Ne tik apie tai, kaip viskas gražu ir tvarkinga

varnaite
Nuotr. Iš kairės: Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, departamento Apskaitos, paveldotvarkos planavimo skyriaus vedėja Bronislava Raupėnienė bei rajono vicemeras Edgaras Pilypaitis apžiūrėjo remontuojamas Gelgaudiškio dvaro sodybos rūmų patalpas.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Penktadienio rytą, prieš lankantis renginiuose Zanavykų ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos muziejuose, Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė, KPD Apskaitos, paveldotvarkos planavimo skyriaus vedėja Bronislava Raupėnienė, KPD Marijampolės skyriaus vedėjas Martynas Vasiliauskas lankėsi Gelgaudiškio dvare.

Kokios galimybės?

Su departamento atstovais susitikę rajono savivaldybės vicemeras Edgaras Pilypaitis, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, skyriaus specialistė Inga Navlickienė bei Gelgaudiškio kultūros centro vadovė Diana Šležienė kalbėjosi apie Gelgaudiškyje vykstančius renginius, apie tai, kad dvaras kuo toliau, tuo labiau pritraukia vis didesnį būrį turistų, kurių vien praėjusiais metais edukacijose pabuvojo daugiau nei 30 tūkst.

D. Varnaitė taip pat domėjosi dvaro koncesijos klausimais, E. Pilypaitis direktorei paaiškino, kad šiuo metu su Finansų ministerija ir kitomis atsakingomis institucijomis vyksta derinimas dėl koncesijos sutarties pakeitimo į nuomos sutartį, kurios sąlygos yra kur kas palankesnės nuomininkui, ateisiančiam į dvarą.

Kas be ko, paliestos ir tos temos, dėl kurių skauda labiausiai – tai finansavimas, skiriamas kultūros paveldo objektų priežiūrai. E. Pilypaitis neslėpė, kad tokių objektų išlaikymo kaštų klausimas ant savivaldybės pečių gula vis sunkiau ir sunkiau.

Anot D. Varnaitės, visi turėtume suprasti vieną pamatinį dalyką – iš viešųjų lėšų, mokesčių mokėtojų pinigų, europinių ar kitų lėšų viso paveldo neišsaugosime.

„Visos viešosios lėšos eina prioritetiniams objektams, jų įveiklinimui, turi būti viskas apgalvota, kas tose vietose bus jas sutvarkius, ir pan. Ta našta, kuri gula ant jūsų savivaldybės, rūpinantis tiek Gelgaudiškio, tiek Zyplių dvarais, tiek kitais objektais, – yra labai didelė. Kitiems jus įvardijame kaip pavyzdinį rajoną, įgyvendinantį tiek daug darbų“, – kalbėjo direktorė.

Tvarkybos darbai

Tiesa, Gelgaudiškio dvarą, kaip vieną iš aplankytų objektų, D. Varnaitė ir kiti atstovai pasirinko neatsitiktinai. Dvare vis dar vyksta patalpų interjero tvarkybos (remonto, restauravimo) darbai, panaudojant KPD lėšas.

Tad visa kompanija apžiūrėjo ne tik tas patalpas, kuriomis galima pasidžiaugti, nes yra sutvarkytos, bet ir tas, kuriose dar vaizdas toli gražu ne toks patrauklus. Iš šiais metais remonto darbams skirtų investicijų tvarkomas pirmojo aukšto dešinėje pusėje esantis koridorius bei ruošiamasi pradėti restauracijos ir remonto darbus buvusiame valgomajame.

B. Raupėnienė kalbėjo, kad kol kas sudėtinga pasakyti, kokios investicijos bus skiriamos dvaro patalpų restauravimui tolimesniu laikotarpiu, tačiau numatoma, kad dvare darbai, ko gero, užsitęs dar ir 2019 m. Aišku, jei atsiras daugiau lėšų, galbūt jos būtų skirtos, kad darbai baigtųsi iki 2018 m. pabaigos.

Nieko nežada

Susitikime buvo kalbėta ne vien apie Gelgaudiškio dvarą, paliesta kur kas opesnė problema, kurią spręsti reikia nedelsiant, tai yra akyse griūvantis kitas paveldo objektas – Kidulių dvaro sodybos svirno pastatas, apie kurį jau ne vieną kartą rašėme. Bediskutuojant tai E. Pilypaitis, tai A. Kasparevičienė KPD atstovams vis užsimindavo apie šį skaudulį ir kad lėšų būtiniausiems remonto darbams reikia skirti dabar, o ne kai viskas galutinai sugrius. Iš pradžių ši problema buvo lyg pro ausis praleidžiama, bet prieš išvykdama D. Varnaitė pakomentavo: „Kadangi nieko negaliu žadėti, nenoriu nieko per daug komentuoti. Žinome objekto statusą ir žinome jo būklę, tikrai ten apsilankysime, bet būtų labai negražu iš mūsų pusės, jeigu dabar prisižadėtume tai, ko paprasčiausiai šiuo metu negalime padaryti.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.