Skatino ne tik aukoti, bet ir prisiimti atsakomybę

pamatai vaikai
Nuotr. Jūratės Arštikaitienės vadovaujamo vaikų dienos centro vaikai susirinkusiems dovanojo keletą dainelių.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Šakių kultūros centre „Jaunystė“ vyko labdaros koncertas „Pamatai“, kuriuo skatinta ne tik aukoti lėšas Šakių vaikų dienos centrui „Šypsenos“, bei ir apskritai prisiimti atsakomybę už tuos, kuriems reikia pagalbos.

Kaip sakė renginį pradėjusi Šakių dienos centro „Šypsenos“ vadovė Jūratė Arštikaitienė, prašyti pagalbos nėra gėda, tačiau ne visada drįstame. O reikėtų, kaip sakė ji. Štai ir „Pamatai“ gimė todėl, kad siekta surinkti lėšų vaikų dienos centrą lankančių vaikų vasaros stovyklai. Žinoma, kaip sako J. Arštikaitienė, pasitaiko kalbų, kad vaikus turi auginti bei jais rūpintis tik tėvai. Ir taškas. Tačiau tiek ji, tiek dar viena renginio organizatorė, kūrybinės grupės „Kosmonautai psichiatrinėje“ narė Dovilė Stasiulytė kalba apie tai, kad tiesiog turime prisiimti atsakomybę. Beje, kitokie žmonės, pasak jos, mūsų visuomenėje ir yra kosmonautai.

„Kol kiekvienas neprisiimsime atsakomybės už savo veiksmus, o visi kartu – už tuos, kuriems reikia pagalbos, ir neklosime tvirtų vertybinių pamatų ateinančioms kartoms, tol darnios visuomenės idėja bus tik idėja“, – tikina renginio organizatoriai.
Jie pasakojo, kaip pirmą kartą prie jūros nuvykę vaikai iki ją pamatydami mano, kad už pušyno tiesiog važiuoja daug vilkikų, o ją pamatę negali patikėti reginiu. Be to, J. Arštikaitienė sako, kad norisi, jog vaikų prisiminimai apie stovyklą būtų geri, tad ir šią vasarą dienos centro lankytojus, apie 20 vaikų, planuoja vežtis prie jūros. Ten su jais užsiima grupė savanorių.

„Važiuoji duoti, bet, ko gero, pats gauni daugiau“, – tikina su Šakių vaikų dienos centro vaikais stovykloje dirbęs savanoris.

Tiesa, Šakių vaikų dienos centrą remia ir užsienyje gyvenantys tautiečiai. Štai videoreportaže kalbėjusi Šarūnė, gyvenanti JAV, kartu su bendraminčiais jau surinko ir pervedė stovyklai tūkstantį eurų.

„Sakau, panos, susimetam po kelis dolerius. Mes nepajusim, o tiems vaikams bus labai daug“, – kalbėjo moteris, skatinusi lietuvaičius mokytis paprašyti ir pasakyti ačiū.

Beje, renginio metu nebuvo tiesiog prašoma aukoti pinigų, bet už auką siūloma įsigyti vaikų pieštus darbus, kuriuose vaizduojami namai. Tiesiog vaikų svajonių namai už auką gali atkeliauti ir papuošti kiekvieno iš mūsų namų sieną. Be to, prie akcijos prisijungė ir Šakių „Žiburio“ gimnazistai, kurie skatino už auką įsigyti kartu su vaikais pagamintus namelius.

Galbūt renginys ir nesulaukė anšlago, tačiau J. Arštikaitienė sako, kad tikslas pasiektas, nes pirmiausiai paviešinta pati akcija ir idėja. Be to, vaikų tapytus namelius planuojama kažkur eksponuoti ir taip pat paskatinti, kad jį žmogus gali nusipirkti už tiek, kiek pats nusprendžia.

Renginio metu buvo suaukota 178 eurai, tačiau „Šypsenos“ vadovė sako dar netikrinusi sąskaitos, bet neabejoja, kad vaikai į stovyklą tikrai vyks.

Renginyje dalyvavęs meras Edgaras Pilypaitis ir jo pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius, skubėdami į kitą renginį, nuo sienos nusikabino po darbelį ir sakė: tai, kas čia vyksta, ir yra tikroji Kalėdų ir Advento esmė.

Beje, geradariams, idėjas palaikantiems, prie veiklos prisidedantiems buvo dovanojami ir specialūs vaikų gaminti šaukšteliai. J. Arštikaitienė prisiminė, kad iš pradžių vaikai skaičiavo, kad toks šaukštelis mažai vertas, gal euro, bet kai patys gamino, glazūravo, taikė kotelius, susimąstė, kad jo vertė gerokai didesnė, gal koks šimtas eurų. Tad su meile gamintas šaukštelis atiteko ir „Sodros“ Šakių poskyrio vedėjui Arvydui Šlėderiui. Jo vadovaujamas kolektyvas jau ne pirmi metai draugauja su dienos centru ir Pyragų dienos metu už iškeptus gaminius surinktus pinigėlius paaukoja būtent dienos centro vaikams.

„Taip, pinigėlių reikia ne tik stovyklai. Juos naudojame apmokėjimui už būrelius, popamokinę veiklą ar veiklai reikiamų priemonių įsigijimui“, – už paramą dėkojo J. Arštikaitienė.

Šokį susirinkusiems dovanojo Šakių rajono meno mokyklos auklėtiniai, dainas skyrė patys dienos centro lankytojai, programa nudžiugino ir klasikinės muzikos atlikėjos. Savanoriška veikla užsiimančios moterys dalijosi savo patirtimis ir ragino tai daryti kitus. Jos sakė, kad pirmiausiai svarbu pradėti, o kai pradedi ir įstoji į tinkamą kelią, juo ir eini.

„Svarbu duoti. Juk gyvename iš to, ką duodame, todėl dalinkimės“, – ragino savanorė Giedrė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.