Netradicinis spektaklis atkeliavo ir į Šakius

varatarius
Nuotr. Netradicinio spektaklio metu aktoriai betarpiškai bendravo su lankytojais, įtraukė juos į spektaklį ir dovanojo pliūpsnį gerų emocijų.

Gruodžio 15 d. vakarą Šakių restoranas „Centras” savo lankytojus nustebino netradiciniu renginiu. Daugybę Lietuvos barų apkeliavęs spektaklis „Čia aš Varatarius“, kurio unikalumą pabrėžia išskirtinai šiaulietiška šnekta, savo atsisveikinimo turą užbaigė būtent čia.
 
Jau po spektaklio kalbinti šakiečiai, pirmą kartą dalyvavę tokiame netradiciniame renginyje, atviravo nesitikėję tokio emocijų antplūdžio ir betarpiško aktorių bendravimo su žiūrovu: „Tai daug įdomiau nei tradiciniame teatre. Aktorius prisėda šalia ir užkalbina, ko nors paklausia, užveda dialogą. Taip natūraliai, tarsi būtų seniai pažįstamas. Bendrauji, darai, ko jis prašo. Ir galiausiai po visko susivoki, kad ir pats buvai kuriam laikui tapęs spektaklio dalimi.“

Netradicinio spektaklio režisierius vilnietis Antanas Gluskinas prasitarė, kad mintis sukurti tokį meninį projektą jam kilo dirbant kartu su Šiaulių universiteto docente dr. Nomeda Šatkauskiene. Taip atsirado VšĮ „Istartas“, siekiantis pritraukti kuo daugiau jaunų žmonių, baigusių mokslus ar dar besimokančių Šiaulių universitete. Tad galima sakyti, kad žaismingą teatrinę improvizaciją sukūrę aktoriai nėra profesionalai.

Paskelbus spektaklio veikėjų atranką, joje galėjo dalyvauti visi. Vienintelė sąlyga – žmogaus charizma ir nepriekaištinga šiaulietiška šnekta. Taip iš penkiolikos kandidatų buvo atrinkti keturi: Monika Geštautaitė, baigusi aktorinį kursą, tačiau šiuo metu dirbanti barmene; Kęstutis Šaltis – Šiaulių progimnazijos direktorius; Donatas Jokūbaitis – gidas, vedantis ekskursijas sostinėje, baigęs režisūros mokslus Klaipėdoje, ir Kornelijus Stučkus, šiuo metu studijuojantis Vilniuje.

Spektaklis „Čia aš Varatarius“ buvo sukurtas pagal populiaraus šveicarų rašytojo Pedro Lenzo romaną. Knyga, pasak N. Šatkauskienės, į rankas papuolė visai atsitiktinai, viename iš jos pristatymų.

„Kai pradėjau skaityti, supratau, kad jos siužetas labai tinka vaidinimui netradicinėje scenoje. Todėl ieškojome, kas galėtų išversti ją lietuvių kalbą, o vėliau perrašyti šiaulietiškai, – prisiminė VšĮ „Istartas“ vadovė. – Spektaklis bare? Galbūt Lietuvoje mes nesame pratę prie tokio teatrinio formato, o užsienyje tai nėra jokia naujiena. Tai visai kita aplinka, kitoks santykis ir priėjimas prie žiūrovo. Todėl ir norėjome aplankyti kuo daugiau nedidelių miestelių.“

Pagrindinis veikėjas – iš įkalinimo įstaigos į gimtąjį miestelį sugrįžęs bičiuks, pravarde Varatarius, siekia gyventi „švariai“ – nebevartoti ir neplatinti narkotikų, kaip ir visi, susirasti ir dirbti normalų darbą, kitaip sakant, susitvarkyti gyvenimą. Ar įmanoma pabėgti nuo savęs? Ar lengva gyventi „švariai“ ir teisingai šiuolaikiniame pasaulyje? Į tokius klausimus bandė atsakyti spektaklio kūrėjai, žiūrovams pateikdami daug siužeto posūkių ir netikėtų teatrinių įspūdžių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.