Šv. Jurgio skulptūra saugos žemdirbių laukus

jurgis
Nuotr. Slavikų parapijos klebonas Donatas Rolskis pašventino šv. Jurgio skulptūrą, ūkininkų laukus, prašydamas derlingų metų.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nuo šiol netoli Slavikų, pakelėje, išdidžiai stovi šv. Jurgio skulptūra, žvelgianti į boluojančius dirvonus, į kuriuos jau netrukus kris kviečio grūdas. Tai slavikiečio, ilgamečio ūkininko, agronomo Vintauto Kasperavičiaus ir jo šeimos Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio įprasminimas.

Žmogui didžiausias turtas – žemė, šimtmečius žmonės dirbo žemę, kuri juos maitino, rengė. V. Kasperavičiui jau seniai kirbėjo mintis, kaip įamžinti šimtmetį ir kokį žemės sargą pastatyti savo laukuose. Jam pritarė taip pat ūkininkaujantis sūnus Egidijus, dukra Jolanta ir kiti namiškiai.

Praeitų metų rudenį jurbarkiškio skulptoriaus Juozo Videikos rankose atsidūrė didžiulis ąžuolo gabalas, kuris per pusmetį virto skulptūra, vaizduojančia drakoną nugalintį šv. Jurgį. O prieš savaitę ši skulptūra buvo pastatyta pakelėje prie kelio Slavikai–Šakiai.

Balandžio 22 d., po Mišių Slavikų Šv. Onos bažnyčioje, mašinų virtinės patraukė prie stogastulpio. Slavikų parapijos klebonas Donatas Rolskis pašventino stogastulpį, ūkininkų laukus, palaimino šio krašto ūkininkus: „Kad Dievas duotų gerą orą, padėtų išauginti gerą derlių, globotų ūkininkus.“ Žmonės meldėsi, kad šv. Jurgis saugotų nuo visokio blogio.

Kaip pasakojo V. Kasperavičius, jis domėjosi ir rado užrašyta, kad šv. Jurgis yra gyvulių ir žemdirbių globėjas. Todėl labai norėjo, kad paminklas pakelėje prie jo ir kitų ūkininkų laukų atsirastų iki Jurginių – balandžio 23 dienos.

„Ši idėja man kilo prieš pusantrų metų. Tiesa, ilgai neapsisprendžiau, kieno skulptūra čia turėtų stovėti. Bet praeiti metai žemdirbiams buvo itin nedėkingi. O šv. Jurgis – ne tik antrasis Lietuvos, bet ir ūkininkų globėjas. Toks jau sutapimas, kad stogastulpis paskirtas ir Lietuvos šimtmečiui“, – kalbėjo V. Kasperavičius ir į kiekvieno susirinkusio rankas dar nutupdė ir trispalvį popierinį drugelį.

Susirinkę slavikiečiai džiaugėsi, kad V. Kasperavičius šv. Jurgio skulptūrai pasirinko puikią vietą – pakelėje, greta ilgaamžio jovaro. Slavikiečiai pasakojo, kad greta buvusiojo sodyboje gyveno žmogelis, kurio vardas taip pat buvo Jurgis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.