Tradicija, jungianti visame pasaulyje išsibarsčiusius lietuvius

himnas sakiuose
Nuotr. Šakiečiai tradiciškai Tautišką giesmę giedojo skverelyje prie Vinco Kudirkos paminklo.

Liepos 6-ąją, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną jau devintus metus iš eilės visi lietuviai šventė kartu giedodami Lietuvos himną – Tautišką giesmę. Bendruomeniška tradicija, kurią pradėjo TV3 televizija, tapo unikali – lietuviai yra vienintelė tauta, kurios atstovai visame pasaulyje visi vienu metu gieda savo valstybės Lietuvos himną.
 
Užgimusi minint Lietuvos tūkstantmetį, ši unikali mūsų tautos iniciatyva, palaikoma aktyvių piliečių ir bendruomenių, jau tapo naujųjų laikų tradicija. Tai mus visus vienijantis įvykis ir gyvas įrodymas, kad ir nedidelė tauta gali daryti didelius ir reikšmingus dalykus. „Tūkstantmečio odisėjai“ pakvietus, pirmą kartą po visą pasaulį pabirusius lietuvius kelioms istorinėms akimirkoms į gyvą balsų grandinę sujungė Tautiška giesmė. Taip garsiai ir išdidžiai tuomet pranešėme, kad Lietuvos vardui – 1000 metų.

Savaime suprantama, šiai iniciatyvai neabejingi ir mūsų rajono gyventojai, kurie miestuose ir miesteliuose rinkosi giedoti Lietuvos himno.

2017 m. paskelbti Lietuvos piliakalnių metais, todėl Liepos 6-ąją 21 val. Tautiška giesmė šiemet buvo giedama nuo 100 mūsų valstybei svarbių piliakalnių, kartu simboliškai pažymint ir Valstybės atkūrimo šimtmečio pradžią. Tarp minėtųjų 100 piliakalnių, nuo kurių skambėjo Tautiška giesmė, buvo ir Grinaičių (Sudargo) bei Žemosios Panemunės piliakalniai, lekėtiškiai Himną giedojo nuo Mikytų piliakalnio.

Tiesa, mūsų kraštiečiai kiekvienais metais stengiasi, kad Liepos 6-oji neapsiribotų tik Himno giedojimu. Pavyzdžiui, Gelgaudiškyje Liepos 6-oji buvo švenčiama kone visą dieną. Vidudienį, suskambus kariliono varpui, gyventojai buvo pakviesti apžiūrėti dvare eksponuojamų parodų – iš Lietuvos švietimo istorijos muziejaus fondų „Istorijos įvairovė plakatuose“ bei Alberto Švenčionio piliakalnių fotografijų parodą. Tiesa, gelgaudiškiečiai Tautišką giesmę giedojo drauge su Kauno muzikinio teatro soliste Rita Preikšaite. Jau tradicija tapę, kad gelgaudiškiečiai iš gėlių puokščių pina kokį nors simbolį, šiemet jie pasirinko sukurti valstybės šimtmečio simbolį. Lukšiečiai po Himno giedojimo žiūrėjo Donato Ulvydo režisuotą filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“, tą patį filmą J. Lingio parke žiūrėjo ir šakiečiai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.