Kultūros įstaigų vadovų ataskaitose pasigesta ne tik analizės

mockeviciene
Nuotr. Tvirtinant kultūros įstaigų vadovų ataskaitas, bene daugiausiai priekaištų išsakyta Kudirkos Naumiesčio kultūros centro vadovei Laimai Mockevičienei.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių rajono savivaldybėje veikia septynios savarankiškos kultūros įstaigos: Zanavykų muziejus, Šakių viešoji biblioteka bei Sintautų, Gelgaudiškio, Kudirkos Naumiesčio, Lukšių ir Šakių kultūros centrai. Prieš tvirtinant šių įstaigų vadovų praėjusių metų veiklos ataskaitas, Finansų ir rajono plėtros komiteto nariams kilo nemažai klausimų, o kai kurių įstaigų vadovai aptarti gana išsamiai.

Ateitis – filialas

Kalbant apie Sintautų kultūros centro perspektyvas, penkerius metus jis negali keisti veiklos profilio ar reorganizuotis, nes dalyvavo kaimo diversifikavimo programoje, tačiau po penkerių metų, mero žodžiais, Sintautų kultūros centras gali tapti Šakių kultūros centro filialu.

„Manau, kad viską apspręs spec. lėšų rinkimas, jeigu spec. lėšos bus renkamos taip, kaip kai kuriuose kultūros centruose, tai jiems bus virš galvų pakabintas Damoklo kardas“, – reziumavo vicemeras Bernardinas Petras Vainius.

Komiteto nario Arūno Tarnausko manymu, Sintautų kultūros centro vadovės Aistės Bakaitės ataskaitoje turėjo būti pateikta informacija, susijusi su vykstančiais šiuo metu teisminiais procesais, kurie, anot komiteto nario, atsieina nemenkus pinigus.

„Skaitant ataskaitas, vienos įstaigos daro spec. lėšų analizę, kitų ataskaitų iš viso nesuprasi, atrodo, pirmą kartą rašo tą ataskaitą. Arba dėl meno kolektyvų. Vienais metais įstaiga turi keturis, kitais tris kolektyvus, bet ataskaitoje neparašyta, kodėl jis iširo. Ir jokių veiklos pokyčių vertinimo ataskaitose nesimato“, – pastebėjimus išsakė A. Tarnauskas.

Auditas – patenkinamai

Vicemeras atkreipė dėmesį, kad kai kuriose kultūros įstaigose nėra dirbančių žmonių, kurie ne tik dirbtų, bet ir gyventų toje vietovėje. Tokia situacija – Kudirkos Naumiesčio kultūros centre.

„Keista, kai kultūros įstaigoje nėra nė vieno meno ar kultūros darbuotojo iš tos bendruomenės, kur yra įstaiga. Kaip gali tuomet alsuoti ta vietove, atliepti žmonių reikalavimus, pageidavimus ir t.t. Gali būti atvažiuojantys specialistai, bent jau įstaigos vadovė turi turėti glaudų ryšį su bendruomene“, – kalbėjo meras ir pridūrė, kad Kudirkos Naumiesčio kultūros centro vadovė Laima Mockevičienė yra verta padėkos ir pagarbos kaip kultūros žmogus, bet „kaip įstaigos administratorė ji yra labai silpna“.

Jis komiteto nariams pagarsino, kad šioje įstaigoje buvo atliktas auditas dėl spec. lėšų naudojimo.

„Audito įvertinimas yra patenkinamas. Tačiau kai mokos fondas yra ne taip tvarkomas, kaip turi būti, pati įstaigos vadovė save įsivertina ir skiria sau priedus, čia jau yra privačių ir viešųjų interesų konfliktas… nenoriu daugiau leistis į detales“, – tikino meras, užsiminęs, kad ir patenkinamas įvertinimas parašytas vos ne iš gailesčio.

Komiteto narė Aušrelė Pukinskienė stebėjosi: ką iki šiol veikė rajono savivaldybės Audito skyrius, kaip tuomet dirba toje įstaigoje buhalteris? Apskritai ji ne pirmą kartą siūlo vadovus vertinti pagal konkrečius uždavinius, pasiektus rodiklius, o jei rezultatai prasti, vadovų nepritempinėti ir nerodyti geresnių, nei jie yra iš tikrųjų.

Investicijos ne veiklai

Komiteto pirmininkės Ramintos Jakelaitienės pastebėjimu, kuomet į kultūrą yra investuojama, tuomet sulaukiama ir gero rezultato.

„O kai verslumo skatinimui mažai dėmesio skiriam, toks ir rezultatas... tik norėčiau į tai atkreipti dėmesį“, – svarstė komiteto pirmininkė.

Mero nuomone, investicija į kultūrą rajone nedidelė, lėšos skiriamos atlyginimų išmokėjimui ir ūkinėms išlaidoms, o kultūrinei veiklai... Jo žodžiais, kai kuriose įstaigų ataskaitose galima pamatyti, ar įstaiga pritraukia papildomų lėšų, pavyzdžiui, iš projektų.

„Kolektyvams reikėtų piniginės motyvacijos. Pats dalyvavau Zanavykų teatro veikloje, tai tekdavo važiuojant į gastroles patiems susimesti pinigėlius“, – pastebėjo vicemeras.

A. Tarnausko nuomone, kultūra yra svarbus aspektas turizmo sektoriuje. Komiteto narys pabrėžė, kad rajono dvarai ir kiti turizmo objektai yra kultūros įstaigų žinioje, jis pasigedo didesnio bendradarbiavimo.

„Kuo stipresnis viešasis sektorius, tuo turizmo infrastruktūra yra kokybiškesnė“, – svarstė A. Tarnauskas.

Lėšos ir kiti pastebėjimai

Kalbant apie Gelgaudiškio kultūros centrą, R. Jakelaitienė teiravosi, kaip pasikeis kultūros centro darbuotojų funkcijos, kai atsiras Gelgaudiškio dvaro nuomininkas. Meras patikino, kad jie ir toliau vykdys kultūrinę, bet ne administracinę veiklą. Šiuo metu gelgaudiškiečiai norėtų turėti po visą projektų vadovo ir kultūrinės veiklos vadybininko etatą.

R. Jakelaitienės manymu, lukšiečiai turi gerą kultūros centrą, muziejų... kiti juokavo, kad dar turi sveiką konkurenciją... bei baisius kultūros namus. Susirinkusieji pripažino, kad Lukšių seniūno Vido Cikanos dėka šiandien yra tvarkomas Lukšių kultūros namų pastatas.

Svarstant Šakių kultūros centro vadovo Raimondo Januševičiaus ataskaitą, pro A. Pukinskienės akis nepraslydo eilutė dėl Šakių cirko mokyklos uždirbtų pajamų. Ji teiravosi, ar jie gauna kokį užmokestį už dalyvavimą Kauno valstybinio muzikinio teatro spektakliuose (Šakių cirko mokyklos auklėtiniai atlieka vaidmenis šio teatro miuzikle „Karmen“ bei operetėje „Misteris X“).

Rajono meras E. Pilypaitis pagarsino, kad Cirko mokykla 2017 m. iš viso uždirbo 13 tūkst. 700 eurų, iš jų 7 tūkst. 990 eurų uždirbta Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Kalbant apie Šakių viešąją biblioteką, komiteto pirmininkė teiravosi, ar, šioje įstaigoje pradėjus dirbti naujai vadovei, ši nesiims permainų. R. Jakelaitienės nuomone, pavyzdžiui, Kriūkuose biblioteka veikia Kriūkų mokykloje–daugiafunkciame centre, o Šakių viešosios bibliotekos filialas įsikūręs visai greta, seniūnijos patalpose. Jos žodžiais, ar nereikėtų sujungti šių įstaigų. Meras paaiškino, kad kol kas viešosios ir mokyklų bibliotekos turi funkcionuoti atskirai.

Finansų ir rajono plėtros komiteto nariai posėdį užbaigė pasvarstymais, kad Zanavykų muziejuje vykdoma graži veikla, tik, deja, greta esančios įstaigos viena kitos nepapildo.

Sausio 10 d. vykusio tarybos posėdžio metu visų minėtų įstaigų vadovų ataskaitoms buvo pritarta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.