Gyvenimo džiaugsmą jaučia megzdama ir dalindama vilnones kojines

jakstiene mezgeja
Nuotr. Kuo daugiau žmonių apmauti šiltomis kojinėmis, rodos, toks plyniškės Albinos Jakštienės gyvenimo tikslas pastaruosius penkerius metus.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Plynių kaimo (Lukšių sen.) gyventoja Albina Jakštienė virbalus prisijaukinusi dar vaikystėje ir iki šiol iš rankų jų nepaleidžianti. Sako, kad per pastaruosius penkerius metus ji išdalino daugiau kaip tūkstantį numegztų vilnonių kojinių.

A. Jakštienės draugystė su virbalais prasidėjo dar vaikystėje, mezgimo pagrindų išmoko iš mamos. Vėliau ėmėsi virbalų greičiau iš poreikio. Pati puošdavosi savo megztomis suknelėmis bei kostiumėliais, skaromis. Anot pašnekovės, sukūrus šeimą, jos vaikus aplinkiniai pažinodavo, nes šie apmegzti būdavo nuo galvos iki kojų.

Kalbinta plyniškė tikino, kad, išėjus į pensiją, atsirado daugiau laiko. Paklausta, ar dažnai mezga, A. Jakštienė sako, jog kone trisdešimtmetį tą daro kasdien. Anot mezgėjos, šis užsiėmimas nuo metų laiko nepriklauso – ji tai daranti ir žiemą, ir vasarą.

„Per rugpjūčio mėnesį numezgiau 21 porą kojinių. Kojinių porą numezgu per dieną“, – tikina mezgėja.

A. Jakštienė sako, kad vilnonius siūlus ji perka iš Skriaudžiuose (Prienų r.) įsikūrusios karšyklos-verpyklos.

Klausiame, kodėl ji perka siūlus, mezga ir išdalina kojines žmonėms. Moteris atviravo, kad jai yra smagu žmonėmas daryti gera: „Mezgimas yra mano gyvenimo džiaugsmas.“

Aštuoniasdešimt ketvirtus metus įpusėjusi A. Jakštienė jau keleri metai į mezginį nežiūri, jaučia jį rankomis, nes prastai mato.

„Akis suskaičiuoju – dvi gerosios, dvi išvirkščios. Po to mezgu lygiuoju mezgimu. O jau užkulnį ir pėdą megzti vieni juokai. Rankos per tiek metų įgudusios. Numezgusi kojines jas išparinu“, – pasakoja Albina. Ji šiuo metu neskaito laikraščių, nežiūri televizoriaus ir sako, kad mėgsta tylą ir ramybę. O mezgimas virbalais – tiesiog laiko praleidimas bei galimybė susimąstyti.

„Galvoju apie pasaulio sukūrimą, tikėjimo prasmę, jaučiu, kad gyvenu šioje žemėje ketvirtą gyvenimą... Svarstau, kad žmonėms visos nelaimės ateina iš praeities... Ir dar manau, jei iš žmogaus pasidyvysi ar blogo palinkėsi, tai ratu atgal pačiam sugrįš“, – tokiomis mintimis dalijosi senolė.

A. Jakštienė pasakojo, kad 220 kojinių porų yra perdavusi Šakių rajono pagyvenusių žmonių organizacijai, 90 porų Pažaislio vienuolynui, 40 rajono kelininkams, 60 dirbantiems žmonėms Šakių ligoninėje, kitas – labdara užsiimančioms organizacijoms, šeimoms ir pavieniams asmenims. Iš viso per paskutinius penkerius metus dovanojo 1 tūkst. 292 poras vilnonių kojinių.

Moteris atviravo, kad dažniausiai už dovanotas kojines sulaukia padėkos žodžių, yra gavusi ir kiaušinių.

„Man žmogus dujų balioną parveža, aš atsilyginu kojinių pora“, – atviravo pašnekovė.

Šiuo metu A. Jakštienės namuose suskaičiavome 180 porų vilnonių kojinių: baltų, pilkų, melsvų, rusvų spalvų. Vilnones kojines ištisus metus dėvi ir ji pati. Sako, kad megs, kol pirštai krutės.

Agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo taip pat susidomėjo mezgėja, kuri išdalino daug vilnonių kojinių, bet dėl neaiškios apskaitos toks pasiekimas Lietuvos rekordu negali būti pripažintas.

Visos viešnagės pas A. Jakštienę metu nuo jos veido nedingo šypsena, pašnekovė, pasirodo, turi ir daugiau talentų – mintinai žino keliasdešimt pažįstamų ir artimųjų mobiliųjų telefonų numerių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.