Naujųjų metų sutikimas Zyplių dvaro arklidėse žada būti šiltas

buksniene arklides
Nuotr. Lukšių kultūros centro direktorė Daiva Bukšnienė apgailestavo, kad atšalus orams nešildomose patalpose neįmanoma organizuoti jokios kultūrinės ar edukacinės veiklos. Šiuo metu termometro stulpelis nesiekia nė dešimties laipsnių aukščiau nulio padalos.


Tarybos nariai lapkričio 24 d. tarybos posėdžio metu pritarė, kad keičiant ir pildant rajono biudžetą 10 tūkst. eurų būtų skirta Zyplių dvaro arklidžių patalpų naujos šildymo sistemos įrengimui.  

Itin sudėtinga situacija susiklostė po to, kai 2014m. sausio 29 d. Zyplių dvaro arklidžių patalpose kilo didžiulis gaisras. Taigi jau beveik trejus metus Lukšių kultūros centrui priklausančiose dvaro patalpose, kurios po gaisro gana greitai buvo suremontuotos, nebuvo įrengta jokia šildymo sistema. Lukšių kultūros centro direktorė Daiva Bukšnienė pasakojo nuolat rajono savivaldybei rašiusi raštus, prašydama padėti išspręsti šią rimtą problemą. Anot kultūros centro vadovės, viso rajono gyventojų bei turistų pamėgtose Zyplių dvaro patalpose nuolat vykdavo įvairūs renginiai, čia buvo rengiamos parodos, nemažai sukaupta įvairių eksponatų, kuriems rudens drėgmė ir žiemos šaltis ypač kenkė. Pastaraisiais metais jau išryškėjo ir tam tikri pastato vidaus defektai, atsiradę dėl šalčio ir nuolatinės drėgmės.

Kultūros centro direktorė D. Bukšnienė džiaugiasi, kad jos prašymai pagaliau buvo išgirsti. Lapkričio mėnesio pradžioje Zyplių dvaro arklides apžiūrėję rajono savivaldybės vadovai diskutavo, kokią šildymo sistemą būtų tikslinga čia įrengti. Kaip pastebėjo rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius, Zyplių dvaro arklidžių patalpų šildymo sistemos įrengimo klausimai gana vangiai buvo sprendžiami dėl to, jog ilgą laiką nebuvo vieningo suinteresuotų pusių sutarimo. Siūlyta daryti bendrą svirno ir arklidžių šildymo sistemą, įrengiant atskirą katilinę, tačiau galutinis sprendimas taip ir nebuvo priimtas.

„Nusprendėme pirmiausia sutvarkyti svarbiausią Zyplių dvaro arklidžių pastato šildymo klausimą. Ateityje tikimės priimti tam tikrus sprendimus ir dėl svirno, ieškoti galimybių įrengti bendrą dvaro pastatų šildymo sistemą, be to, surasti kitokį finansavimo šaltinį“, – sakė vicemeras.

Pasak jo, dabartinis sprendimas pasirinktas kaip laikina priemonė.

Kadangi iki 10 tūkst. eurų investicija yra laikoma mažos vertės pirkiniu, šiuo metu savivaldybė organizuoja apklausą ir artimiausiu metu pasirinks geriausias sąlygas pasiūliusią įmonę, kuri ir atliks numatytus darbus. Kadangi arklidžių patalpose planuojama įrengti šiuolaikinę ekonomišką ir efektyvią šilumos siurblių oras-oras sistemą, visi įrangos sumontavimo darbai gali užtrukti tik vieną ar dvi dienas. Ekonominiu požiūriu tai išties naudingas sprendimas, kadangi vasarą šie siurbliai gali pasitarnauti vietoje kondicionierių. Pasak B. P. Vainiaus, ši moderni įranga sunaudos tikrai nedaug energijos, todėl sąskaitos  už elektrą Lukšių kultūros centro direktorės tikrai neturėtų išgąsdinti.

Vicemeras patikino, kad Naujųjų 2018-ųjų metų šventes lukšiečiai jau turėtų sutikti šiltose patalpose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.