Ar turėsime keturis signatarus?

Zanavykija mini tris mūsų krašto signatarus – Saliamoną Banaitį, Justiną Staugaitį ir Joną Vailokaitį. Yra pasiūlymų Šakiuose įamžinti ir dar vieną signatarą – Praną Dovydaitį. Apie tai kalbėjo susirinkę rajono kultūros puoselėtojai.

Dažniausiai signatarus siejame su gimtosiomis vietomis. Iki šiol P. Dovydaitį savo signataru laiko Kazlų Rūda. Jis gimė (1988 m.) Runkiuose, Višakio Rūdos valsčiuje (Marijampolės apskritis). Nepriklausomybės Akto signataro atminimas buvo įamžintas Kazlų Rūdoje 2015m. Vasario 16-ąją – prie Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos buvo atidengtas paminklas signatarui P. Dovydaičiui.
 
Kuriam kraštui priklauso signatarai, sumaišties įveda teritorijų ribos, kurios skirtingais istoriniais laikotarpiais skyrėsi. Justinas Staugaitis taip apibūdina Zanavykijos ribas: šiaurinė Sūduvos dalis prasideda nuo Zapyškio Nemunu, pietuose riba prasideda nuo tos vietos, kur į Šešupę įteka Višakio upelis, vakaruose – Prūsų riba, o rytuose – Višakis. Remiantis 1918 m. administraciniu suskirstymu, P. Dovydaitis tarsi priklausė mūsų apskričiai.

Kraštiečiai, istorikai, kultūros atstovai diskutavo, ar reikėtų signatarą P. Dovydaitį minėti dabar, kai iki šiol niekada neminėjome, kiti svarstė, kad jau ir taip turime tris signatarus.

Ateities planuose trys mūsų krašto signatarai numatyti įamžinti Šakiuose, šis modernus kūrinys galėtų atsirasti prie savivaldybės pastato.

Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė šią mintį išsakė seniūnų pasitarime ir kvietė juos pamąstyti bei pateikti savo nuomonę. Vedėja dėl signatarų įamžinimo tikisi ir aktyvesnio visuomenės įsitraukimo. Tad kur ir kiek signatarų įamžinsime, kol kas yra diskusijų lygmenyje, o realūs darbai prasidėtų 2018 m.

„Draugo“ inf. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.