Šiųmečio dailininkų plenero dėmesys – rajono piliakalniams

kalbanti zeme
Nuotr. Dailininkų plenero koordinatorė, rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė (dešinėje) pasidžiaugė plenere dalyvavusių menininkų, atvykusių iš Lenkijos, Baltarusijos, Gruzijos ir Ukrainos, gausa.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį Gelgaudiškio dvaro rūmų erdves papuošė jau devyniolikto tarptautinio dailininkų plenero „Kalbanti žemė“ metu nutapyti darbai. Šiemet pleneras buvo skirtas Piliakalnių, kuriuos dailininkai ir įamžino savo darbuose, metams.

Kaip ir kiekvienais metais „Kalbančioje žemėje“ dalyvavo ne tik mūsų rajono menininkai Vytautas Kaunas, Audronė ir Algimantas Vorevičiai, Lolita Rūgytė, fotomenininkas Vidas Venslovaitis, dailininkai, buvę kraštiečiai, dabar Vilniuje gyvenantys Valentinas Antanavičius ir Jonas Daniliauskas, tačiau ir svečiai iš užsienio – Zbignev Mierunski iš Lenkijos, Fiodor Kiseliov iš Baltarusijos, Dato Badzagua ir Mamuka Pipia iš Gruzijos, Marina Jandolenko, Olga Penkina iš Ukrainos.

„Kalbančios žemės“ kuratorė, rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė plenero darbų parodos atidaryme pasakojo, kad šis pleneras yra sudėtinė projekto „Istoriniu ir meniniu žvilgsniu į šiaurės Sūduvos piliakalnius“ dalis. Iš minėtojo projekto taip pat bus finansuojama knygos, į kurią pateks V. Venslovaičio fotografijos su plenero akimirkomis ir dailininkų darbais, leidyba. Taip pat knygoje bus piliakalnių aprašai.

Parodos atidaryme, vainikavusiame vienuolika dienų vykusį dailininkų plenerą, dalyvavęs Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Eugenijus Nalevaika pasveikino visus menininkus ir renginio organizatorius.

„Džiaugiuosi, kad plenerų judėjimas iš didžiųjų Lietuvos miestų išsiplėtė į mažesnius mūsų šalies miestelius. Taip vietiniams žmonėms atsirado galimybė iš arčiau susipažinti su menininkais, pamatyti, kaip jie dirba. Galbūt pleneruose ne visuomet sukuriami labai brandūs darbai, tačiau tai ir nėra tokio renginio tikslas. Čia svarbiausias bendravimas, ryšių užmezgimas, dalijimasis patirtimi. Kai kurie „Kalbančioje žemėje“ dalyvavę dailininkai pirmą kartą apsilankė Lietuvoje. Net neabejoju, kad dabar pasipils mūsų dailininkų atsakomieji vizitai, taip vykdant kūrybinius mainus“, – pastebėjimais dalijosi E. Nalevaika.

Parodos atidaryme pakalbinti užsieniečiai dailininkai dėkojo A. Papievienei ir visiems žmonėms, prisidėjusiems prie šio renginio. Juk galbūt kai kurie iš dalyvių artimiausiu metu nebeturės galimybių aplankyti mūsų šalies. Iš užsienio atvykę menininkai ypač gėrėjosi mūsų gamta, kalbėjo, kad čia labai šviesu ir jauku.

Menininkė O. Penkina iš Ukrainos juokavo, kad daugiau nei savaitę pabuvusi mūsų krašte jaučiasi taip, lyg šiuo metu apie Lietuvą žinotų daugiau negu apie savą šalį.

„Jaučiuosi gavusi labai daug neįkainojamos patirties, juolab kad turėjome galimybę pabendrauti su jumis, menininkais iš Europos“, – džiaugėsi viena iš plenero dalyvių.

Kraštietis J. Daniliauskas pasidžiaugė įdomia šių metų plenero tema. Dailininko teigimu, kadangi „Kalbančioje žemėje“ dalyvavo labai įvairūs menininkai, parodą aplankę kraštiečiai ir kitų miestų gyventojai pamatys įvairaus formato darbų – nuo modernizmo iki abstrakcijų.

Paroda, kuri iki rugpjūčio 12 d. bus eksponuojama dvare, vėliau keliaus po kitus Lietuvos miestus ir miestelius, o po to iškeliaus į Lenkiją. Kaip jau minėta, šiemet į plenerą susirinkę dailininkai tapė 20 mūsų krašto piliakalnių, kurie yra registruoti kaip kultūros vertybių paveldo dalis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.