Šv. Huberto diena – susivienijus po viena draugijos vėliava

uzupis medalis
Nuotr. Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Varėnos skyriaus pirmininkas Rolandas Micevičius (dešinėje) įteikė penkiems rajono medžiotojų būrelių vadovams Medeinės medalius, tarp jų ir gelgaudiškiečiui Algirdui Užupiui (kairėje).

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šv. Huberto dienos (lapkričio 3 d.) išvakarėse visi rajono medžiotojai vėl rinkosi į kasmetinį šios dienos paminėjimą Sintautuose. Šįmet šventė buvo ypatinga tuo, kad Šakių medžiotojų draugijai pavyko suvienyti visus rajono medžiotojų būrelius – į draugiją įstojo visi dar lig šiol jai nepriklausę būreliai ir kartu minėjo savo globėjo dieną.

Mūsų rajone susiklostė tradicija, kad Šakių medžiotojų ir žvejų draugija medžiotojų šventę rengia Sintautuose ir ji prasideda šv. Mišiomis Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Vėliau medžiotojai ir šeimos nariai renkasi į kultūros centrą, kur jų laukia iškilminga sveikinimo ceremonija, koncertas, šventinės vaišės. Ne išimtis ir šie metai – po pamaldų bažnyčioje visi sugužėjo į salę, kur tęsėsi šv. Huberto dienai skirta šventė su visomis linksmybėmis. Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Algimantas Glikas sveikindamas susirinkusius pasidžiaugė, kad šįmet visi rajono medžiotojų būreliai, kurių rajone turime net 21 (pernai buvo 17), pagaliau švenčia savo dieną po viena draugijos vėliava. Taip, anot pirmininko, medžiotojams patiems bus žymiai paprasčiau vystyti būrelių organizacinę veiklą – sužinoti pačią naujausią su jų hobiu susijusią informaciją, įstatymų pasikeitimus ir panašius dalykus.

Pirmininkas A. Glikas, tardamas sveikinimo žodžius susirinkusiems, trumpai apžvelgė dabartinę situaciją. Anot jo, šiandieninė medžioklė ir medžiotojo sąmonė yra smarkiai pasikeitę. Medžiotojas jau nėra tas žmogus, kuris eina į gamtą žūtbūt parnešti mėsos, kad galėtų išmaitinti šeimą – priešingai, tai yra pabuvimas kartu su bendraminčiais kitokioje aplinkoje, gamtos prieglobstyje, žvėrių populiacijos stebėjimas ir saugojimas bei kiti dalykai, kurie medžiotojams šiandien svarbiau už laimikį. Nors informacija apie medžioklę šiandien yra prieinama visiems, tačiau, anot pirmininko, vis dar pasigirsta negatyvių medžiotojų vertimų.

Beje, kas metai į medžiotojų gretas įstoja vis daugiau moterų. Tai irgi įrodymas, kad medžiotojas atlieka daug svarbių funkcijų gamtoje, ne vien tik medžioja. Kaip pavyzdį pirmininkas pateikia per autoįvykius numuštų ant kelio gyvūnų sutvarkymą.

„Niekas medžiotojo neklausia, tu pavargęs, ar išvykęs – jeigu tavo medžiojamuose plotuose kažkas atsitiko, turi keltis naktį ir eiti sutvarkyti automobilio partrenktą žvėrį“,  – sako A. Glikas.

Pirmininkas pastebi, kad tai, ką medžiotojai padaro gero ir naudingo, ne visada yra akcentuojama visuomenėje. Anot A. Gliko, vis dar tenka išgirsti kaltinimų, kad medžiotojai išeina iš namų turėdami tikslą svaigintis alkoholiu. Kad jeigu esi medžiotojas, tai ir kažkam nušovus palaidą šunį, būsi apkaltintas pirmiausiai. Čia A. Glikas pateikia pavyzdį, kaip neseniai vienas medžiotojas buvo apkaltintas nušovęs du šunis.

„Žinoma, įrodysi, kad tai ne medžiotojo darbas, bet kas paskui kompensuos moralinę žalą, kurią patyrei dėl neteisingo kaltinimo? Kas prisiims kaltę? O tavo vardas jau vis tiek bus suterštas“, – pasidalino skauduliais A. Glikas.

Apie tai, kad ne visada reikia paisyti neigiamos visuomenės nuomonės,  kai stengiamasi sumenkinti tam tikrų profesijų žmones ar hobių turėtojus, šventinėje sveikinimo kalboje kalbėjo rajono meras Edgaras Pilypaitis. Jis medžiotojus įvardijo ne tik kaip žmones, laisvalaikį praleidžiančius gamtoje, bet ir kaip gerus savo srities žinovus, kurie atlieka svarbų ir kilnų darbą. Meras palinkėjo išlikti tvirtiems, nepasiduoti negandoms ir įteikė rajono savivaldybės padėkas keliems medžiotojams už jų nepriekaištingą veiklą. Keturios mero padėkos atiteko Romualdui Gabartui, Skirmantui Girniui, Vilmantui Valatkai ir Robertui Venskutoniui.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija taip pat skyrė keletą padėkų mūsų rajono medžiotojams. Respublikinės padėkos buvo įteiktos Juozui Jasaičiui, Alvydui Mockaičiui, Edmundui Astrauskui ir Mindaugui Sederevičiui. Šakių medžiotojų ir žvejų draugija, kaip ir kasmet, taip pat padėkomis apdovanoja labiausiai nusipelniusius rajono medžiotojus. Tarp jų šįmet buvo Sigitas Duoba, Remigijus Stirbys ir Rimas Žilinskas. Labiausiai nusipelnę rajono medžiotojų būrelių vadovai apdovanojami Medeinės (miškų deivės, medžiotojų globėjos) medaliais. Medeinės medaliai įtekti Virgilijui Martinkevičiui, Žilvinui Lebedžinskui, Algirdui Užupiui, Romui Šepučiui, Rimantui Butkui.

Kokia šventė be svečių? Šįmet į rajoninę medžiotojų šventę atvyko kolegos ir medžioklės žinovai iš Vilkaviškio, Kauno bei Varėnos medžiotojų ir žvejų draugijų. Svečiai ne tik pasidalijo savo patirtimi ir požiūriu į šiandieninę medžioklę, bet ir sveikino visus susirinkusius bei linkėjo taiklių šūvių ir saugios medžioklės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.