Kodėl ekslibrisas geriau nei sriuba?

ekslibrisas
Nuotr. Trisdešimt metų ekslibrisus kuriančios Lolitos Putramentienės-Brazos parodoje eksponuojama 18 naujausių darbų.


Šakių viešosios bibliotekos žiemos sodo galerijoje eksponuojama Lolitos Putramentienės-Brazos paroda „Ekslibrisas – geriau nei sriuba“. Parodoje eksponuojama 18 naujausių dailininkės ekslibrisų.
 
Lolita Putramentienė-Braza yra žiemgalė, kilusi iš Pasvalio krašto. Šiuo metu menininkė gyvena ir kuria Šiauliuose. Mintis surengti keliaujančią parodą grafikei kilo dalyvaujant dailininkų plenere Zyplių dvare. Suorganizavusi ten kūrybines dirbtuves Šakių ir aplinkinių rajonų žmonėms ir pamačiusi, koks didelis susidomėjimas ekslibrisais (pagal „Tarptautinių žodžių žodyną“, ekslibrisas – simbolinis knygos savininko ženklas, klijuojamas knygos viršelio vidinėje pusėje), dailininkė pajuto stiprų kūrybinį impulsą rengti parodas kituose Lietuvos regionuose ir viešinti bei populiarinti ekslibrisų meną.

Kodėl parodai pasirinktas toks įdomus ir netikėtas pavadinimas? Parodos pavadinimas atsiradęs netikėtai, kartu su bibliotekininkėmis ieškant sparnuotos frazės būsimam projektui. Namo sriubos virti skubėjusiai kolegei tada kažkas mestelėjo: „Na, ir eik, jeigu sriuba tau geriau nei ekslibrisas.“ Frazė užkabino Lolitą ir nebepaleido. Tą vakarą euforijos pagauta ji net parašė esė apie tai, kodėl ekslibrisas geriau nei sriuba, išraižė didžiulį plakatą ir pagaliau suprato, kad toks parodos pavadinimas yra taikliausias.

Trisdešimt metų ekslibrisus kurianti Lolita pasakojo, kad vaikystėje buvo nusivylusi sudėtinga ekslibrisų raižymo ant linoleumo technika tuomet ir pažadėjo sau grafikės specialybės niekada nesirinkti. Tačiau atsitiko kitaip. Gyvenimas tarsi sąmoningai ją orientavo gilintis būtent į šią sritį.

Rimtai domėtis knygos ženklais Lolita pradėjo studijuodama Šiaulių pedagoginiame institute (dabar Šiaulių universitetas).Tada susipažino su tuomečiu Pakruojo teismo pirmininku Jonu Nekrašiumi, turėjusiu ekslibrisų kolekciją. Ši pažintis buvo naudinga Lolitai. Teisininkas globojo jaunąją dailininkę, skatino ją domėtis ekslibrisų kūrimo technikomis. Ekslibrisų tema Lolita parašė ir baigiamąjį darbą.

Pamažu menininkės gyvenime atsirado ambicingų siekių, vis sparčiau sekėsi pildyti savo svajones. Ne kartą teko dalyvauti tarptautinėse konferencijose, įvairiuose knygos ženklų konkursuose bei parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje. Dailininkės ekslibrisai buvo eksponuoti dešimtyje personalinių ir daugelyje bendrų parodų. Daug darbų iškeliavo pas Lietuvos ir užsienio kolekcininkus.

„Užburiančios linijos, magiškos dėmės ir neįprastos faktūros... Rimti grafiniai ieškojimai užstrigo ties miniatiūrine grafika“, – juokauja Lolita Putramentienė-Braza.

Dailininkės paroda Šakių viešojoje bibliotekoje bus eksponuojama iki rugpjūčio 24 d.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.