Gelgaudiškyje – ilgiausia tautinė fotojuosta!

tvora100
Nuotr. Šalia Gelgaudiškio centrinės gatvės nusidriekė „Tautinė fotojuosta“, kurios ilgis – beveik 100 metrų.


Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga į Gelgaudiškį atkeliavo ilgiausia fotojuosta – miestelyje eksponuojama paroda „Tautinė fotojuosta“. Ją gali apžiūrėti net ir labai skubantys, iš savo automobilio nenorintys išlipti lankytojai – paroda veikia centrinėje Taikos gatvėje.
 
Ar kada susimąstėte, jog žodis „juosta“ vartojamas ne tik kalbant apie vieną gražiausių tautinio kostiumo atributų, bet ir kasdieniame fotografų darbe? Kaunietis Donatas Stankevičius, pastebėjęs ryšį tarp abiejų reikšmių, inicijavo projektą „Tautinė fotojuosta“, skirtą Lietuvos atkūrimo šimtmečiui, ir jį praėjusiais metais įgyvendino kartu su Kauno technologijos universiteto (KTU) tautinio meno ansambliu „Nemunas“ bei Kauno bendruomene.

Parodos iniciatoriaus teigimu, vietoje 36 kadrų, telpančių į fotojuostą, iš viso buvo padarytas 51 kadras, kiekviename buvo įamžinti du arba trys žmonės, tad viršytas pirminis sumanymo tikslas – nufotografuoti 100 žmonių.

Fotografas prisipažįsta, kad anksčiau etnografinėmis tradicijomis, tautiniu paveldu ypatingai nesidomėjęs, bet visada juo grožėjęsis ir jautęs jam pagarbą.

„Manau, kad tautinis kostiumas yra vertybė, kurią privalome puoselėti kiekvienas. Jis parodo mūsų tautos unikalumą“, – įsitikinęs D. Stankevičius.

Šiuo projektu taip pat siekiama netradicine forma atkreipti dėmesį į įsivyravusią nuomonę, jog jaunose šeimose blėsta etnografinių tradicijų puoselėjimas ir jų perdavimas naujoms kartoms. Gelgaudiškį pasiekusi unikali ekspozicija yra šiuolaikiška priemonė skleisti žinią apie Lietuvos kultūrines vertybes rajono, miestelio gyventojams ir svečiams, atvykstantiems į Gelgaudiškį iš visos Lietuvos ir užsienio.

Parodos „Tautinė fotojuosta“ bendras ilgis – beveik 100 metrų, ji Gelgaudiškyje bus eksponuojama iki gegužės 16 d.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.