Lietuvos valdovų plejada papuošė rotušės sienas

slapsys
Nuotr. Kaunietis dailininkas Artūras Slapšys pripažino, kad tapydamas istorines asmenybes pats praplėtė akiratį, gilinosi į istorinę medžiagą.  


Vasario 16 d. Šakių rotušėje surengtas parodos „Lietuvos istorija“ atidarymas. Susirinkusieji galėjo pasigrožėti dailininko Artūro Slapšio tapytais valdovų paveikslais iš kolekcijos „Viduramžių Lietuvos valdovai“. Parodos atidaryme taip pat dalyvavo paveikslų kolekcijos iniciatorius ir mecenatas Antanas Gedvilas. Paroda veiks iki Kovo 11-osios.
 
Susirinkusius pasveikinęs rajono meras Edgaras Pilypaitis pasidžiaugė, kad parodą Šakiuose surengti pasiūlė Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Mero žodžiais, simboliška, kad savivaldybės sienas papuošė Lietuvos istorinių asmenybių portretai ir pasakojimai apie juos.

Dailininkas A. Slapšys gimė 1962 m. birželio 17d. Kaune. 1996 m. išvyko į JAV, kur gyveno iki 2011 m. pabaigos. Savo profesionalią kūrybinę veiklą pradėjo gyvendamas JAV. Nuo 2010 m. iki 2011m. pabaigos lankė dailės kursus pas meno dėstytoją ir meno konsultantą Fotio Zemenides iš Čikagos. 2010–2011m. – Čikagos dailininkų sąjungos narys, nuo 2012 m. – Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys. 2014 m. jam suteiktas Lietuvos meno kūrėjo vardas. 2015 m. sausio 5 d. apdovanotas Gerumo kristalu už Lietuvos istorinės atminties išsaugojimą ir paramą Ukrainos žmonėms. Dalyvauja įvairiuose labdaros projektuose.

 „Tapydamas Lietuvos kunigaikščius, aš labai išplėčiau savo akiratį, skaičiau istorinę medžiagą, taip sužinojau jų gyvenimo ir kovų istorijas. Parodoje eksponuojami valdovai, kurie kūrė Lietuvos valstybę, kurie suvienijo baltų tautas ir gentis, įkūrė galingą valstybę  ar net karalystę ir daug metų ją išlaikė. Gaila, Lietuva kelis kartus buvo okupuota ir nepriklausomybė iškovota tik XX a. Manau, kad mūsų istoriją reikia žinoti kiekvienam“, – kalbėjo dailininkas.

Pasak jo, visą kolekciją sudaro 56 portretai, šakiečiams jis atvežė parodyti 22 darbus su aprašymais – tai Lietuvos kunigaikščių, kunigaikštienių ir karo vadų portretai. Ekspozicijos centre Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas bei gediminaičių dinastijos kunigaikščiai: Algirdas, Jaunutis, Narimantas ir kiti. Taip pat vado Herkaus Manto portretas, dar nupieštas Durbės mūšis, pristatomas ir rekonstruotos XIII a. Karšuvos tvirtovės planas.

Parodoje į žiūrovus žvelgia dailininko A. Slapšio sukurti dažniausiai menami, įsivaizduojami ano meto kovų bei įvykių sūkuryje buvę didžiavyriai, kurie padeda pajusti rūsčią, karingą, bet kartu įkvepiančią tos istorinės epochos ir mūsų tautos dvasią. A. Slapšys pažadėjo Šakiuose surengti dar ne vieną parodą ir  atvežti jau nutapytą didžiulį paveikslą „Saulės mūšis“.

Istoriniai portretai – viena mėgstamiausių dailininko A. Slapšio temų. Iki šiol niekas nebuvo nutapęs visų XIII–XV a. Lietuvos valdovų, įskaitant tokius mažai žinomus kaip Butigeidis ar Daumantas.

A. Slapšys džiaugėsi, kad likimas jį suvedė su A. Gedvilu, istorikais Inga ir Tomu Baranauskais. Taip gimė knyga „Viduramžių Lietuvos viešpačiai“ – dailininkas A. Slapšys yra šios knygos vaizdinės medžiagos autorius.

Renginyje dalyvavęs paveikslų kolekcijos iniciatorius ir mecenatas A. Gedvilas pasakojo, kad jį sužavėjo šio menininko tapyti portretai ir jis kreipėsi prašydamas nutapyti kelis Žemaitijos ir Karšuvos vadų portretus – Almino, Vykinto, Gerdvilo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.