Tapytojai šaknų ieškojo Sintautuose

pleneras sintautuose
Nuotr. Per aštuoniolika plenero gyvavimo metų dalyvių skaičius ir sudėtis nuolat kito, tapyba taip pat – vienų žvilgsniai krypo į Sintautų miestelio peizažą, kitų į savo pajautas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Tarptautinėje menininkų stovykloje Sintautuose šiemet dalyvavo dešimt menininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Rusijos bei Lenkijos. Tapytojai įkvėpimo ieškojo Sintautų apylinkėse ir Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurioje rugpjūčio 19 d. ir buvo atidaryta plenero metu sukurtų darbų paroda „Sintautai – 2018. Šaknys“.

Šis jau aštuonioliktą kartą organizuojamas renginys truko keturias dienas. Plenero organizatorius VšĮ „Sintautų akademija“ vadovas Vitas Girdauskas viliasi, kad visi per tuos metus sukurti dalyvių darbai ateityje turėtų atsirasti skaitmeninėje erdvėje. Jis pasakojo, kad šiais metais plenere dalyvauja ne tik senbuviai – yra ir naujų veidų.

Viena iš pirmą kartą dalyvaujančiųjų – buvusioje Sintautų mokyklėlėje prie molberto palinkusi tapytoja Julija Ponomarchuk iš Gusevo (Kaliningrado sritis) – tapė Sintautų tvenkinio pakrantę.  

Greta kultūros centro įsikūrusi buvusi vilkaviškietė, šiuo metu gyvenanti ir kurianti Vilniuje, Indrė Martinkienė, pagal išsilavinimą architektė, vylėsi, kad žmonės, žiūrėdami į jos aliejumi tapytus, sodrių spalvų darbus, pajustų ir patys galintys tapyti.

Sintautų bažnyčioje erdvę kūrybai atrado kybartietė Aušrinė Dubauskienė. Ji pasakojo, kad vakare nuo bažnyčios vitražų krenta nuostabūs saulės vėriniai.   

„Man mūsų saulė yra šaknys ir šviesa. Būdama bažnyčioje ir klausydamasi tiksinčio laikrodžio prisimeni, jog artėji link savo pabaigos... Tai nėra liūdna“, – mintimis dalijosi menininkė.

Viešnias iš Lenkijos žavėjo Sintautų krašto gamta, ežeras, ramybė, visa tai jos ir įamžino drobėje.  

Draugėn plenero dalyviai susirinko rugpjūčio 19 d., kai Sintautų bažnyčioje buvo eksponuojami jų darbai. O po šv. Mišių menininkų darbais pasidžiaugė Sintautų parapijos klebonas Artūras Vaškevičius, kuris pastebėjo, kad gyvenimo išmintis atsispindi ir mene: skulptūroje ar tapyboje. Kunigas plenero metu taip pat nutapė paveikslą „Judėjimo simetrija sustojime“.

„Esu tapytoja mėgėja. Todėl noriu pasakyti, kad tapyti gali visi. Tik reikia turėti noro ir ugnelės“, – sakė šilutiškė menininkė Loreta Alsė.

O Veršių (Sintautų sen.) gyventoja Elena Kudirkienė paskutinius paveikslo štrichus nubrėžė parodos atidarymo išvakarėse ir pasidžiaugė galėjusi plenere dalyvauti ypatingais jai metais.

„Šiemet mūsų šeimoje yra trys didelės šventės: mano mamai, tėviškėje stovinčiai stubai ir Lietuvai šimtas metų. Todėl nutapiau Skaisgirių kaimo Skaisgirio stubą.“

V. Girdauskas dėkojo visiems prisidėjusiems prie plenero rengimo ir vylėsi, kad jis įvyks ir kitais metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.