Šakių jaunimo muzikos grupė „Zenitas“: „Siekiame ne populiarumo, o pripažinimo“

zenitas
Nuotr. Šakiečių jaunimo grupę „Zenitas“, kuri daugiausiai groja kitų dainų cover‘ius,  sudaro (iš kairės) Ignas Jasulevičius, Viltė Miliūnaitė, broliai Vilius ir Marius Matulaičiai.

Praėjusių metų viduryje muzikinį kelią pradėjo šakiečių jaunimo grupė „Zenitas“, kurią sudaro ketveriukė: broliai Vilius ir Marius Matulaičiai (mušamieji ir elektrinė gitara), Ignas Jasulevičius (bosinė gitara) bei Viltė Miliūnaitė (vokalas ir ritminė gitara). Grupė teigia vis dar ieškanti savito stiliaus ir visų pirma siekia ne populiarumo, o pripažinimo.
 
Įkvėpė grupės „Abudu“ pavyzdys

Grupės nariai sako, kad juos susiburti įkvėpė kitos žinomos šakiečių muzikos grupės „Abudu“ koncertas Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, kurį tuo metu dar tik būsimos grupės nariai stebėjo atskirai, tačiau buvo sujungti bendros idėjos.

„Kiekvienas pamąstėme apie galimybę groti panašioje grupėje“, – prisimena jie.

Neilgai trukus jų mintys tapo realybe. Broliai gimnazistai Vilius ir Marius atrado muzikavimui tinkamas patalpas ir pradėjo kartu groti. Apie tai sužinojusi gimnazistė Viltė nusprendė prisijungti kaip vokalistė, o grupės kūrimąsi užbaigė vasaros pradžioje bosine gitara grupės skambesį papildęs studentišką gyvenimą Vilniuje rugsėjį pradėjęs Ignas.

Kelias į muziką

Vilius muzikinį kelią pradėjo muzikos mokykloje, kurioje mokėsi groti pianinu. Vėliau, gavęs pasiūlymą prisijungti prie pučiamųjų orkestro būgnų partijai, jį priėmė ir pradėjo savarankiškai mokytis groti nauju instrumentu.

„Laikui bėgant supratau, kad grodamas galiu išsilieti, kai esu liūdnas arba, priešingai, labai geros nuotaikos“, – sako jis.

Jo brolis Marius muzikuoti pradėjo prieš ketverius metus, vienam jo draugui pasiūlius išbandyti gitarą.

„Neslėpsiu, sekėsi gana prastai. Todėl didelių vilčių ir svajonių apie muziką neturėjau. Tačiau parduotuvėje mano akį patraukė gitara, su kuria nusprendžiau paeksperimentuoti. Kadangi grojau ne vienas, o kartu su broliu ir draugais, groti darėsi vis smagiau, todėl ir sektis ėmė geriau, – prisimena vaikinas ir priduria: – Dabar muzika pradeda tapti mano gyvenimo būdu.“

„O aš, būdamas paauglys, prisiklausiau grupės „AC/DC“ muzikos ir užsimaniau pats pradėti groti. Gimtadienio proga paprašiau tėvų, kad surastų, iš ko galėčiau pasiskolinti gitarą. Tėvai surado ir taip pradėjau savo muzikinį kelią“, – pasakoja Ignas.
Vienintelės grupės merginos Viltės gyvenime muzika visuomet užėmė svarbią vietą.

„Nuo mažumės svajojau groti gitara, mėgau šokti, dainuoti, vaidinti, visada jaučiau, kad esu gimusi scenai. Nors maniau, kad muzika liks tik svajone, vis dėlto mergaitiški pasvajojimai išsipildė – šiandien priklausau muzikos grupei“, – neslepia džiaugsmo mergina.

Muzika buvo ta meno šaka, kurioje ji atrado save, ir vienintelė sritis, kurioje pasijuto laisva ir rami.

„Zenitas“ jau spėjo pasirodyti Lekėčių Mėlynių festivalyje, Gatvės muzikos dienose, įvairiose apdovanojimų ceremonijose, o jos gyvavimo istoriją vainikavo vasarą Gelgaudiškio dvare surengtas solinis koncertas.

Savito muzikos stiliaus paieškos

Nors „Abudu“ pasirodymas muzikoje buvo postūmis „Zenito“ susikūrimui, vis dėlto šiuo metu grupės nariai vengia klausyti šakiečių įrašų.

„Nenorime, kad mūsų krašto muzika būtų talpinama į tam tikrus rėmus ar žanrą. Siekiame atrasti savitą stilių“, – pripažįsta grupės nariai.

Koncertuose „Zenitas“ groja kitų dainų cover‘ius, pristato ir savo kūrybos dainas. Grupės nariai pasakoja, kad daugumą cover‘ių pasirenka iki koncerto likus vos vienai dienai.

„Malonu groti naują, dar nespėjusią atsibosti dainą“, – sako jie.

Kol kas „Zenitas“ negali pasigirti savo kūrinių gausa, tačiau, pasak jų, publikai jų kūryba patinka, todėl planuojama kurti daugiau. Grupė pripažįsta, kad nors mėgina kurti indie stiliaus dainas, jos neretai tampa sunkesnės muzikos kūriniais.

„Dėl šios priežasties neatmetame galimybės orientuotis į roką, išbandyti įvairius jo stilius. Norime įtikti žmonėms, kad jie mėgtų mūsų muziką, nesvarbu, ar jie gyventų Šakiuose, ar kitose Lietuvos vietose, ar užsienyje. Siekiame ne populiarumo, o pripažinimo.“

Grupės nariai klauso įvairią muziką. Daugiausiai – lietuviškų grupių, tokių kaip „Ba“, „Abudu“, „Garbanotas bosistas“, „Solo ansamblis“, bet nevengia paklausyti ir užsienietiško roko ar 80-ųjų muzikos, kuri, jų manymu, daug labiau išvystyta nei dabartinė pop muzika.

Kūryboje – kasdieniai išgyvenimai ir mintys

„Mūsų kūryba paremta visiems atpažįstamais išgyvenimais ir iškylančiomis egzistencinėmis mintimis. Dainų tekstus kuriame ne apie vizualinius dalykus, o apie tai, kas vyksta žmonių galvose“, – apie dainų prasmę pasakoja grupės nariai.

„Zenito“ vaikinai pasakoja, kad didžioji dalis idėjų aplanko būnant ne studijoje: važiuojant autobusu, stebint praslenkančius vaizdus, klausantis kitų muzikos. Nesustoti skatina ir gaunamas geras rezultatas bei kitų, profesionalių muzikantų pavyzdžiai, leidžiantys pasvajoti apie buvimą jų vietoje.

„O mane įkvepia jausmas“, – įkvėpimo šaltinį atskleidžia vienintelė grupėje esanti mergina Viltė.

Draugai ne tik muzikoje

Grupės nariai gerai sutaria ne tik kūrybiniame procese, bet ir gyvenime.

„Dažnai susitinkame aptarti ne vien grupės reikalų. Kartu leidžiame laiką ne tik repeticijų metu, bet ir savaitgaliais, – pasakoja grupės „Zenitas“ nariai. – Nors kiekvieno iš mūsų interesai itin skirtingi, bet, ko gero, būtent todėl ir sutariame, kad turime ką papasakoti vienas kitam.“

Netikėtumai – grupės palydovai

Po kiekvieno koncerto grupės nariai užkuria laužą, aptaria įvykusį koncertą, svarsto, ką reikėtų patobulinti, ko atsisakyti. Be to, pastebi, kad prieš kiekvieną koncertą juos sugeba nustebinti technika.

„Pavyzdžiui, sugedę laidai pradeda gaudyti radijo signalus arba lūžta būgnų lazdelės“, – linksmai pasakoja vaikinai.

Ateities planai

Artimiausiu metu grupė planuoja koncertuoti Šakių „Žiburio“ gimnazijos organizuojamose kasmetinėse meno dienose „Plyta“, mėgins pristatyti daugiau savo kūrybos, o vasarą daugiau rodytis viešumoje.

„Pabodo sėdėti studijoje“, – entuziazmą koncertuoti reiškia muzikiniame kelyje pagreitį įgaunanti grupė.

Kristina Ižganaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.