Muziejų naktis – atviri iki pusiaunakčio

muziejus vaikai
Nuotr. Muziejų nakties renginius pradėjo jaunieji muziejų lankytojai – Šakių „Varpo“ mokyklos ketvirtokai, parodę teatrinį muzikinį projektą.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Praėjusį savaitgalį per Lietuvą nuvilnijo Muziejų naktis „Modernėjanti Lietuva“. Tai tradicija tapęs renginys, kurio metu Lietuvos muziejai prisijungia prie Europos miestų ir atveria duris lankytojams naktį, kuomet jie įprastai nedirba. Jau šeštus metus iš eilės prie šios akcijos prisijungia ir Zanavykų muziejus, kaskart pritraukdamas vis daugiau naktinėtojų.

Šiemet Muziejų nakties renginius pradėjo Šakių „Varpo“ mokyklos 4a klasės moksleiviai, ir savus, ir svečius sužavėję teatriniu muzikiniu projektu (mokytojos Lilija Žurauskienė ir Vilija Meškaitienė). Vėliau ketvirtokai savo mamytes bei tėvelius pakvietė ir smagiam šokiui.

Po tokių linksmybių naktinėtojai galėjo apžiūrėti žolynų ir paukščių paveikslus. Muziejų naktį buvo atidaryta pirmoji mūsų krašte dailininkės Vilijos Čiapaitės, kilusios iš Kalvarijos, tapybos darbų paroda „Prakalbintoji akvarelė“. Toks pavadinimas pasirinktas ne atsitiktinai.

„Akvarelė pakankamai kaprizinga. Tai ne aliejus, kurį gali nuvalyti ir vėl užtepti. Akvarele klaidų negali daryti, nes kaip užtepsi, taip ir turėsi“, – atviravo savamokslė dailininkė, piešianti tik tuomet, kai gera nuotaika.

Galbūt todėl visi jos darbai spinduliuoja pozityvią energiją ir į juos žiūrėti labai gera. V. Čiapaitė prisipažino, kad kai piešia, jai laikas neegzistuoja – viskas aplinkui tarsi sustoja. Ji atsiduria savo vizijose. Kuo daugiau ateinančioms kartoms savo darbų norinti palikti moteris neslėpė, kad žolynai yra gan naujas ir tarp dailininkų nepopuliarus piešimo objektas, nes visi daugiausiai tapo peizažus, portretus ir arklius.

Kaip dailininkė nuo gėlių perėjo prie paukščių, sako nė nepastebėjusi – tik vieną kartą pamačiusi kylančią gervę, nuo kurios kojų lašėjo vandens lašai, ji tą vaizdą užfiksavo savo atmintyje ir netrukus perteikė popieriuje. „Gervės“, „Gandras“ ir „Gervių šokis rūke“ – trys paveikslai, kurie dar nebuvo niekur eksponuoti ir juos pirmieji pamatė Muziejaus nakties lankytojai.

„Tai buvo drastiškas žengimas nuo žolynų prie paukščių ir man tai pavyko“, – džiaugėsi V. Čiapaitė, ne veltui grafiko Romualdo Čarno viename plenere išvadinta Diureriu, nes labai jau preciziški, pedantiški ir tikslūs visi jos piešiniai.

Muziejų naktis įgavo pagreitį. Estafetę perėmė jaunimas. Jaunimo sąjungos „Apskritasis stalas“ pirmininkė Judita Ambrasienė, Šakių rajono moksleivių tarybai vadovaujantis Simonas Buteikis ir Atviro jaunimo centro siela Gintarė Grockytė organizavo ir pravedė protmūšį „Ar pažįsti Zanavykų kraštą?“ Jame susirungė ir savo žinias pasitikrino penkios komandos, kurias sudarė į Muziejų naktį atvykęs jaunimas, šeimos ir dalyvauti neatsisakiusi mero komanda. Protmūšį sudarė trys turai, klausimai buvo paruošti iš Šakių rajono geografijos, apie Zanavykų muziejų, šiemet švenčiantį savo 90 metų jubiliejų, ir Muziejų naktis bei kitus renginius. Pirmąją vietą iškovojo Šakių „Žiburio“ gimnazistų komanda, pasivadinusi „Bomžpakis 68,5“, ji surinko 39 taškus. Antrąją vietą laimėjo „Mero gauja“, kurios žinios buvo įvertintos 32 taškais. Trečiąją vietą užėmė vos vienu tašku nuo jų atsilikusi naktinėtojų komanda „Liaudies balsas“.

Reikia paminėti, kad šiemet Muziejų nakties renginius Zanavykų muziejuje ir jo prieigose paįvairino puiki kultūrinė programa. Kiekvienas atvykęs galėjo rasti kažką sau tinkamo ir artimo. Tai ir kvapą gniaužiantys Šakių cirko mokyklos pasirodymai (vadovai Itana ir Raimondas Januševičiai), ir romantinės instrumentinės muzikos grupės „RepriZa“ gyvo garso koncertas (vadovas Zigmas Balnius), ir įspūdingi naktišokiai su Šakių kultūros centro šiuolaikinio šokio grupės vadove Laura Saunoriene, uždegę net ir pagyvenusį jaunimą. Sprendimas šokti po atviru dangumi daugumai išties buvo netikėtas, bet žavus.

Tuo Muziejų naktis dar nesibaigė. Ji persikėlė į restoraną „Kuchmistrai“. Čia visus maloniai pasitiko ir į filmo apie karalių Mindaugą peržiūrą pakvietė jo direktorė Rita Bartkutė-Dėdinienė. Artėjant vidurnakčiui naktinėtojai tradiciškai stebėjo žvaigždes. Šiemet oras tam buvo labai palankus. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos mokytojas Antanas Burkšaitis bei jo mokinė Urtė Vizgirdaitė padėjo susigaudyti visame žvaigždžių skruzdėlyne ir į jas pažvelgti pro teleskopą. Daugeliui buvo tikras atradimas danguje surasti Šiaurinę žvaigždę, Grįžulo Ratus ar pamatyti Jupiterio palydovus.

Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė džiaugėsi vis labiau populiarėjančia Muziejų naktimi ir dėkojo jos rėmėjams (UAB „Samsonas“ ir UAB „Lukšių pieninė“ vadovams, ūkininkams Inetai Ir Ramūnui Kaunams, Rūtai ir Dariui Bilskiams) bei visiems renginių organizatoriams.

Gaila, kad Muziejų nakties lankytojai, besidairydami Zyplių dvaro erdvėse, negalėjo patekti į arklides, svirną ir jų galerijas – visur durys buvo užrakintos. Niekur nesimatė ir seniūno bei dvaro puoselėtojo Vido Cikanos. O taip smagu būtų panaktinėti po visą dvaro ansamblį! Dėl bendradarbiavimo stokos ir tokios situacijos mintimis socialiniame tinkle pasidalijo ir rajono meras Edgaras Pilypaitis.

„Negi negalime bendradarbiauti, apsijungti ir taip būti dar patrauklesni kaip tikrai vertingas ir turtingas kultūros objektas – Zyplių dvaro sodybos ansamblis“, – rašė E. Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.