Vytauto Tamulaičio svirplys vis dar svirpia

tamulaicio premija
Nuotr. Vytauto Tamulaičio premijos laureatais tapo (iš kairės) Aidas Jurašius, Neringa Dangvydė ir Gediminas Kaltenis.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 12 d. į Kriūkuose įsikūrusį Vytauto Tamulaičio Vabalų kalnelį sugužėjo žymūs Lietuvos rašytojai, Kriūkų bendruomenė. Čia atsirado nauja – kirmėliuko skulptūra. Vėliau Šakių kultūros centre „Jaunystė“ vyko kraštiečio V. Tamulaičio jubiliejaus paminėjimas bei premijos įteikimo iškilmės.

Šakių viešoji biblioteka, norėdama įamžinti vaikų rašytojo, mūsų kraštiečio V. Tamulaičio asmenybę ir įprasminti jo kūrybą, parengė projektą „Interpretacijos Vabalų kalnelyje“. Viena jo dalis vyko liepos mėnesį Kriūkuose, tuomet Vabalų kalnelį papildė tautodailininko Andriaus Bieliuko išdrožta sraigės skulptūra, apie jo kūrybą kalbėjo literatūrologai. Priminsime, kad Vabalų kalnelis įkurtas 2013m., minint V. Tamulaičio 100-ąsias gimimo metines.

Praėjusį penktadienį po Vabalų kalnelį Kriūkuose vaikštinėjo rašytojai Gintarė Adomaitytė, Aidas Jurašius, Neringa Dangvydė, Gintaras Kaltenis, literatūrologai, o mažieji kriūkiečiai džiaugėsi jiems jau pažįstamomis čia stovinčiomis skulptūromis pagal rašytojo V. Tamulaičio kūrinių personažus – sraige, skruzdėlyte Greitute, Svirpliu Muzikantu ir kitomis.

„Linkiu, kad visi mes skaitytume Vytautą Tamulaitį. O drožėjas perskaitytose knygose vis dar atrastų tų vabaliukų ir dar jų išdrožtų. Ir linkėjimai vaikučiams, kad bent vienas iš jų taptų rašytoju, ir galbūt gautų V. Tamulaičio premiją“, – linkėjo rašytoja, V. Tamulaičio premijos laureatė G. Adomaitytė.

Iš Kriūkų visi skubėjo į Šakius. Kultūros centre „Jaunystė“ gausiai susirinkę V. Tamulaičio knygų skaitytojai išgirdo apie jo kūrybą ir asmenybę. Vaikų literatūros tyrinėtojas dr. Kęstutis Urba akcentavo, jog norint, kad ankstesnio laikmečio knyga būtų gyvybinga, ji turi būti labai gražiai išleista. Anot jo, būtent V. Tamulaičio knyga „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“ yra verta šiuolaikiškesnio leidimo.

„Kaip padaryti, kad mūsų klasikai būtų labiau skaitomi? Reikia kurti tam tikrą mitą, legendą, tam tikrą pagarbą. Tai, ką darote jūs, šakiečiai, manau, tai ir yra vienas iš tų būdų. Todėl dėkoju ir sveikinu šio renginio organizatorius“, – kalbėjo 40 metų vaikų literatūrą tyrinėjantis dr. K. Urba.

Jis dar pasidžiaugė, kad šiais metais pasirodė unikalus reikšmingiausių lietuvių autorių knygų vaikams ir paaugliams katalogas „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai“, sumanytas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga. Jame V. Tamulaitis su knyga „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“ atsidūrė 41 vietoje. Šį katalogą K. Urba padovanojo panorusiems jį turėti renginyje dalyvavusiems lituanistams.

Labai emocingai apie V. Tamulaičio kūrybą kalbėjusi literatūrologė Danguolė Šakavičiūtė akcentavo, jog V. Tamulaitis dešimtmečiais buvo nežinomas ir tik po 1990-ųjų atrastas. Ji prisipažino, kad jos mylimiausias tekstas yra „Svirplio Muzikanto kelionė“. D. Šakavičiūtė stebėjosi, kaip V. Tamulaitis, gyvendamas Toronte, rašė apie panemunių pievas, Veliuoną, plaukiančius garlaivius ir pan.

„Kokia turėjo būti jo emocinė atmintis, kad jis šitaip galėjo sugrąžinti į tekstą tai, ką jis jautė, lietė, girdėjo ir tyrinėjo vaikystėje“, – kalbėjo D. Šakavičiūtė.

Pagaliau atėjo pagrindinis šventės akcentas – V. Tamulaičio premijos įteikimo ceremonija. 2018m. premijos laureatu tapo ir 500 eurų premiją pelnė rašytojas Aidas Jurašius už knygas „Akmenukų pasakos“ (2015), „Pypas ir jo nutikimai“ (2016), „Naktis su raktininku“ (2017). Dvi antrosios premijos po 100 eurų skirtos rašytojams Neringai Dangvydei už knygą „Vaikas su žvaigžde kaktoje“ (2016) ir Gediminui Kalteniui už knygą „Rainiuko Pikselio kelionės po Lietuvos miestus“ (2018).

Šventės metu taip pat padėkota ir rėmėjui – miško savininkų kooperatyvui „Zanavykų šilas.“

Pasak šio projekto organizatorės, Šakių viešosios bibliotekos aptarnavimo skyriaus vedėjos Linos Eringienės, gausus mūsų krašto kūrėjų būrys taip pat rašė eilėraščius, kūrė eiliuotas pasakas, skulptūras, fotografavo, tapė ir taip paminėjo V. Tamulaičio 105-ąsias gimimo metines. Net iš 27 kūrėjų darbų parengta virtuali paroda „Vytautas Tamulaitis: svirplys dar svirpia“.

Dainuojamosios poezijos valandą dovanojo aktorius Gediminas Storpirštis.

Priminsime, kad rašytojo V. Tamulaičio vaikų literatūros konkursai rengiami nuo 1998-ųjų. O premiją už prozos ir poezijos kūrinius vaikams įsteigė Šakių rajono savivaldybė. Premijos laureatus renka Lietuvos rašytojų sąjunga.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.