Kudirkos Naumiestyje – Europos paveldo dienos

paveldas kn
Nuotr. Kūrybinių dirbtuvių metu moksleiviai Kudirkos Naumiesčio žymias vietas įamžino drožinėdami.

Šias metais Europos paveldo dienos švenčiamos Kudirkos Naumiestyje, nes Šakių rajono savivaldybė 2018 metus paskelbė Vinco Kudirkos ir „Tautiškos giesmės“ metais. Tad rugsėjo 21–22 dienomis įvairūs renginiai, skirti temai „Atraskime šimtmečio paveldą Kudirkos Naumiestyje“, vyko būtent čia.
 
Prie Europos paveldo dienų organizavimo prisidėjo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija kartu su Kudirkaičių organizacija. Gimnazistai ilgus metus puoselėja Vinco Kudirkos atminimą Kudirkos Naumiestyje, o šiemet visus kvietė plačiau susipažinti su nekilnojamojo paveldo objektais, kurie susiję su Vinco Kudirkos gyvenimu Vilkaviškio, Šakių, Marijampolės savivaldybėse.

Nuo pat rugsėjo 21 d. ryto pasivaikščioti po Kudirkos Naumiestį kvietė jaunieji gidai – kudirkaičiai. Taip pat aplankyta Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia, V. Kudirkos kapas.

„Kiekviename objekte pasitikdavo Kudirkaičių organizacijos atstovai ir papasakodavo apie objektus. Kiekviena mokinių klasė gaudavo vis kitą užduotį. Lankydamiesi objektuose mokiniai rinko maršruto detales. Galutiniame objekte, teisingai atsakę į paskutinį klausimą, mokiniai turėjo gauti paskutinę žemėlapio detalę ir surinkti Lietuvos žemėlapį“, – pasakojo rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Inga Navlickienė.

Tą dieną vyko kūrybinės grafikos dirbtuvės, kuriose dirbo apie 400 dalyvių. Jie su menininkų komanda „Mena meną“ kūrė pėsčiųjų maršrutą po Kudirkos Naumiestį. Buvo sukurti devyni maršruto lankomų objektų simboliai. Pradėtas rengti maršruto lankstinukas ir stendo informacinė medžiaga.

Rugsėjo 22 d. norintys vyko į ekskursiją daktaro Vinco Kudirkos gyvenimo keliais: iš Kudirkos Naumiesčio į Vilkaviškį, Paežerius, į Jono Jablonskio gimnaziją Marijampolėje, kur mokėsi V. Kudirka, į Šakius, kur stovėjusi klėtelė, kurioje jis darbavosi, versdamasis gydytojo praktika, į Plokščius, kur dažnai svečiuodavosi pas Petrą Kriaučiūną.

Abi dienas  buvo lankomas ir Vinco Kudirkos muziejus.

Europos paveldo dienas šiais metais organizavo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija bendradarbiaudama su rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriumi bei Vinco Kudirkos muziejumi.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.