Baltrušių holokausto kapinėse lankėsi Izraelio ambasadorius

izraelio ambasadorius
Nuotr. Rajono vadovas Edgaras Pilypaitis, Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas (viduryje) bei Vilkaviškio meras Algirdas Neiberka svarstė, kad aukų atminimas Baltrušių kaime turi būti deramai įamžintas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Sausio 12 d. Baltrušių kaime, masinių žudynių siaubus liudijančiose kapinėse, žvakeles uždegė Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas ir jo padėjėja Ana Maizel. Juos atlydėjo rajono meras Edgaras Pilypaitis, Vilkaviškio meras Algirdas Neiberka bei Pilviškių seniūnas Vytautas Judickas. Susitikimo tikslas – aptarti šios vietos sutvarkymo ir paženklinimo galimybes.

Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje A. Maimonas pirmiausiai padėkojo už tai, kad Šakių krašto žmonės prižiūri kapinaites, atveda čia moksleivius, kad šie susipažintų su tragiška žydų tautos istorija.

Izraelyje gyvenantis Pilviškių žydų palikuonis Rami Reznikas bene pirmasis susirūpino Baltrušių kaime esančiomis kapinėmis, kuriose ilsisi tūkstantis šio miestelio žydų, tarp jų – ir R. Rezniko senelis, kuris tarnavo Pilviškių rabinu čia buvusioje sinagogoje. R. Reznikas dar praėjusių metų rugsėjo pradžioje susitiko su rajono savivaldybės meru E. Pilypaičiu ir žadėjo padengti kapinaičių sutvarkymo išlaidas. Baltrušių kaimas yra netoli nuo Pilviškių, bet priklauso Šakių rajono savivaldybei.

Baltrušių holokausto aukų kapinės yra toli nuo kelio Pilviškiai–Barzdai, tad reikia eiti netrumpą atstumą per pievas, automobiliu čia net neprivažiuosi.

Žvarbų sausio 12-osios rytą beveik 400 metrų iki šios vietos ambasadorius A. Maimonas atėjo taip pat pėsčiomis.

„Kartu su ambasada, Kultūros ministerija, žydų bendruomene turime padaryti, kad ši vieta būtų pagerbta tinkamai. Esu aplankęs daug holokausto aukų kapinių jūsų šalyje, bet tokių, su likusiais sovietiniais užrašais, matęs labai mažai“, – pastebėjo ambasadorius ir pridūrė, kad jam mažiau svarbus kapinių dizainas, o labiau rūpi pakeisti patį užrašą ant kapinėse stovinčio paminklo. Į pokalbį įsiterpusi rajono Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė svarstė, kad galbūt senasis užrašas taip pat turėtų būti išsaugotas, ir pridūrė, kad teritorija turėtų būti pertvarkyta iš esmės ir kompleksiškai.

Baltrušių holokausto aukų kapinėse kol kas tebekabo sovietinių laikų užrašai, skelbiantys, kad šiose vietose 1941 m. rugpjūčio mėn. buvo nužudyta 1000 žmonių iš Pilviškio miesto.

Ambasadorius vylėsi, kad ateityje šiose kapinėse turėtų atsirasti naujas užrašas su paminėtu aukų skaičiumi, čia žuvusių žydų pavardėmis, nurodyta žudynių data, kiek vyrų, moterų ir vaikų buvo nužudyta, ir kita. Jis akcentavo, kad šiandien Baltrušių kapinėse esančiame užraše netgi nepažymėta, kad čia buvo nužudyti žydai.

Ambasadoriaus patarėja A. Maizel pasakojo, kad Leipalingio miestelyje (Druskininkų r.) buvo pristatytas informacinis stendas, skirtas 1941 metais įvykdytų Leipalingio žydų žudynių aukoms atminti ir pagerbti. Stende yra integruotas lipdukas, kurį nuskenavus mobiliajame telefone bus galima susipažinti su aukų sąrašu. Tai pirmasis rengiamo projekto „Holokausto aukų vardai gyvi“ stendas. Projektą tikimasi įgyvendinti visoje Lietuvoje visose žinomose masinių žydų žudynių vietose, kurių yra apie 270.

Bevaikščiojant po kapinaites kalbėta, kad ypač svarbu, kad Pilviškių aukos neliktų bevardės, todėl ambasadorius siūlė pagalbą atliekant kuo išsamesnius mokslinius tyrimus, kad būtų nustatyta kiek įmanoma daugiau holokausto aukų vardų.

Baltrušių holokausto kapinės yra iš dviejų dalių. Vienoje dalyje palaidotos moterys ir vaikai, už 100 metrų esančioje kitoje dalyje – vyrai. Rajono savivaldybės atstovai ir svečiai kalbėjo, kad kol kas nėra aišku, kuriose vietose kas yra palaidota. Vienoje žudynių vietoje auga ąžuolas, kuriame matyti kulkų žymės, primenančios tą itin skaudų žydų tautai istorijos laikotarpį.

Rajono meras E. Pilypaitis priminė, kad kol kas rimtų darbų imtis neįmanoma, nes nesutvarkyti žemės nuosavybės dokumentai. Tačiau procesas vyksta. Norint atlikti visus darbus, reikalingi leidimai iš Kultūros paveldo departamento, nes minėta vieta yra paveldo objektas.

Ambasadorius teiravosi, kada galėtų įvykti naujo užrašo Baltrušių kapinėse atidengimas, rajono atstovų nuomone, naujas užrašas galėtų būti atidengtas dar prieš minint Lietuvos žydų genocido dieną rugsėjo mėnesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.