Kalėdų džiaugsmu nori dalintis su kitais

dailide lukas2
Nuotr. Optimistiškai nusiteikęs Lukas Dailidė renka paramą stokojantiems ir kviečia prisidėti turinčius.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos gimnazistas Lukas Dailidė artėjant Kalėdoms ėmėsi gerumo akcijos – rinkti drabužius ir daiktus nepasiturintiems Slavikų krašto ar rajono žmonėms. „Ar kada susimąstėte, kiek daug yra senelių, neįgalių žmonių, šeimų, kuriems trūksta pagalbos?“ – klausia „Facebook“ pasiskelbęs šešiolikametis, jau sulaukęs ir norinčių padėti.

Nuvažiavus į Slavikų seniūnijos Žiūrių kaimą, Lukas aprodė jau šventiškai papuoštas patalpas, kuriose pirmieji geradarių suaukoti daiktai: šlepetės, rūbai, žaislai vaikams.

Klausiame, kodėl ėmėsi tokio kilnaus projekto. Lukas sako, kad per televizorių dažnai mato, kad Lietuvoje yra daug sunkiai besiverčiančių žmonių, jo kaime ir rajone taip pat yra vienišų senelių, kuriems reikia pagalbos. Jis taip pat nori, kad prie panašių gerumo idėjų prisidėtų daugiau jaunų žmonių.

„Aš tai darau iš paprastumo“, – nedaugžodžiauja pašnekovas.

Bet išsako savo nuomonę kitu klausimu. Anot Luko, stokojančių yra daug, nes kai kurie žmonės tiesiog neturi noro dirbti, jaunuolis svarsto, kad galbūt žmonėms reikia paprasčiausios paskatos: ūkiško patarimo, gero žodžio. Jis viliasi, kad jo į kukliau gyvenančių žmonių namus atneštas daiktas ir kalėdinis džiaugsmas galbūt padės žmogui atsitiesti ir patikėti, kad galima gyventi geriau.

Lukas – nuolat pilnas idėjų, jis namuose augina arbūzus, užsiima bitininkyste, jo ateities planuose noras įveisti medelyną. Paklaustas, su kuo sies savo ateitį, jaunuolis atsako, kad galbūt gimtajame kaime ūkininkaus.

L. Dailidė jau pasitarė ir su Slavikų seniūnijos socialinio darbo organizatore Kristina Baršauskiene, kuriuos gyventojus reikėtų šventiniu laikotarpiu aplankyti, ji pažadėjo tarpininkauti dalijant daiktus.

O abejojantiems jo noru daryti gerus darbus jis atrėžia, kad jeigu jau užsibrėžia kokį tikslą, tai eina iki galo. Šią veiklą – dalytis su kitais – vaikinas svajoja tęsti ir kitais metais.

Suaukotus daiktus Lukas ketina išdalinti gruodžio pradžioje. Kaip jis tai darys, dar visų paslapčių neatsiskleidžia, tik užsiminė, kad galbūt į ne vieno slavikiečio ar rajono gyventojo duris pasibels ir Kalėdų Senelis.

„Jei turite nenaudojamų daiktų, nemeskite lauk, kažkas dar jais pasinaudos. Ir patiems, ir man bus širdyje smagu, kad kažkas pravėręs duris nusišypsos. Laukiu žinučių!“ – savo „Facebook“ paskyroje rašo L. Dailidė ir priduria, kad suaukotų daiktų laukia ir savo namuose, Žiūrių kaime.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.