Šakiečiai prie akcijos prisijungė pirmąkart

neigalieji zenklas
A. Martinaičio nuotr.: Taip atrodė šakiečių „gyvoji“ skulptūra iš oro, deja, nevisiškai užpildyta.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Tarptautinę neįgaliųjų dieną, gruodžio 3-iąją, Šiauliuose 2016 m. gimusi akcija „Aš ir Tu – tai Mes!“ nuvilnijo per visą Lietuvą. Šiais metais prie šios akcijos pirmą kartą prisidėjo ir Šakių rajono savivaldybė.

Prie Šiaulių apskrities cerebrinio paralyžiaus asociacijos tarybos narės Vidmantės Raustytės inicijuotos idėjos šiemet prisidėjo apie 30 šalies miestų ir miestelių. Gruodžio 3 d. 15 val. miestų ir miestelių viešosiose erdvėse sveikieji ir neįgalieji kartu kūrė „gyvąją“ skulptūrą, simbolizuojančią bendrystę ir vienybę.

Prie akcijos „Aš ir Tu – tai Mes!“ prisijungė ir Šakių savivaldybė – Neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba bei savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius akcijai įgyvendinti pasirinko Šakių miesto skverą. Apie 15 val. prie karilono rinkosi rajono neįgaliųjų organizacijos, žmonės su negalia iš Gelgaudiškio, Kriūkų, Paluobių, Lukšių ir kitų rajono vietovių. Akcijoje iš viso dalyvavo apie šimtas žmonių. Juos pasitikę moksleiviai išdalino po baltą balioną.

Šakių rajono meno mokykla skvere išpiešė išdidintą akcijos ženklą – sujungtų ženklų ir simbolių –  „Neįgalusis“, „Pėsčiųjų takas“ bei „Gėlės žiedo“ trafaretą, kurį beveik užpildė sustoję akcijos dalyviai.

Skambant akcijos himnui – Juliaus Omertos dainai „Tu gali“, šakiečiai mojavo baltais balionais, džiaugėsi vienybe. Po akcijos dalyviai dar nesiskirstė į namus, šnekučiavosi, vaišinosi „Gulbelės“ išvirta arbata.

Prie kilnios akcijos prisidėjo Seimo narė Irena Haase, rajono meras Edgaras Pilypaitis, Šakių seniūnas Dalius Jasevičius, rajono ugdymo įstaigų moksleiviai bei kiti visuomenės nariai.

Pasak akcijos organizatorių, socialinės akcijos „Aš ir Tu – tai Mes!“ tikslas – parodyti, kad negalią turintys ir jos neturintys žmonės yra lygiaverčiai. Šia akcija kviečiama visuomenę jungtis ir pasakyti, kad „Aš“ – neįgalieji ir jų artimieji, „Tu“ – asmenys, neturintys negalios arba artimo sąlyčio su ja, ir „Mes“ – lygiateisiai bendros visuomenės piliečiai, galintys ir turintys teisę nesijausti kitokie“.

Rajono meras E. Pilypaitis kreipdamasis į susirinkusius kalbėjo, kad ilgą laiką, ypač sovietiniu laikotarpiu, negalios samprata buvo apskritai išstumta už visuomenės ribų. Anot mero, tuo metu nebuvo galvojama apie jokį pastatų pritaikymą neįgaliesiems. Meras pasidžiaugė, kad pastaraisiais metais atlikta nemažai darbų: įrengti pandusai, nuovažos, kad neįgaliesiems būtų patogiau pasiekti gydymo ar kitas įstaigas. E. Pilypaitis perskaitė šventės globėjo prezidento Valdo Adamkaus atvirą laišką.

„Man buvo didelė garbė gauti Jūsų laišką su prašymu tapti šios gražios ir turiningos akcijos globėju. Priimu šį prašymą kaip įsipareigojimą ir toliau laikytis nuostatos, kurios laikiausi visą gyvenimą: kad mūsų neįgalieji bičiuliai – tai neatskiriama mūsų dalis. Mūsų Lietuvos, mūsų visuomenės, mūsų pačių dalis. Todėl, abejingumu ir ignoravimu skriausdami neįgaliuosius, skriaudžiame save – savo dvasią, savo žmogiškumą, savo valstybę“, – atvirame laiške rašo V. Adamkus.

Seimo narė I. Haase sakė, kad visa infrastruktūra yra svarbi, bet svarbiausia – sutikus neįgalų žmogų, jam nusišypsoti, pasakyti gerą žodį, jam padėti.

Renginio ambasadore Šakiuose tapusi Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė  sveikino dalyvius linkėdama, kad ateityje akcija Šakiuose taptų tradicinė.

Šakiuose „gyvoji“ skulptūra buvo užfiksuota iš drono, o įamžintos akimirkos vėliau įkeltos į akcijos puslapį https://www.facebook.com/asirtutaimes/.  Pasak organizatorių, taip visam pasauliui bus ištransliuota apie Lietuvoje skambančią bendrystę, kuri inspiruos ir kitus svarbius socialinės įtraukties žingsnius.

1983 m. buvo pradėta aktyviai supažindinti plačiąją visuomenę su neįgaliųjų žmonių problemomis ir kovoti už tai, kad tokiems žmonėms būtų suteiktos vienodos teisės, kad jiems būtų sudarytos sąlygos pritapti visuomenėje.

Bemaž po dešimt metų, 1992 m. pabaigoje, Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3-iąją Tarptautine žmonių su negalia diena, kurios metu Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, organizuojami renginiai, skirti atkreipti dėmesį į neįgaliuosius, jų artimuosius, globėjus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.