Bendruomenės nueitas kelias paženklintas stogastulpiu

gerdziunai atidengimas
Nuotr. Nuo šiol ištvermingas ąžuolas liudys, kad Gerdžiūnuose gyvena kūrybingi, darbštūs ir geri žmonės.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Iniciatyvių žmonių dėka kaime įsikūrus bendruomenei, dažnai kaimas tarsi atsigauna, gyventi jame tampa geriau ir linksmiau. Praėjusį šeštadienį Gerdžiūnų bendruomenės centras šventė veiklos 10-metį, ta proga kaimo centre iškilo gražus stogastulpis, o šventėje išsakyti sveikinimo ir padėkos žodžiai telkia bendruomenę tolimesniems prasmingiems darbams.

Gerdžiūnų bendruomenės centro veiklos 10-metis prasidėjo šv. Mišiomis Ilguvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje, jas aukojo naujai paskirtas kunigas Francas Kuklys. Vėliau gausus gerdžiūniškių ir šventės svečių būrys rinkosi prie kaimo centre pastatyto puošnaus stogastulpio, kurį sukūrė tautodailininkas kriūkietis Andrius Bieliukas. Kalvio Edgaro Mačaičio iškalta saulutė ant stogastulpio – tarsi ženklas susimąstyti apie nuveiktus darbus, įmintas pėdas žemėje.

„Prabėgo dešimt metų, kurie davė mums gerų pamokų, išmokė dirbti komandoje. Apie bendruomenės centro praeitį, ateitį ir šiandienos istorijos puslapius lai primena šis stogastulpis“, – į susirinkusius kreipėsi bendruomenietė Loreta Balsienė.

Gerdžiūniškiai ir svečiai pakiliai gieda Tautišką giesmę, didingą stogastulpį pašventinęs kunigas F. Kuklys palinki, kad šis kaimo viduryje stovintis paminklas stiprintų žmonių tikėjimą, lemtų gerų darbų sėkmę.

„Atidengėme vienybės ir tvirtybės simbolį – ąžuolą, kurį kaimui padovanojo geradariai Marija ir Donatas Kumštaičiai. Pastatyti šitą stogastulpį reikėjo ne tik laiko, bet ir pastangų. Lenkiuosi šiandien prieš tautodailininką A. Bieliuką, sakau nuoširdžiausius padėkos žodžius visos bendruomenės vardu, nes tik jo geros širdies ir darbščių rankų dėka šiandien turime paminklą, prie kurio galėsime susirinkti ir ateityje“, – kalbėjo Gerdžiūnų bendruomenės pirmininkė Jolanta Puidokienė.

Pasak pirmininkės, susirinkusi dešimties žmonių grupelė 2007 m. balandžio 26 d. nutarė, kad reikia steigti bendruomenę Gerdžiūnuose. Pirmąja pirmininke tapo dabartinė Kriūkų seniūnė Onutė Rakauskienė. Šiandien bendruomenėje 42 nariai. Per dešimt metų gerdžiūniškiai įgyvendino ne vieną projektą, vienas produktyviausių – „Gerdžiūnų bendruomenės telkimas ir verslumo stiprinimas“, kuriuo buvo siekiama išvystyti kaimo vietovėje paslaugų teikimą, už projekto lėšas įsigyta technika nuomojama gyventojams, su ja tvarkoma bendruomenės teritorija. Dešimt metų Gerdžiūnuose vyksta tinklinio varžybos, bendruomeniečiai mokėsi floristikos paslapčių, 2015m. bendruomenė buvo pripažinta versliausia, o 2016-aisiais – aktyviausia rajone.

„Kokie Gerdžiūnai atrodytų, jeigu nebūtų bendruomenės centro? Manau, kad liūdnoki, o šiandien matau daug gražios bičiulystės. Labai džiaugiuosi bendruomenės kultūriniais projektais, ypač įsiminė projektas, kurio metu jūs įamžinote medinį savo krašto paveldą nuotraukose. Linkiu bendruomenei sėkmės tolimesniame dešimtmetyje“, – kalbėjo rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė.
Šventės metu dėkota daugeliui bendruomeniečių: bendruomenės tarybos nariams bei tiems, kurie bendruomenėje darbuojasi nuo jos įsikūrimo. Bendruomenės pirmininkė padėkos žodžių negailėjo ir nuolatinėms pagalbininkėms – Daivai Puidokienei, Loretai Balsienei bei Jūratei Bataitienei.

Daug gražių padėkos žodžių išsakyta ir pačiai bendruomenės pirmininkei J. Puidokienei – už nuolatinį rūpestį bendruomenės kasdiena ir šventėmis, už žmonių telkimą naudingai veiklai – jai įteiktas rajono savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio padėkos raštas.

Pirmininkė taip pat padėkojo būriui šventės rėmėjų, socialiniams partneriams. Bendruomeniečiai šventės dalyvius vaišino sriuba bei dvidešimties kilogramų gimtadienio tortu, skambėjo kraštiečių Aušros Ubartaitės, Juozo Bacevičiaus, kapelos „Panemunys“, Ilguvos socialinės globos namų ansamblio atliekamos dainos, bendruomenių kiemeliuose buvo galima įsigyti medaus, pasivaišinti saldumynais. Gražiai šio krašto laukais nuskambėjo ir daina „Tau, sesute, puikios gėlės“, sukurta šio krašto poeto Prano Lemberto žodžiais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.