15 metų bendruomeniškumo link

briedziai bendruomene
Nuotr. Briedžių krašto šventėje „Vasaros žiedai“ padėkos žodžiai skiriami bendruomenės centro pirmininkei Dalijai Černeckienei (dešinėje), o kalbas palydėjo moterų vokalinio ansamblio „Gija“ dainos.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

„Gera gyventi ir kurti kartu!“ – tokio šūkio vedama Briedžių bendruomenė gyvuoja jau 15 metų. Rugpjūčio 12 d. briediškiai rinkosi į tradicinę šventę „Vasaros žiedai“, kurioje buvo apžvelgtas bendruomenės nueitas kelias, pasidžiaugta juo keliaujančiais žmonėmis.

Briedžių bendruomenės centras įkurtas 2003 metų kovo 20 d., centro steigėjos – Aldona Markevičienė, Rimutė Čiužienė ir Virginija Snudaitienė.

Aštuonerius metus Briedžių bendruomenės centui vadovauja Dalija Černeckienė. Anot jos, per 2013–2017 metus įgyvendindama projektus bendruomenė pritraukė virš 85 tūkst. eurų. Juos įgyvendinus buvo suremontuoti bendruomenės namai, sutvarkyta aplinka, kuriamas Lietuvos šimtmečio parkas ir dar daug įvairių veiklų nuveikta ir planuojama nuveikti ateityje.

„Bendruomenėje svarbiausias yra žmogus. Dėkoju visiems, kurie savo darbais prisideda prie mūsų krašto gražinimo ir garsinimo“, – tokiais žodžiais į bendruomenės žmones kreipėsi D. Černeckienė. Ji įteikė padėkos raštus žmonėms, aktyviai dalyvaujantiems bendruomenės gyvenime bei gražiai besitvarkantiems savo sodybas.

Penkiolika metų bendruomenė atkakliai siekia savo tikslų. Itin daug jos labui dirba pirmininkė D. Černeckienė, kuriai už nuolatinį rūpestį bendruomenės kasdiena įteiktas rajono savivaldybės mero padėkos raštas, ir toliau pirmyn vesti bendruomenę linkėjo Šakių kultūros centro direktorius Raimundas Januškevičius.

Irena Sakalauskienė Šakių bendruomenės centrų asociacijos vardu už dalyvavimą bendruomenės gyvenime padėkojo buvusiam centro pirmininkui Vitui Brazaičiui, už pagalbą įkuriant Lietuvos šimtmečio parkelį – Pauliui Blockiui, už rūpinimąsi viešosiomis bendruomenės erdvėmis – Zitai Vinskūnienei, už Briedžių krašto vardo garsinimą – S. Arštikaičiui.

Bendruomenės centras daug dėmesio skiria sportui, verslumui, tradicinių amatų puoselėjimui. Ir šiemet šventėje vyko sporto varžybos, sutraukusios sportininkus iš viso rajono. Smiginyje taikliausi buvo Martynas Baltrušaitis ir Gintautas Kutas. Figūrinio važiavimo rungtyje iki 12 metų amžiaus dalyvių grupėje geriausiai sekėsi Matui Maskvyčiui, tarp vyresniųjų – Lukui Maumevičiui. Baudas puikiai mėtė Rokas Pacevičius ir Lina Lauraitienė. Bene daugiausiai norinčių – net aštuonios komandos – išbandyti jėgas susirinko krepšinio aikštelėje. Dviejose amžiaus grupėse pirmas vietas laimėjo sintautiškiai („Desperado“) ir šakiečių komanda „Zakis“.

O kokia šventė be vietinių medžio drožėjų Sauliaus Arštikaičio ir Sigito Augustino Markevičiaus darbų. Pastarasis pasakojo, kad pirmasis išdrožtas darbas buvo pjaustymo lentelė. S. A. Markevičius dar ir Briedžių kaimo seniūnaitis, kurio rūpesčiu gražiai tvarkomos viešosios kaimo erdvės.

Briedžių laisvalaikio salės moterų vokalinis ansamblis „Gija“ (vad. Asta Grigaitienė) taip pat garsina savo kraštą. Degančios meile muzikai ir dainai moterys susibūrė dar 2008 metais. Dabar ansamblis respublikinių festivalių ir konkursų dalyvis, tad „Vasaros žiedų“ šventėje skambėjo talentingų moterų atliekamos dainos.

Šventėje dalyvavę svečiai bei politikai linkėjo Briedžių bendruomenės centrui laikytis drauge dar ir kitą šimtmetį, nes kol veikia tokios tvirtos bendruomenės, tol bus gyva ir Lietuva.

Nors sekmadienio vakaras pasitaikė žvarbokas, gausiai susirinkusius šildė Girėnų kaimo kapela bei grupė „Husarai“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.