„Europa yra, visada buvo ir bus“

europos diena
Nuotr. Po šventiško Europos dienos sveikinimo prie savivaldybės mažieji šakiečiai žygiavo prie „ES kalnelio uosto“, kur žaidė žaidimą „Pažinkime Europą“.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Gegužės 8 d. Šakiuose buvo minima Europos diena. Prasidėjusi miestelėnų sveikinimu prie savivaldybės, Europos Sąjungos vėliavos iškėlimu, toliau tęsėsi prie „ES kalnelio uosto“, kurį papuošė vėjo malūnėliai, čia buvo žaidžiamas žaidimas „Pažinkime Europą“. Įdienojus šventinis renginys persikėlė į Šakių viešąją biblioteką, kurioje savo mintimis dalijosi Europos Parlamento narys Algirdas Saudargas.

Prieš A. Saudargui pasidalijant savo įžvalgomis, žodis buvo suteiktas ir jo sūnui, Seimo nariui Pauliui Saudargui, kuris visų pirma pasidžiaugė naujai išrinkto mero Edgaro Pilypaičio pergale. Anot P. Saudargo, kraštiečiai priėmė teisingą sprendimą ir viso rajono laukia šviesi ateitis.

Tiesa, P. Saudargas drauge su savo padėjėja Goda Karazijaite prieš tai lankėsi ir Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje bei Šakių „Žiburio“ gimnazijoje. Mokyklose jie su mokiniais diskutavo apie propagandą, kaip ją atpažinti, bei kalbėjosi apie istorinę atmintį.

„Galime pasidžiaugti demokratija, vakarietiška kultūra. Čia nėra lagerių, darbo stovyklų, taip kaip Šiaurės Korėjoje ar kitoje šalyje, kurią temdo nesantaika. Šiandien prisiminiau ir Ukrainą. Kai Šakiuose prie savivaldybės buvo keliama Europos Sąjungos vėliava, prisiminiau vieną dalyką: ko gero, Ukraina – vienintelė šalis pasaulyje, kur žmonės už savo šalį žuvo su Europos Sąjungos vėliava rankose. Vertindami jų kovą ne tik už savo, bet ir už mūsų visų laisvę, turėtume suvokti, ką gero mes turime ir kaip tai yra rimta“, – kalbėjo P. Saudargas.

E. Pilypaitis pasidžiaugęs, svečių vizitu, sakė, kad mes galime jaustis ne kažkokia provincija, tačiau rajonu, kuris yra matomas.

„Turėkim vilties, kad pakilsim, išeisim ir skaidriau bei viltingiau gyvensim. Kaip mums seksis, parodys laikas, bet vienas iš svarbiausių dalykų – užsibrėžti tikslus ir jų siekti. Skaidriai bei atvirai. Svarbu remtis tais principais, dėl kurių Europa kovojo“, – sakė E. Pilypaitis.

Europarlamentaras A. Saudargas kalbą pradėjo visam pasauliui skaudžia tema, kuri eskaluojama vis dažniau, – teroro išpuoliai.

„Kai mes kalbame apie Paryžių, prisimename Prancūzijos revoliuciją, deklaracijas, lygybę. Demokratija pasiekė naują lygį po šios revoliucijos. Tačiau mes kažkodėl užmirštame, kad žodis „teroras“ taip pat pirmą kartą buvo pavartotas Paryžiuje“, – sakė europarlamentaras.

A. Saudargas pabrėžė, kad mes, lietuviai, laisvės, kurią išsikovojome, esame verti. Paprastai ir aiškiai. Žinoma, parlamentaras mano, kad nereikėtų perlenkti lazdos, mat kadais nukentėjome ne mes vieni.

„Nuvažiavę į bet kurią kitą Europos šalį, rasime panašių situacijų. Štai suomiai patys apsigynė Šiaurės kare. Patys. Nuo tos milžiniškos Sovietų armijos. Nors ir prarado didžiules teritorijas, bet apgynė savo šalį. Mes esame verti ir nusipelnę būti europiečiai, esame čia, kaip bet kuri kita Europos šalis. Tačiau ateitimi turime rūpintis patys, taip pat, kaip ir visi kiti“, – kalbėjo A. Saudargas.

Europarlamentaras susirinkusiuosius ragino nuošaly palikti paviršutinišką optimizmą ir suprasti, kad realybė yra sunki, bet su ja reikia gyventi.

„Sako, kad gyvensim geriau, viskas po truputį keičiasi, bet aš į tai atsakau: mes jau šiandien gyvename geriau. Negu milijonai žmonių Afrikoje ar Indijoje. Aišku, savaime suprantama, kad yra ir daug šalių, kurios gyvena geriau nei mes. Kita vertus, pagal ką tai būtų galima pamatuoti?..“ – retoriškai kalbėjo svečias.

Tęsdamas A. Saudargas klausė: argi ne taika yra svarbiausias dalykas? Anot jo, turime drąsiai žvelgti į ateitį, į mus supančius iššūkius, į besikeičiančią visuomenę. Taip pat svarbu nesielgti paviršutiniškai, privalu įžvelgti gilesnius dalykus, paviršutiniškumą vyti šalin. Tuomet ir Europą pamatysime kitomis akimis.

„Atvažiuodamas atkreipiau dėmesį į nuorodas: tai partizanų, tai žydų kapai ar žudynių vieta. Viskas yra prisimenama ir neužmirštama. Tačiau tik tada, kai viską pajusime ir suvoksime giliau, suprasime, kad Europa yra, visada buvo ir bus“, – baigdamas kalbą susirinkusiems sakė europarlamentaras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.