Valstybės šimtmetį įprasmins moderniu paminklu

paminklas vizu
Nuotr. Granitinis, trims signatarams skirtas paminklas, simbolizuojantis ir pamatus plačiąja prasme, turėtų atsirasti dešinėje savivaldybės administracijos pastato pusėje. Įgyvendinant projektą, kurio jungiamasis elementas takas, būtų sutvarkyta ir kairė pusė, įrengta vieta vėliavoms.


Praėjusį antradienį savivaldybės administracijai buvo pristatytas būsimo paminklo, skirto Valstybės atkūrimo šimtmečiui, maketas ir aiškinamieji raštai. Ant simbolinio Valstybės pamato ketinama iškaldinti trijų mūsų kraštiečių signatarų – vyskupo Justino Staugaičio, Saliamono Banaičio ir Jono Vailokaičio – parašų faksimiles. Paminklas turėtų atsirasti prie Šakių savivaldybės administracijos pastato jau šią vasarą.

Kaip svarsto Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, gana simboliška, kad kompozicijos autorius yra mūsų kraštietis skulptorius Mindaugas Šnipas, beje, giminystės ryšiais netgi susijęs su Vailokaičiais.

„Tai galutinė daugybės diskusijų bei senos idėjos išraiška“, – apie paminklą kalbėjo vedėja.

Tiesa, paminklas nebus tradicinis – vaizduojami tarsi Valstybės pamatai, trys elementai, o ant jų iškaltos trijų minėtų signatarų parašų faksimilės. Šalia bus lentelė su paaiškinimu, kodėl paminklas skirtas ne visiems signatarams, o tik trims. A. Kasparevičienė sako, kad J. Staugaitis, S. Banaitis ir J. Vailokaitis yra mūsų kraštiečiai, čia yra jų tėviškės, tad Valstybės atkūrimo šimtmečiui nuspręsta įamžinti būtent jų atminimą.

Planuojama, kad granitinis, maždaug 5 m ilgio paminklas būtų pastatytas dešinėje savivaldybės pastato pusėje, o kairėje, priimant atitinkamus architektūrinius sprendimus, įrengta vieta vėliavoms. Be to, turėtų atsirasti ir skulptūros bei aplinkos sutvarkymo jungiamasis elementas – takas, turintis tiek simbolinę, tiek ir funkcinę reikšmę. Koks konkrečiai jis turėtų būti, dar bus derinama.

Svarstytos ir kitos paminklo pastatymo vietos, tačiau priimtinausia pasirodžiusi ši. Be to, savivaldybė taip pat susijusi su valstybingumu, valstybe, tad signatarų įamžinimas šioje vietoje turi tiesiogines sąsajas, kaip mano autorius, su pagrindine idėja.
Manoma, kad paminklas turėtų būti pastatytas iki vasaros, iki birželį Šakiuose planuojamo pasaulio zanavykų susibūrimo. Vedėja svarsto, kad ir pati alėja atrodys dar prasmingiau ir gražiau – alėjos pradžioje pasitinka kalbą simbolizuojanti bronzinė mergaitės skulptūra, alėjos pabaigoje stovi paminklinis akmuo „Šakiams 400 metų“, o savivaldybės prieigas papuoštų šimtmečiui skirtas paminklas.

„Žinoma, tai visai kitokia paminklo samprata, jis bus daug modernesnis, bet taip ir turi būti. Juk visko reikia. Taip pat suprantu, kad ir nuomonių gali būti visokių“, – mintimis dalijosi A. Kasparevičienė.

Kol kas ji neatskleidė, kiek paminklas kainuos bei iš kokių lėšų šis projektas bus finansuojamas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.