Bardų muzikos festivalis sulaukė pilnametystės

bardai
Nuotr. Renginio sumanytojas ir Šakių gitaristų klubo vadovas Arūnas Danielius (stovi) į bardų festivalį dažnai pasikviečia kituose festivaliuose pastebėtus ir tokią muziką mylinčius, ja gyvenančius gitaristus.

Praėjusį penktadienį kaimo turizmo sodyboje „Bičnamis“ jau 18-ąjį kartą vyko tradiciniu tapęs respublikinis bardų muzikos festivalis, kasmet draugėn suburiantis dainuojamosios poezijos atlikėjus ir žiūrovus.
 
Šiemet festivalyje po 3–4 dainas susirinkusiems dovanojo 14 bardų iš įvairių Lietuvos miestų: Kupiškio, Šilalės, Vilniaus, Kauno, Raseinių, Kėdainių. Dauguma dalyvių atliko savo kūrybos dainas, vėliau buvo atliekamos ir kitų kūrėjų – Franko Sinatros, Vytauto Kernagio – dainos, kai kurios virtusios šlageriais. Festivalyje gitaristų klausėsi apie 100 žmonių. Kone kiekvienais metais festivalio scenoje pasirodo vis naujų, nematytų ir dar negirdėtų gitaristų.

Šiemet iš Jurbarko atvyko Rolandas Kulikauskas, kuris priklauso bardo, Jurbarko savivaldybės mero pavaduotojo Sauliaus Lapėno naujai įkurtam gitaristų klubui. Festivalyje šiemet pirmąjį kartą pasirodė ir kėdainietė Laima Žilytė, kuri taip pat planuoja savame mieste įsteigti gitaristų klubą.

Tiesa, renginio sumanytojas ir Šakių gitaristų klubo vadovas Arūnas Danielius pasakojo, kad į bardų festivalį dažnai pasikviečia kituose festivaliuose pastebėtus ir tokią muziką mylinčius, ja gyvenančius gitaristus. Pastebėjęs, kaip gitaristas elgiasi scenoje, ar turi ryšį su publika, ar susirinkusiems patinka jo atliekami kūriniai, A. Danielius pasiūlo dalyvauti Šakiuose kasmet vykstančiame festivalyje.

A. Danieliaus pasiteiravus, galbūt gitaristų veikla po truputį atgimsta, juk steigiasi nauji klubai, šis kalbėjo, kad vis tik labiau linkęs manyti, jog tikroji šio muzikos stiliaus banga praėjo kiek anksčiau ir Šakiuose nėra tokia populiari, kokia buvo prieš kelerius metus. Tačiau Šakių gitaristų klubo nariai ir jiems prijaučiantys kraštiečiai, kaip sakė A. Danielius, iki šiol bendrauja ir palaiko ryšius, organizuoja įvairius suėjimus.

„Vaikams šiuo metu patinka kitokia muzika. Prisimenu laikus, kai groti gitara mokiau apie 40 Šakių ir Jurbarko krašto vaikų. O dabar jų abiejuose rajonuose belikę apie 12. Tą patį kalba ir kiti gitaros mokytojai. Visur labai panaši situacija“, – apie gitaros muzikos populiarumo atoslūgį kalbėjo A. Danielius.

Renginio organizatorius priminė, kad pats pirmasis gitaristų festivalis Šakiuose įvyko dar 2000 m. A. Danielius stengiasi surasti tokių Lietuvos talentų, kurie nesiveržia į televizijos ekranus, bet yra labai charizmatiški.

„Atsimenu, kad pirmasis festivalis vyko be jokio įgarsinimo, kamerinėje aplinkoje. Mintis organizuoti tokį renginį kilo po gitaristų sueigos ant Velnio kalno, kurį organizavo dabartinis meras Edgaras Pilypaitis ir Lina Uždravienė. Po šio renginio patekau į ekskursiją Danijoje, ten išgirdau, jog šioje šalyje yra itin gerbiami grojantys ir dainuojantys žmonės. Tada ir kilo mintis grįžus į Šakius įkurti gitaristų klubą. Atsiradus šiam klubui pradėjome organizuoti ir festivalį“, – komentavo renginio sumanytojas ir Šakių gitaristų klubo vadovas.

Per visą laikotarpį nuo 2000-ųjų gitaristų klubui yra priklausę 48 asmenys, šiuo metu jis vienija dešimt aktyvių muzikos mylėtojų.

Renginiui sulaukus pilnametystės reikia viltis, jog tradicija išliks ir bardų festivalis gyvuos dar ne vienerius metus. A. Danielius pasakojo, kad norėjo gitaristų klubo vairą perleisti jaunimui, tačiau... jie tokių pareigų užimti nenori. Anot organizatoriaus, būta minčių festivalio daugiau nebeorganizuoti, tačiau kol yra jėgų ir galimybių, šis renginys ir toliau džiugins bardų muzikos mėgėjus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.