„Abudu“ ir jų „Akys žvyro pilnos“

abudu grupe
R. Šeškaičio nuotr.: Grupę „Abudu“ sudaro penki bendraminčiai (iš kairės): Lukas Keraitis, Tautvydas Mažeika, broliai Domantas ir Vytenis Starkauskai ir Leonas Rėčkus.

Birželio mėnesio pradžioje pasirodė debiutinis šakiečių vaikinų grupės „Abudu“ albumas pavadinimu „Akys žvyro pilnos“, kurio viršelio autorė – žinoma kraštietė dailininkė Adelė Liepa Kaunaitė. Albumo pristatymo koncertai didžiausiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune – subūrė minias klausytojų (kai kurie jų lankėsi koncertuose net po kelis kartus), o parduotų albumų skaičius pranoko vaikinų lūkesčius.
 
Išskirtinis produktas

Grupė „Abudu“, susikūrusi 2015 m., spėjo sparčiai išpopuliarėti tokiais kūriniais kaip „Įkvėpimui“, „Patinka“, „Pavasaris“ ir jau 2016 m. tapo vienu iš didžiausių atradimų lietuviškos muzikos pasaulyje. Grupę sudaro penki bendraminčiai: Lukas Keraitis, broliai Vytenis ir Domantas Starkauskai, Leonas Rėčkus ir Tautvydas Mažeika. Net trys iš penkių grupės narių yra dainų autoriai ir vokalistai – tai neabejotinas jų išskirtinumas, lyginant su kitomis grupėmis.

Ką reiškia albumo pavadinime užkoduotos akys ir žvyras? Vaikinai sako, kad žvyras – tai išsekimas, nuovargis, o akis – vienas svarbiausių žmogaus organų, itin jautrus, kurį šiurkštus žvyras drasko. Todėl būtina žvyrą iš akies iškrapštyti, kad nesugadintų matymo, ir judėti pirmyn.

„Abudu“ kūryboje jungia roką, elektroniką, akustiką ir kitus skirtingus žanrus, stilius, tokius kaip neo-soul, dream-pop, progresyvųjį roką, kurie padarė didžiulę įtaką jų kūrybai. Visi grupės nariai yra labai skirtingi, turi skirtingas muzikines patirtis, inspiracijas, juos veikia skirtingi dalykai, todėl kurdami jie galvoja ne apie žanrus, o apie garsus, kurių skirtybių sąveikoje bei sintezėje išgaunamas išskirtinis produktas.

Dainų tekstus jie kuria vien lietuvių kalba. Pasak vaikinų, lietuviškais žodžiais galima nuoširdžiau ir suprantamiau perteikti mintis. Nors sukurti gerą lietuvišką tekstą yra labai sunku, vis dėlto jis lengviau pasiekia klausytoją ir sužadina jo jausmus. Užsieniečiai, jų manymu, dainų tekstus gali ir išsiversti, o ir grupėms, dainuojančioms gimtąja kalba, jie jaučia didesnę pagarbą.

Pasitiki tik savimi

Vaikinai teigia grojantys tik pačių „susapnuotas“ melodijas. Kaipgi jos „susapnuojamos“? Vyteniui dainų tekstai gimsta prieš pat miegą, Leonas stebuklinga vieta laiko dušą, kuriame užgimė ne viena dainos „Tu miegi“ partija. Jį kūrybai gali įtraukti net menkas garselis iš gatvės. Domantas, priešingai, kūrybai skiria daug laiko, pastangų, kol pajunta, kad sukurta tai, kas galėtų skambėti grupėje.

„Dažnai mintys kyla einant gatve, tuomet belieka užsirašyti jas, kad nepamirščiau“, – teigia jis.

Grupės dainas lydi ir vaizdo klipai, kuriami pačių jėgomis ar talkinant pažįstamiems. Vaikinai sako, kad negalėtų įsileisti vadybininko ar prodiuserio, kuris „tobulintų“ jų kūrinius, kadangi tai jau būtų ne jų kurtas produktas. Jie pasitiki savo jėgomis ir mano turintys didžiulį potencialą kurti patys. Dalis klipų filmuoti Šakių rajone: Lekėčių degalinėje, Šakių baseine. Vaikinai sako jaučiantys stiprų ryšį su gimtuoju kraštu, juos įkvepia čia išgyventos patirtys, gamta, žmonės, kurie, kaip teigia Domantas, čia yra kitokie.

Per dvejus metus nuo susikūrimo pradžios grupės neaplenkė pokyčiai: keitėsi įkvėpimo šaltiniai (jie sako, kad kasdien vis kiti – įkvėpti gali menkiausias garsas, praeivis ar kiti kūrėjai – įkvėpimas visur aplink), muzika – ji įgavo vientisumo, vaikinai ėmė geriau vienas kitą suprasti, juos suvienijo albumo kūrimo procesas. Įtakos turėjo ir asmeninio gyvenimo pokyčiai: Leonas įstojo į universitetą, Vytenis baigė magistro studijas, Lukas ir Tautvydas – bakalauro, o Domantas – gimnaziją.

Koncertuose – gražūs žmonės

Grupės nariai neapsieina ir be ritualų prieš koncertus. Likus 5 min. jie susiburia į ratą ir iškelia į viršų rankas, nes tai, pasak Vytenio (jis yra psichologas), nuramina ir suteikia pasitikėjimo.

Savo dainomis vaikinai nori pasakyti, kad jie yra tokie kaip ir visi: daug dirba, kenčia, pyksta, ir motyvuoti kitus – „jūs ne vieni, viskas gerai“. Tačiau dainos yra atviros interpretacijoms – siunčiama „nesuvirškinta žinutė“, kurią kiekvienas gali suvokti savaip. Vaikinai nori, kad jų dainų klausydami žmonės į dalykus pažiūrėtų kitaip – pajustų meilę gyvenimui, gamtai, sau, aplinkiniams.

Į grupės koncertus renkasi įvairi publika: vaikinai ir merginos, berniukai ir mergaitės, vyrai ir moterys. Beje, nors „Youtube“ kanale dažniausiai jų dainų klauso jaunos merginos, koncertų metu cypiančios pirmose eilėse, atlikėjai pastebi, kad koncertuose aktyviai dalyvauja ir vyresni žmonės, vyrai, kurie net neprašomi dainuoja kartu su atlikėjais, ir tai džiugina jų širdis.

„Mūsų klausytojas – jaunas mokinys ar studentas – meniškas, jautrus, empatiškas. Ir labai gražus. Tikrai labai gražūs žmonės susirenka į koncertus“, – teigia Tautvydas.

Be muzikos, Lukas dar dirba radijuje ir televizijoje, kuria laidas apie technologijas, užsiima komunikacija. Vytenis dirba psichologu, skaito psichologinę ir klasikinę literatūrą. Leonas kuria filmus ir garso takelius, Tautvydas užsiima įvairiomis veiklomis, o Domantas nuo rugsėjo mokysis vaidybos LMTA (Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje).

Vaikinai teigia, kad albumo pristatymo koncertai buvo vieni geriausių gyvenime, o artimiausiu metu planuoja pristatyti ir naujų kūrinių bei tikisi nustebinti klausytojus: „Keisimės mes ir mūsų muzika, „Abudu“ augs augs ir augs!..“

Kristina Ižganaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.