie idėją didžiuosius panemunės regionus pristatyti kartu ir ateityje tikisi dar glaudesnio bendradarbiavimo. Kaip pasakojo Šešupės euroregiono TIC vadovė Ieva Bernotaitė, prie šio projekto intensyviai dirbta visą pusmetį, todėl ir rezultatai akivaizdūs. Šiemet mūsiškiai nosį nušluostė ne tik kaimyniniams regionams, bet ir daugeliui didesnių miestų. Prasibrauti prie šakiečių paviljono kartais buvo tiesiog neįmanoma, nes norinčių išbandyti siūlomą produkciją, pasiklausyti pristatymų netrūko. Svarbu ne tik tai, kad užmegzti ryšiai su Jurbarku, bet ir gerokai sustiprintas valstybės kuruojamų įstaigų bei vietinio verslo bendradarbiavimas. Siekiant optimaliai patenkinti turistų poreikius, ketinama skatinti tai ir toliau.

Akį traukė bei pasiklysti mūsų rajone neleido ir Justės Želionienės suprojektuotas žemėlapis.

Išskirtiniai skoniai Zanavykų krašte

Pastebėta, kad kulinariniai potyriai vis dažniau tampa kelionių tikslu, todėl pristatant krašto tradicijas, turizmą ir verslą buvo įtrauktos gastronominės patirtys. 50-ies prisistatančių miestų noras sužadinti smalsumą ir įsirėžti lankytojų atmintyje puikiai derėjo su žmonių žingeidumu ragaujant skirtingų vietovių pristatomus gardėsius. Mūsų krašto stende buvo sklandžiai vykdoma spalvinga programa, kurios metu galėjai ir akis paganyti, ir skonio receptorius palepinti. Spalvingi kostiumai, įsimintinos degustacijos ir gausus būrys jaunimo stendą išskyrė iš daugybės kitų. Vilniuje studijuojanti šakiečių mylima jaunoji solistė Vismantė Vasaitytė, lydėjusi mamą, nejučiomis tapo Zanavykų muziejaus savanore ir kvietė parodos lankytojus „pasimatuoti“ zanavykų tautinį kostiumą – nusifotografuoti su stende pavaizduotu. Pasak jos, toks pasiūlymas neretai tapdavo įdomaus pašnekesio pradžia ir galimybe pasidalinti žiniomis apie savo krašto išskirtinumą. Jos žodžius apie gimtąjį kraštą puikiausiai patvirtindavo „Zanavykų ragaučius“, kurį entuziastingai pristatinėjo UAB „Gulbelė“ ir Rima Rauktienė, bei zanavykiško sūrio degustacija. Zyplių dvaras simpatijas skynė su restoranu „Kuchmistrai“ bei jo išskirtinai gurmanišku meniu. Nors restoranas dar oficialiai neatvėręs durų, jo siūlomi dvaro virtuvės patiekalai abejingų nepaliko.

Kidulių dvaro savanoriai organizavo loteriją keraminiams suvenyrams laimėti, o vyndarys Juozas Vilkenis vaišino garsiuoju pienių ir kitais savo vynais. Sekmadienį „Aletovis“ siūlė paragauti ekologiško trijų rūšių (kanapių, sėmenų, rapsų) aliejaus, Lekėčių bendruomenės moterų klubas – rankų darbo šakočio ir duonos, o Paliekio dvaras pristatė pačių gaminamus aviečių ir serbentų vynus.

Štai parodoje jau nebe pirmus metus dalyvaujanti Gelgaudiškio kultūros centro direktorė Diana Šležienė džiaugiasi, kad augantis parodos lankytojų skaičius rodo, jog toks renginys yra reikalingas. Kartu su poniškai išsipusčiusiais kolegomis ji pristatinėjo edukacines ekskursijas po Gelgaudiškio dvarą.

Džiaugėsi šiais metais ir Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, nes garbė buvo stovėti prie zanavykų stendo ir svečiams pristatinėti krašto naujoves. Neabejinga liko ir Kultūros departamento direktorė Diana Varnaitė, negailėjusi mūsiškiams komplimentų.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.