Kudirkos Naumiestyje įteiktos prestižinės premijos

Šeštadienį Kudirkos Naumiestyje paminėta Spaudos, kalbos ir knygos diena, kurios metu iškilmingai įteiktos prestižinės Vinco Kudirkos bei Vytauto Gedgaudo premijos.

Vertinimo komisija Vytauto Gedgaudo premiją šiemet nutarė skirti žurnalistui Dovydui Pancerovui už jo debiutinę knygą apie savo keliones į karo zoną rytinėje Ukrainoje „Kiborgų žemė“. Tai nuoseklus pasakojimas apie tai, kaip D. Pancerovas atsidūrė Maidane ir kaip jį, rimtiems išbandymams nepasiruošusį jauną reporterį, įtraukė Ukrainos tragedija. Šis jo darbas – knyga ir labdaringa veikla – yra unikalus žurnalistinis projektas.
 
Knyga tapo bestseleriu jau per pirmą savaitę (šiuo metu parduota apie 7,5 tūkst. egzempliorių), o visas knygos pelnas buvo skirtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajam pėstininkų batalionui. Tiksliau – už autoriaus honorarą, leidyklos „Alma littera“ gautą pelną ir UAB „15min“ lėšas Kęstučio batalione buvo įrengta moderni biblioteka kariams, skaitykla ir poilsio erdvė su stalo bei kompiuteriniais žaidimais.

„Vytautas Gedgaudas labai vertino žurnalistų bendruomeniškumą ir norą dirbti ne tik sau, bet ir savo tautai, tėvynei. Todėl Dovydo Pancerovo knyga „Kiborgų žemė“ ir už ją surinktų pinigų labdara yra vienas gražiausių simbolių, kaip net ir vieno žurnalisto darbas gali keisti mūsų gyvenimus ir aplinką. Kaip galima įkvėpti kitus žmones siekti daugiau ir stengtis labiau“, – sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius.

Renginio metu apdovanotas ir šiųmetis Vinco Kudirkos premijos laureatas žurnalistas Juozas Kundrotas, daug metų dirbęs Ignalinos, Jonavos rajoniniuose laikraščiuose, Kauno radijuje. 2017 metais jis išleido dvi Lietuvos Respublikos šimtmečiui skirtas knygas: apysaką „Kryžius nuo knygnešio kapo“ ir romaną „Viena knygnešio diena“.

„Autorius visą gyvenimą rinko faktus apie Lietuvos knygnešius, rašė apie juos apybraižas, esė, rengė radijo laidas. Kolega Juozas meniškai atskleidė knygnešio Juozo Akelaičio ir jo bendražygių dramatišką gyvenimo istoriją. Šios knygos - talentingo žurnalisto kūrybinio gyvenimo vainikavimas“, – rašoma LŽS pranešime.

Renginį, skirtą Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai rengė Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija, Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys, Dr. Vinco Kudirkos muziejus ir „Laikraščio Valsčius“ redakcija.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.