Praūžė Tradicinių amatų diena

amatu diena
Nuotr. Didelio moksleivių dėmesio sulaukė kalvystės amatą iš arčiau siūlęs pažinti kalvis Andrius Stankevičius.


Šiemet Zanavykų muziejuje vyko XIV Tradicinių amatų diena. Į ją susirinko gausus būrys moksleivių iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ir Vilkaviškio „Ąžuolo“ progimnazijos. Renginio tikslas – skatinti vaikų ir jaunuolių domėjimąsi tradiciniais amatais, suteikti galimybę susipažinti su tautodailininkais ir amatininkais bei patiems išbandyti įvarius amatus.
 
Šios šventės nebūtų be amatininkų, tautodailininkų ir auksarankių, kurie ne tik atsiliepia į kvietimą dalyvauti, bet darbuojasi be jokio atlygio. Amatininkai ir tautodailininkai buvo įsikūrę lauke ir Zanavykų muziejaus 1-ajame ir 2-ajame aukštuose.

Lauke amatus demonstravo ir kalvystės paslapčių mokė kalviai Andrius Stankevičius, Valdas Paukštys ir Edvardas Mačaitis. Gintas Čekauskas siūlė prisiliesti prie malksnų-skiedrų drožimo senovinėmis staklėmis amato, o Šakių „Varpo“ mokyklos moksleiviai (mok. Sigitas Mockus) demonstravo medžio drožybos amatą. Pirmajame Zanavykų muziejaus aukšte pasigaminti šiaudinių sodų elementą, vadinamąjį „reketuką“, siūlė Zanavykų muziejaus edukatorė, Jonas ir Irena Sakalauskai demonstravo ir mokė juostų audimo amato. Istorijos salėje keturios Šakių žmonių su negalia sąjungos rankdarbių klubo „Bitutės“ (vad. Teresė Virokaitienė) narės pristatė įvairius rankdarbius: atviručių gamybą, rankų darbo papuošalus, siuvinėjimą. Antrajame muziejaus aukšte Onutė Mureikienė mokė pasigaminti nagines, Rita Mockeliūnienė demonstravo nėrimo amatą, Rūta Bučinskaitė mokė austi Zanavykų muziejaus ekspozicijoje esančiomis audimo staklėmis, Roma Urbonavičienė pristatė riešines.

Renginio metu muziejaus darbuotojos vykdė projekto „Eismo saugumas bendruomenėse“ akciją – mokiniams buvo dalijami atšvaitai, informacinė medžiaga.

Prie XIV Amatų dienos prisijungė restoranas „Kuchmistrai“. Restorano darbuotojos išvirė didelį puodą gardžios dvaro sriubos ir kvietė visus šventės dalyvius ja pasivaišinti.

Tradicinių amatų dienos atidarymo dalyviai taip pat išvydo Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro mokinių meninę programą (vadovės Asta Grigaitienė ir Violeta Mikelaitytė). Vaikai ir jaunimas pristatė kelis nuotaikingus šokius, kapela padainavo liaudiškų dainų, o tada visi renginio dalyviai, dideli ir maži, buvo pakviesti pasimokyti kelių nesudėtingų, tačiau smagių šokių.

XIV Amatų dienos dalyvius sveikino išrinktasis meras Edgaras Pilypaitis ir Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.