Gyvenimas – kaip upės tėkmė: tai sraunus, tai vos teka

marcinkeviciene
Nuotr. Asmeninę sukaktį atšventusi poetė, publicistė Janina Marcinkevičienė sako, kad laikas jos neglostė pūkuotu sparnu, todėl teko eiti ne tik žydinčia džiaugsmo pieva, bet ir akmenuotom lemties nuokalnėm.

Kovo 29 d. Šakių viešojoje bibliotekoje vyko popietė „Gili ta laiko sietuva“, skirta poetės, publicistės Janinos Marcinkevičienės 85-mečiui.
 
Pavasariniai atbudimo ženklai neša žinią, kad kovo 24 d. jubiliejų švenčia pedagogė, talentinga poetė, aktyvi Kaimo rašytojų sąjungos, rajono kūrėjų sambūrio narė Janina Marcinkevičienė.

Pasak jubiliatės, gyvenimas – kaip upės tėkmė: tai sraunus, tai vos teka... Jis nestovi vietoje. Viskas jame prasminga ir keistai susipynę. Ir tai suteikia savotiško žavesio. Laikas neglostė pūkuotu sparnu, todėl teko eiti ne tik žydinčia džiaugsmo pieva, bet ir akmenuotom lemties nuokalnėm.

Šiame kelyje kūrėją kantriai lydėjo ištikimybė svajonei, gimtajam žodžiui, taurios lyrikos skambesys. Neišsipildžius jaunystės svajonei tapti žurnaliste, J. Marcinkevičienė, vedama optimizmo, pedagoginio darbo aistros, bemaž keturis dešimtmečius dovanojo mokiniams.

Tačiau didžioji jos gyvenimo upės sietuva – poetinis pašaukimas. Jame svajonės, nerimas, ilgesys, viltis, meilė ir bėgančio laiko atspindžiai. Visi tie dvasios lobiai – poezijos knygose: „Su vyturiais“ (1992), „Vilties proskyna“ (1993), „Žydėjimo duona“ (1994), „Prie Novužės krantų“ (1996), „Per meilės ižą“ (1998), „Skersvėjų brydės“ (2000), „...lyg paukštė pabaidyta“ (2002), „Per dobilų rasas“ (2002), „Kai pakeri gamta“ (2007), „Margi dienų rietimai“(2012), „Vainiką Lietuvai pinu...“ (2014). O dar kūryba almanachuose, kalendoriuose, knygose „Ašara Dievo aky...“, „Miškas ir mes“ ir kt.

Žurnalistinis talentas džiugina periodiniuose respublikos leidiniuose „Gimtinė“, „XXI amžius“, „Mūsų girios“, „Žaliasis pasaulis“, „Gintaro gimtinė“, užsienio šalių savaitraščiuose „Tėviškės žiburiai“, „Krivūlė“ ir kt. Itin maloniai nuteikia gausus pluoštas Janinos įžvalgų, recenzijų knygoje „Minčių pūgoje“ (2002), kalbos, pasakytos literatūrinių, istorinių švenčių progomis. J. Marcinkevičienė verta padėkos už leidinių „Šakių kalendorius“, „Šaltinėlio srovė“ ir kt. redagavimą, kūrimą. Taigi galima teigti, kad kūrėjos jaunystės svajonės išsipildė.

Dosniai dalijama jos dvasinė išmintis atskleista ir įvertinta E. Dekaminavičienės parengtoje monografijoje „Du keliai“(2012). Už indėlį į krašto kūrybą Janinai rajono savivaldybė 1999m. įteikė „Aitvaro“nominaciją. Už kūrybos savitumą, subtilią gamtos grožio pajautą, sugebėjimą išsakyti jausmo pakylėtumą, prisilietimą prie tikrųjų vertybių, nerimo, vilties ir ilgesio pripildyti posmai įvairiuose konkursuose apdovanoti diplomais ir premijomis. Kūrinių vertę įprasmina posmai, kuriems muziką sukūrė Petras Sutkus, Remigijus Poderis, Rimanta Poderytė, Arūnas Danielius, Inesa Bagdanavičienė ir Valdas Sinkevičius.

Šventėje dalyvavo rajono kūrėjai, bibliotekininkai, rajono savivaldybės kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė. Kūrybą skaitė pati poetė. Biblioteka išleido specialų leidinį „Šaltinėlio srovė“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.